Motivele pentru care unii bărbați nu se atașează emoțional

Fie că vrem sau nu, în căutarea partenerului perfect ne lovim de bărbați ce nu sunt disponibili din punct de vedere emoțional, lăsându-ne un gust amar și veșnica întrebare „Ce ar fi fost dacă...?” să ne macine.

Motivele pentru care unii bărbați nu se atașează emoțional

Probabil pentru că relațiile sunt percepute de marea majoritate a persoanelor ca un proces ce are la bază motto-ul „pe repede înainte”, iar reprezentanții sexului masculin își doresc orice altceva înafara de stabilitate și angajamente de la viața lor amoroasă. Nimeni nu mai are răbdarea necesară pentru a parcurge etapele firești ale unei relații – lucru care este probabil de înțeles, având în vedere că totul în jurul nostru, de la relațiile sociale la job-uri, se petrece cu viteza luminii.

Întâlnirile și procesul de cunoaștere au devenit stagii lipsite de sens, peste care se poate trece cu ușurință – doar aruncați o privire la cum funcționează Tinder-ul și alte aplicații pentru întâlniri. Probabil acesta este motivul pentru care bărbații și femeile nu mai savurează prima întâlnire: dacă nu ne place ceva la persoana respectivă, deși am cunoscut-o acum două ore, trecem la următoarea alternativă pentru că este ușor de găsit.

Cu toate că acest articol nu o să vă ofere nouă sfaturi pentru a-l face pe el să se îndrăgostească iremediabil și să vă ceară în căsătorie, o să aflați motivele pentru care nu este disponibil din punct de vedere emoțional – ca să nu mai lăsați întrebările de tipul „de ce” să vă consume.

1. Nu are inteligența emoțională necesară

Inteligența emoțională este capacitatea unei persoane de a-și recunoaște și înțelege atât propriile sentimente, cât și emoțiile persoanelor din jur. Aceste sentimente sunt responsabile de comportamentul său și îi controlează adesea acțiunile. Cu toate că este vitală în relațiile sociale, unii bărbați nu-și investesc timpul sau energia pentru a-și dezvolta inteligența emoțională.

Efectul principal al acestei neglijențe este faptul că nu își pot analiza și procesa corect emoțiile. În cel mai bun caz, aceștia te vor avertiza că sunt indisponibili emoțional. În cel mai rău caz, vă vor propune o relație care o să fie mai mult un rollercoaster emoțional decât o legătură amoroasă, în care el o să aibă izbucniri furioase.

2. Latura toxică a masculinității

Dacă femeile sunt considerate a fi reprezentantele sexului frumos, bărbații sunt percepuți ca sexul puternic – și educați în conformitate cu această imagine. Deși marea majoritate a bărbaților sunt încrezători în fizicul lor, aceeași convingere nu se aplică când vine vorba de exprimarea sentimentelor.

Bărbații sunt educați să creadă că prin gesturi ce denotă afecțiune, atașament și simpatie sau prin simpla comunicare a sentimentelor, vor demonstra că sunt vulnerabili – așa că preferă să țină în frâu acest comportament. Iar în timp ce inteligența emoțională indică capacitatea unei persoane de a-și înțelege emoțiile, latura aceasta a bărbaților face dificilă exprimarea sentimentelor, chiar dacă le înțelege.

3. Traume din copilărie

Copilăria și mediul în care ne dezvoltăm ne modelează ca viitori adulți – suntem un produs al experiențelor prin care am trecut în perioada copilăriei, iar această regulă nu se aplică doar bărbaților. Traumele din copilărie precum abuzul și abandonul pot determina gradul de încredere în propria persoană, ceea ce face procesul deschiderii emoționale complicat.

Lipsa de afecțiune când era copil, divorțul părinților sau sentimentul de abandon își lasă amprenta asupra felului în care un bărbat percepe atașamentul și relațiile de natură amoroasă. Spre exemplu, lipsa afecțiunii din partea părinților îl va convinge la maturitate că nu trebuie să se atașeze emoțional de cineva, pentru a nu oferi șansa de a fi rănit.

