Contextul actual nu susține nicicum motivația. Ritmul de viață ți s-a schimbat, poate lucrezi de acasă, ai stat mult în casă, iar în sezonul rece activitățile și așa reduse s-au diminuat simțitor. Nu mai ai energie și chef pentru nimic. O perioadă a funcționat și ți-ai spus că te odihnești, că meriți un ritm de acțiune mai lent. Însă lipsa motivației te impactează atât în plan personal cât și profesional și este timpul să iei măsuri.
Corectează-ți alimentația
Pe lângă partea psihologică mai este și aspectul biologic. Dacă mănânci alimente procesate, grele, junk food, corpul tău nici nu primește nutrienții de care are nevoie și consumă și foarte multă energie în procesul de digestie. Ți-ai făcut analize de sânge în ultima vreme? Poate ar fi indicat să contactezi medicul de familie și dacă nu te descurci cu alimentația să te programezi la un nutriționist, mai ales dacă țintești și o scădere în greutate.
Meditează
Când motivația este redusă și mintea ta poate fi împărțită în multiple direcții. Te gândești la câte lucruri ai de făcut, te anxietezi, ruminezi mental până la epuizare. Fă zilnic exerciții de respirație și de meditație pentru a regăsi echilibrul pierdut și a te ancora în prezent.
Practică recunoștința
Simți că ești constant nemulțumită, iar asta nu stimulează motivația. Ți se pare că totul este negru. Așa că fă-ți un jurnal al recunoștinței în care să treci zilnic cel puțin trei lucruri pentru care arăți gratitudine. Treptat vei începe să îți vezi existența în nuanțe mai pastelate.
Evită contextele negative
Respectiv renunță la știrile triste, care induc panica, la filmele sau serialele de tip dramă, redu contactul cu persoanele negativiste care te descurajează. Asta nu înseamnă să te izolezi. Îi poți chiar avertiza pe ceilalți ori de câte ori se duc pe panta negativității, spunând că asta nu îți face bine și îi rogi să schimbe subiectul.
Organizează-ți obiectivele
Motivația ta are de suferit și când vrei să faci foarte multe lucruri o dată, nu prioritizezi adecvat, te pierzi în detalii. Setează un obiectiv principal pe care să îl spargi în obiective mai mici, și stabilește un singur obiectiv (din cele mici, medii) pe zi.
Îmbogățește-ți viața
De multe ori apatia și motivația scăzută sunt efectul lipsei de echilibru dintre viața personală, profesională și familială. Care dintre acestea le-a cotropit pe restul? În ce segment al vieții tale e necesar să faci ajustări? Poate îți dorește să realizezi multe lucruri, dar pentru ele ai nevoie de energie pe care o capeți din momentele de relaxare, de plăcere, din activități care te rup de responsabilități și stresul cotidian.
Citește și:
De ce momentele de singurătate nu sunt așa de rele precum sună. Cu ce spun psihologii că te ajută
Foto: PR