Pauzele pe care le iei la job au impact chiar și acasă, în cuplu, atât pe termen lung cât și pe termen scurt. Care este legătura între aceste două domenii total separate.
Probabil cunoști deja regula: după fiecare oră lucrată, să îți iei o pauză de 10 minute. Îți limpezești mintea, te odihnești puțin, ochii nu mai sunt în contact cu ecranul, îți dai un scurt reset. Efectul? Nu mai resimți atâta presiune la serviciu, te poți concentra mai bine și ești mai eficientă. Ok, dar ce legătură are asta cu relația de cuplu și partenerul pe care îl vezi acasă după ore bune? Una chiar strânsă.
… dintre viața profesională și cea personală. Înveți că meriți și cum să faci pauze. Ceea ce se va traduce și în pauze mai prelungite, pe weekend ori seara. Când poate că ești tentată să mai faci un raport, să trimiți un e-mail, să verifici cu colegii dacă a fost rezolvată o anumită problemă care vă dădea bătăi de cap.
Ți s-a întâmplat ca seara când vii de la serviciu să te doară ochii pentru că nu i-ai ridicat din calculator? Să ai dureri de ceafă și de spate întrucât ai stat toată ziua pe scaun? Pauzele ajută corpul să își revină și ca atare tu să fii aptă pentru activități în cuplu după serviciu. Pe care altădată le refuzai, întrucât nu te simțeai fizic în stare.
Ceea ce e util și în cuplu. Acasă faci curat, gătești, ieși cu copiii în parc, faci o mulțime de treburi fără oprire? Regula pauzelor de la serviciu va fi aplicată și acasă în task-urile casnice care de multe ori te epuizează și pentru a căror îndeplinire descoperi că nu mai ai nicio motivație.
… și să îți stabilești obiective. Nu doar latura profesională, ci și cea personală, de cuplu, este marcată de obiective. Vă doriți un apartament mai mare, o altă mașină, o vacanță mai scumpă? Faceți un plan în care prioritizați economiile. Sau prioritizezi tipurile de activități pe care trebuie să le faceți, atât cele care țin de responsabilități, cât și cele care țin de relaxare și odihnă.
Când faci pauze la serviciu îi permiți creierului să iasă din rutina muncii. Faci un exercițiu de relaxare, îți întinzi mușchii, stai de vorbă cu un coleg. Ruperile de ritm ajută creativitatea să iasă la iveală. Și știm cu toții că și în cuplu rămâi fără idei legate de petrecerea timpului împreună. Probabil că v-ați săturat deja de cină și filme.
Fiind în priză nu mai vezi imaginea de ansamblu, ci pătrățica în care te afli. Valabil și în cuplu. O pauză într-o ceartă te ajută să îți calmezi furia și să nu faci gesturi pe care apoi să le regreți. O pauză de cafea cu o prietenă îți dă un tonus bun când te reîntâlnești acasă cu partenerul. Și te face să privești global relația, calitatea ei, fără să mai insiști pe comportamentul acela al lui care ocazional te mai scoate din sărite.
De câte ori nu ai simțit că ești sub presiune, îți torturai mintea cu găsirea unor soluții iar muza părea că te-a părăsit definitiv? O pauză spuneam că oferă acel reset care ajută mintea să fie mai creativă, inclusiv în găsirea de soluții pentru probleme delicate de la job, dar și de cuplu în legătură cu care ești hotărâtă să acționezi.
Foto: PR