Nesiguranța este mai greu de dus decât doar gelozia. Și nu doar de partener, ci mai ales de către tine. Cum să te ajuți.
Nesiguranța îmbracă mai multe forme. Nesiguranța că vei fi văzută, înțeleasă, auzită, apreciată, acceptată, sprijinită, că se va ține cont de tine și de ceea ce ai tu nevoie. Nesiguranța că partenerul va rămâne alături de tine în relație, că nu te va abandona sau că nu te va folosi sau răni. Și cu această nesiguranță faci ce poți… chiar dacă partenerul nu ți-a dat semnele care să confirme temerile tocmai enumerate.
Da, ești fizic în relație, dar parțial prezentă emoțional. Nu vorbești despre ce te doare, ce te face vulnerabilă, inclusiv informațiile despre trecutul tău sunt foarte succinte și fără un conținut care să îi dea celuilalt un avantaj asupra ta, sau cel puțin asta gândești. Deci nu te deschizi și eviți intimitatea emoțională.
Decât să fii tristă și dezamăgită că partenerul nu îți este alături, alegi ca pur și simplu să nu te bazezi pe el cu nimic. De fapt voi nu funcționați ca o echipă, ci fiecare cu treburile lui și în rest mimați ceea ce ar trebui să fie o relație. Sau această hiper independență îl face să se simtă nesigur pe partenerul tău care este foarte implicat și nu mai e atât de convins că nu ieși din relație cu prima ocazie.
Se comportă puțin mai rece, te anunță că vrea să plece în weekend cu prietenii lui, a rămas o vreme peste program. La o ieșire în oraș ți se pare că se uită cam mult la o altă femeie sau că vorbește mai mult cu o amică de-ale voastre. Nu te convinge explicația pe care ți-o dă când ajunge mai târziu acasă. Și aceste contexte declanșatoare provoacă o furtună de gânduri și de scenarii care te destabilizează foarte tare. Uneori i le împărtășești și lui și de aici un mare conflict, alteori le ții doar pentru tine și simți cum te usuci sufletește. Devii foarte vigilentă deoarece nu vrei să îți scape nimic, îl controlezi.
Și nu pentru că ai nesiguranța că nu te poți baza pe partenerul tău, ci că nu face ca tine, nu duce la bun sfârșit o acțiune 100% așa cum ai vrea tu. Fără să îți dai seama îl infantilizezi, ori dacă acest comportament există în mod real, prin asumarea ta exclusivă ajungi să i-l perpetuezi.
Nesiguranța că voi sunteți potriviți unul pentru celălalt, că veți avea o relație trainică în timp poate fi legată și de ceea ce interpretezi eronat ca fiind succesul relațional. Să aveți cât mai multe posesiuni materiale, să nu vă certați deloc, să vă afișați așa cum ai văzut acele cupluri perfecte pe social media. Iar comparația inechitabilă cu alții este cea care alimentează nemulțumirile, alături de viziuni nerealiste sau mituri despre ce înseamnă un cuplu fericit și realizat, concentrarea mult prea mare pe imaginea pe care o aveți în societate.
Foto: PR