E important să fiți atenți în cuplu și la elemente ce vi se pot părea banale, dar care în timp pot conduce la divorț.
Ți s-a întâmplat ca după o despărțire să privești înapoi și să regreți că nu poți da timpul înapoi? Ai deja un divorț la activ din care spui că ai învățat foarte multe? Sunt diferite lucruri care pot prezice un divorț sau o despărțire și e important să le corectați. Sau să faci ceea ce ține de tine, pentru ca indiferent de deznodământ să știi că ai împlinit partea ta de responsabilitate, ori să fii tu cea care trage un semnal de alarmă în cuplu când partenerul nu este conștient de dinamica existentă.
Vă confruntați cu diferite probleme și cu siguranță viața va mai aduce multe altele. Iar maniera în care vă raportați la aceste probleme vă poate măcina cuplul prin concentrarea doar pe negativ, amplificarea trăirilor emoționale negative, încât ajungeți să credeți că experimentați doar mult rău și mult greu. Puneți reflectorul pe ceea ce este negativ, pierzând astfel din vedere și ceea ce este pozitiv ori care ar fi soluțiile posibile, cum vă puteți sprijini reciproc pentru a naviga mai eficient prin ceea ce trăiți la momentul respectiv. Detașarea, retragerea emoțională, izolarea contribuie și ele la alterarea conexiunii dintre voi, a sentimentului de echipă.
Orice relație evoluează, orice persoană se transformă. Uneori în bine, uneori în rău, uneori fără o etichetă, ci pur și simplu nu puteți accepta că situația este diferită de acum 5-10 ani, cum de altfel nici voi nu mai sunteți aceiași. Puteți plânge vechea formă, ori vă puteți îmbunătăți astfel încât diferențele dintre voi să nu fie atât de mari încât să ajungeți să nu mai aveți nimic în comun. O altă variantă este lupta cu timpul, cu etapele de viață ce vin la pachet cu înaintarea în vârstă și responsabilitățile aferente. Aveți 40 de ani, dar doriți să trăiți ca la 20. Aveți copii și vă frustrează că acum e necesar să vă organizați în funcție de ei și există niște limitări evidente.
Pe principiul trecerii cu vederea, alegeți să băgați precum struțul capul în nisip fără a adresa acele probleme care vă supără. Da, nu totul trebuie rezolvat, iar puse în balanță cele bune pot atârna mult mai mult decât cele rele și ca atare vă alegeți conștient și asumat luptele, mai precis de a nu le derula. Doar că sunt situații în care este nevoie de negociere, de rezoluții, iar dacă acestea nu vin se perpetuează și se amplifică ceea ce e deranjant până devine insuportabil.
Colaborați excelent ca părinți, dar uitați să fiți parteneri de cuplu, iubiți. Vă sprijiniți ascensiunea profesională, dar care vă aduce o prelungită și perpetuă absență de acasă și din relație. Unul dintre voi sau ambii (re)devine copilul cuminte care are grijă de părinții săi sau vrea să îi mulțumească, fiind preponderent implicat acolo și nu în cuplu. Sunteți o familie recompusă? Există posibilitatea ca fiecare să fie foarte prins în relația cu propriii copii, în familia respectivă, uitând de familia construită și echilibrarea acestor două elemente.
Foto: PR