Are accese de furie dese? E deranjant să trăiești alături de o bombă cu ceas. Pune limite și învață să nu le iei asupra ta.
Fiecare om simte furie la un moment dat și până la un punct poate fi o emoție sănătoasă. Ea semnalează că anumite limite au fost încălcate, ceva nu este în regulă pentru individul respectiv, o situație trebuie adresată. Practic furia poate deveni un barometru intern util. Atunci când discutăm despre dese accese de furie îndreptate către tine poate apărea învinovățirea. Că tu ai făcut ceva greșit, tu l-ai provocat. Dar și dacă ar fi așa, respectul nu trebuie să lipsească. Iar furia partenerului uneori nici nu are legătură cu tine.
Modul lui de comunicare este disfuncțional. Poate că s-a simțit neimportant, că nu a primit suficientă atenție sau suport. Tu ai crezut că ai procedat bine, dar el are nevoie de mai mult sau prezentat diferit, sub o altă formă. Și nu știe să ceară sănătos, asertiv, o face prin accese de furie, ca un copil furios incapabil să își conțină emoțiile.
E cunoscut faptul că oboseala, tulburările de somn duc la scăderea concentrării, atenției, memoriei și afectează buna dispoziție crescând iritabilitatea. Ca atare, explodează ușor, din motive care nu ar constitui un stimul dacă nevoia sa de odihnă ar fi împlinită.
A avut o zi extrem de proastă la serviciu, s-a certat cu fosta soție cu care împarte custodia copilului, nu se înțelege cu părinții săi pe un anumit subiect. Temele pot fi extrem de variate și punctuale, de la situație la situație. A adunat în interior multă furie, frustrare pe care simte să le descarce undeva. Din păcate tu ești la îndemână și nu realizează că nu este corect față de tine să facă asta. Să fii un paratrăsnet pentru emoțiile lui.
Contextul cu tine este un factor declanșator ce îl trimite înapoi în timp. Emoțional călătorește spre copilărie când unul dintre părinți l-a rănit teribil, iar acum reacționează de fapt pentru ce s-a petrecut atunci.
Reacția furioasă la adresa ta este determinată de propriul lui critic interior. Se critică, se jignește, se descurajează, iar acea voce o proiectează pe tine. Își zice că tu îl consideri un prost, că sigur ești de părere că nu e bun de nimic. Practic îți citește gândurile și se înfurie în legătură cu ceea ce vede în mintea ta. Doar că aceasta este o distorsiune cognitivă, nicicum realitatea pe care o poate verifica oricând cu tine. Doar că probabil nu este obișnuit să facă asta.
Un alt tip de distorsiune este ghicirea viitorului. Concepe în mintea sa un scenariu despre ce se va întâmpla într-un viitor apropiat, mediu, uneori chiar lung, un scenariu care este evident puternic negativ. Iar apoi devine furios pe tine în legătură cu acel scenariu care nu s-a întâmplat și probabil nici nu se va petrece.
Foto: PR