Așteptările nerealiste sunt toxice nu doar pentru tine ci și pentru potențialul partener sau cel actual. Cine suferă și are de pierdut? Tu și relația!
Așteptările nerealiste se referă la acele fantezii cu potențial distructiv, la standarde extrem de înalte ce nu au legătură cu realitatea. Le-ai desprins din social media, reality show-uri cu vedete sau articole despre viața lor, biografii, povești ale prietenelor sau cunoștințelor, unele reale sau ce trezesc cel puțin îndoieli. Și ai creat un scenariu care dacă nu se potrivește cu ceea ce trăiești simți frustrare, tristețe, nemulțumire. Atenție, nu vorbim despre niște așteptări firești în relație. În același timp poți avea în minte un construct ideal de relație, perfecțiunea, pe care nu îl vei întâlni niciodată căci nu există. Iar ceea ce poate fi sublim pentru cineva, pe tine de fapt să nu te satisfacă, nefiind în acord cu nevoile tale emoționale de bază.
Și este un ping-pong de la o dezamăgire la alta. Nu celălalt te dezamăgește, ci așteptările tale nerealiste. Este o parte din tine extrem de exigentă ce pune o presiune teribilă ca lucrurile să fie conform celor imaginate. Ce mai poți simți după? Chiar rușine, deficiență, că nu ești ca celelalte fete ce par să aibă o viață de vis expusă din plin în social media. Desigur cuvântul cheie aici este par.
Poate de actualul partener sau de toți bărbații pe care îi întâlnești. Când te îndoiești de partener el simte asta și poate intra în evitare sau devine furios de unde și multiplele certuri. Nu mai investești timp în construirea relației și ce ai tu de făcut în sensul acesta, ci în contabilizarea lucrurilor pe care el nu le bifează conform standardelor tale nerealiste. Noii parteneri, din care niciunul nu se încadrează în tiparul exigent, te fac să te întrebi dacă vreodată vei avea o relație stabilă, dacă vei avea o familie etc.
Acest mod exigent, care îți suflă în ureche standarde a căror limită e cerul, nu rimează cu noțiunea de flexibilitate. Ai un grad accentuat de rigiditate, și cauți ca totul să se încadreze în pătrățica desenată mental. Ce pierzi? Oportunități de a cunoaște oameni noi, în alte medii decât cele creionate. Bărbați care deși nu au job description-ul de Mr. Perfect chiar te pot face fericită. Experiențe care te scot din zona de confort și pe baza cărora înveți lucruri noi despre tine și despre lume, evoluând.
Așteptările nerealiste reprezintă un zid de care se lovesc mulți bărbați. Iar nevoia ta de afecțiune, de atenție rămâne nesatisfăcută. Și pentru că îți este foarte sete emoțional, te poți trezi la un moment dat că te mulțumești chiar și temporar cu un degetar de apă. Ceea ce aduce o nouă dezamăgire și întărește convingerea standardelor extrem de ridicate. Dacă nu uitai de ele nu sufereai acum. Însă pierzi din vedere zona de mijloc, dintre niciun standard și cele nerealiste.
Foto: PR