Mesajele din spatele acestor motive de ceartă sunt extrem de importante și obligatoriu să fie luate în seamă. Despre ce vorbim? Despre nevoile emoționale!
Câteodată te uiți în jur și ai senzația că oamenii glumesc. Motive de ceartă aparent puerile, sau fără să fie la mijloc un păcat capital, duc la explozii de furie și conflicte care parcă nu se mai termină. Dar pentru fiecare miza e importantă. Și atunci când se produce descărcarea emoțională ni se apasă butoanele nu doar pentru momentul prezent, ci și pentru altele din trecut, uneori cu rădăcini foarte adânci, chiar din copilărie.
O prietenă sau iubitul tău au anulat plimbarea în parc, planul de a merge împreună la cumpărături sau ce alt program era stabilit și așteptat de tine cu mare entuziasm. Ești dezamăgită, dar emoția crește până când îți dau lacrimile și ai senzația că ești singură pe pământ. Te simți abandonată, rana abandonului a fost răscolită reacționând disproporționat față de situația curentă.
Probabil că ai în viața ta o prietenă pe care nu prea te poți baza, mai schimbătoare ca vântul. Mereu transmite să vă faceți planuri și vede ea dacă reușește să ajungă, îți spune chiar concret să nu te bazezi pe ea. Această lipsă de consistență, faptul că se răzgândește extrem de des și de rapid intră în conflict direct cu nevoia ta de sguranță, de predictibilitate.
… reprezintă pentru tine declanșatori siguri? Simți că efectiv clocotești de furie când cineva te face să aștepți, chiar și 5 minute. Partenerul își lasă hainele aruncate prin casă, și asta te deranjează teribil. Mai ales că i-ai atras atenția în nenumărate ocazii. Nevoia de respect are multiple nuanțe, la fel și cea de suport.
Când simți că nu mai poți de foame iar persoana cu care ești te plimbă prin diverse restaurante, să îl aleagă pe cel mai frumos. Sigur, senzația de foame îți poate ea în sine produce o stare de iritare, dar în plus este un alt element. Celălalt nu ține cont de nevoile tale de bază: de hrană, odihnă, relaxare… Valabil și când sunteți la o petrecere, tu îți dorești să mergi acasă și partenerul nu. Când aveți un proiect profesional, sau unul personal precum renovarea casei, și simți că se pune multă presiune pe tine, să munciți la foc automat, fără pauze.
El hotărăște ce film să vedeți, ce comandă de mâncare, îți spune ce decizii să iei. Te simți infantilizată, și ai nevoie de autonomie, independență, să decizi singură pentru tine de la aspecte banale până la unele majore.
Un subiect sensibil pentru multe cupluri. În care tendința este ca unul să facă aproape totul și celălalt mai nimic, eventual după multe insistențe. Dusul gunoiului este negociat mai ceva ca granițele unei țări. Ai senzația că se profită de tine. Că nu faceți echipă în adevăratul sens al cuvântului și că ți-ai dori să ai suport, ajutor concret din partea partenerului.
Foto: PR