De asemenea, separarea părinților la o vârstă fragedă îl va face să fugă de căsătorie sau relațiile stabile, deoarece va avea impresia că se va termina la un moment și nu are rost să investească timp, sentimente sau energie.

4. Lipsa unui model masculin

Pe de altă parte, unii bărbați ar putea doar să oglindească comportamentul părinților lor (în special al taților) atunci când se află într-o relație. Dacă au crescut într-o familie în cadrul căreia nu exista o comunicare eficientă și un mediu în care împărtășirea sentimentelor este percepută ca un semn de vulnerabilitate, bărbații vor prelua tipul de comportament pe care l-au văzut acasă.

5. Te place cu adevărat

Din cauza lipsei de inteligență emoțională și neputința lui de a-și exprima sentimentele, este foarte posibil ca el să fie doar copleșit de avalanșa de sentimente pe care le are pentru tine – ironic, nu e așa?

În loc să se deschidă în fața ta și să îți comunice sentimentele sale, el preferă ca interacțiunea voastră să se limiteze la mici picături de atenție și afecțiune câteodată. Este foarte posibil ca el să simtă mult mai multe decât îți arată, dar alege să arate doar puțin, pentru că să-ți exprimi sentimentele nu este considerat a fi „masculin'.

6. Nu este interesat

Probabil cel mai logic și des întâlnit motiv pentru indisponibilitatea sa emoțională – și răspunsul întrebărilor „De ce nu suntem împreună?” – este că pur și simplu nu te vede ca iubită. Dacă sunteți împreună de multă vreme, situația se schimbă, deoarece orice relație are suișurile și coborâșurile ei.

Dar dacă sunteți împreună de o perioadă relativ scurtă și observi ulterior că din anumite puncte de vedere este indisponibil emoțional, încearcă să comunicați despre asta – se poate să îi fie dificil să se adapteze la angajamentele și obligațiile unei relații.

7. Are alte aspirații

Se știe că femeile sunt pricepute la gestionarea mai multor sarcini în același timp – pot plimba câinele de dimineață în timp ce își verifică mail-urile și pot aspira în timp ce șterg praful. Bărbații în schimb preferă să se concentreze asupra unei singure activități. Cu alte cuvinte, reprezentanții sexului masculin nu sunt atât de iscusiți în a oferi atenție și afecțiune partenerei când vor o promovare la job.

Este foarte posibil ca ceea ce tu percepi ca fiind indisponibilitate emoțională să fie, de fapt, doar un semn că el este foarte concentrat pe un alt aspect al vieții lui – și nu și-a dat seama că nu poți ignora complet un aspect al vieții tale în timp ce te concentrezi pe viața ta socială sau căutarea unui job nou.

8. Încredere trădată

Acest motiv nu se rezumă în totalitate la relația ta cu el. Poate, în trecut, a fost mințit sau înșelat, ceea ce l-a făcut să se gândească de două ori dacă persoanele din jurul lui sunt de încredere sau nu – este foarte puțin probabil ca tu să fii singura responsabilă de indisponibilitatea lui emoțională.

Cu toate acestea, este posibil ca unele comentarii în legătură cu ceva ce a spus sau făcut să-i fi cauzat un sentiment neplăcut. Faptul că s-a simțit incomod la auzul remarcilor respective îl poate inhiba și îi poate da impresia că nu poate să împărtășească anumite opinii sau sentimente cu tine.

9. Timiditatea

Specifică etapelor inițiale ale unei relații noi, timiditatea se poate manifesta în unele cazuri ca indisponibilitate emoțională. Ia în considerare următorul lucru: fiecare început de relație este puțin tensionat, din cauza faptului că nu vă cunoașteți foarte bine și nu sunteți complet confortabili unul cu celălalt.

Mai mult, unele persoane se deschid mai greu decât altele și nu dezvoltă un atașament puternic din primele săptămâni – motivul în cele mai multe cazuri fiind timiditatea. Timpul, răbdarea și înțelegerea, mai ales combinate, vor avea efecte miraculoase asupra lecuirii timidității partenerului.

Citește și:
6 motive pentru care continui să te îndrăgostești de bărbați indisponibili emoțional

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle