Sistemul tău de valori nu cunoaște cuvântul infidelă. Nu ai fost niciodată, nu ți-ai înșelat niciun fost partener sau pe actualul. Ori, dacă ai făcut-o în trecut, ai concluzionat că nu vei mai repeta asta niciodată. Dar pe lângă infidelitatea fizică, în care să existe sărut, atingeri, sex, există și infidelitatea emoțională. Iar pentru ea nu trebuie să se materializeze în relație cu celălalt schimburi de mesaje sexuale explicite, aluzii sexuale, sex virtual. Se poate derula totul în mintea ta fără ca obiectul dorinței să știe. Ironic, uneori nici tu nu știi ce ți se întâmplă.
Nu mai ești prezentă emoțional…
… în relația ta. Uiți lucruri importante precum date, activități semnificative pe care ați decis să le faceți, ceea ce înainte nu se întâmpla. Ești mai distantă, nu mai ești prezentă sufletește acolo. În același timp ești și mai ușor iritabilă. Partenerul începe să te enerveze mult și des, practic din nimic. Lucruri pe care le tolerai deja îți stau pe creier.
Fantezii romantice
Te întorci la visele frumoase cu iz romantic. La cât de drăguțe sunt începuturile de relație, când ești foarte încântată de celălalt care te curtează asiduu, te simți în relație cu el importantă, văzută, auzită, dorită. Și apoi te uiți la partener. Care nu mai știi când ți-a luat ultima dată flori, cu care sexul e ceva mecanic, ai discuții banale, nu te mai distrezi împreună cu el, iar relația a căpătat de-a lungul anilor o uzură care v-a măcinat. Și involuntar compari ce trăiești tu acum cu ce ai trăit la toate începuturile de relație, și ce mult ți-ai dori să simți fiorul acela din nou.
Locul și persoana
Poate că e cineva de la serviciu, de la cursurile pe care le frecventezi, sau cineva de la o nouă activitate din categoria hobby pe care o practici de ceva timp. Și fiind persoana acolo vrei să îi fii aproape, ca atare începi și îți prelungești programul de muncă sau ritmul hobby-ului se întețește. Începi și le povestești prietenelor de acea persoană pe care o admiri, ți se pare exemplară și o poziționezi pe un piedestal. Fiind acolo pe piedestal, e la o distanță suficientă cât să îi oferi adorație și în același timp să nu îți fie foarte aproape, deci periculoasă. Sigur că poți admira pe cineva, să îți fie un model, fără a fi vorba de infidelitate emoțională. Însă aici rulează în spate sentimentul că e sau faci ceva nepermis. Este atracție sexuală, și pornind de la câteva calități torni în acest recipient uman toate trăsăturile idealizate ale unui partener. Fără ca el neapărat să le aibă, deoarece nu îl cunoști.
Vinovăția
Vorbești despre el cu prietenele, dar cu partenerul de acasă nu. Involuntar, inconștient, povestești diverse, dar pe acest personaj îl omiți. Și te mai trezești cum din neant te simți vinovată, cum te dai peste cap să îi faci niște surprize partenerului sau te comporți mult mai frumos ca de obicei, ca să îți salvezi imaginea în primul rând în fața ta. Să îți speli niște păcate pe care nu le identifici că le-ai fi comis, dar e important ca partenerul oficial să nu își dea seama de ele. Care ele? Nici nu vrei să te duci în acea direcție, refuzi să sapi emoțional.
Interesul pentru cum arăți…
… devine selectiv. Brusc începi să te aranjezi mult mai mult când te duci la serviciu, cursuri, activitatea de tip hobby decât atunci când ieși cu prietenii sau cu partenerul. Este un efort în plus foarte vizibil. Începi o revoluție a ținutelor, coafurii, machiajului, poate chiar o transformare radicală.
Citește și:
Probleme în cuplu? Afirmații pozitive care te ajută să faci față în mod sănătos
Foto: PR