Momente dificile în cuplu? Lucruri pe care să ți le spui și pot influența deznodământul în situația respectivă

Sunt unele momente dificile în cuplu în care totul pare fără speranță. Dar ceea ce gândești îți sculptează realitatea în mod negativ sau pozitiv.

Momente dificile în cuplu? Lucruri pe care să ți le spui și pot influența deznodământul în situația respectivă

Nu este totul lapte și miere. Apar conflicte în cuplul vostru, iar asta nu e neapărat un lucru rău. Căci scoateți la suprafață emoțiile negative și nu faceți implozie cu prima ocazie fără să știți de unde. Puneți pe tapet ceea ce vă deranjează, ocazie cu care clarificați anumite aspecte ce țin de relație, așteptări mai mult sau mai puțin realiste, setați noi reguli. Pe lângă latura aceasta eficientă, mai sunt momente dificile în cuplu pe care parcă nu le puteți rezolva. Nu vedeți nicio cale, totul pare negru, ori relația este atât de măcinată încât nu se mai poate face nimic.

Nu este sau nu ești un eșec

O relație care nu a mers sau scârțâie nu înseamnă că tu ai fost sau ești incapabilă, insuficientă. Să pui eticheta de eșec te plasează într-o zonă de observator, fără să faci ceva concret. E mai util să te uiți la partea ta de responsabilitate în ideea de a schimba ceva în cuplul actual, dacă se mai poate, ori în viitoarea relație.

Există oameni care țin la tine

Dacă nu mai există partenerul de cuplu s-a golit planeta? Notează-ți în telefon sau pe niște bilețele numele tuturor oamenilor care te apreciază, care îți sunt aproape. Observi că lista este mai scurtă decât acum un an sau doi? Tu ești pe această listă? Ce s-a întâmplat de s-a ajuns aici? Ce vechi prietenii poți reactiva? În ce hobby-uri te poți angaja astfel încât să cunoști oameni, să îți mărești cercul social? Când pui în spatele partenerului multiple roluri, care nu sunt ale lui, poate fi copleșitor pentru el și deprivant pentru tine. Este natural și sănătos să ai și alte relații semnificative, de prietenie, nu doar relația cu partenerul.

Ești puternică

În ce moduri ai cedat puterea fără să îți dai seama? Ori ai făcut-o conștient crezând că așa e mai bine pentru relație? Puterea ți-o poți redobândi oricând, căci ea rezidă în interiorul tău, doar să îți aduci aminte de ea și să o accesezi. Ești un adult, nu o fetiță care nu se poate proteja singură. Ce ai putea face pentru a fi mai independentă, mai autonomă? Ce faci deja în sensul acesta? Care sunt calitățile și resursele tale interioare pe care te poți baza oricând?

Și tu contezi

Da, contează și părerea ta, nevoile tale, alegerile pe care le-ai face, dorințele pe care le ai. Ai dreptul să ții tu cont de ele, să le verbalizezi, să ceri și să pui limite în funcție de ele. NU este un cuvânt magic, de-a dreptul eliberator.

E ok să iei o pauză

Câteodată e atât de multă furie, te simți atât de nedreptățită, încât îți vine să iei pe moment cele mai drastice decizii. Acestea întotdeauna se iau când nu ești foarte activată emoțional, după timp de reflecție. De asemenea o pauză de 30 de minute-1 oră poate să conteze mult într-un conflict în cuplu, discuția urmând a fi reluată după acest time-out. Căci poți privi mai limpede situația și ca atare să întrezăriți împreună soluții sau moduri prin care să vă apropiați din nou.

Citește și:
Cum să îi pui limite în mod sănătos când partenerul se poartă urât cu tine

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle