Teama de abandon se construiește în relație cu părinții și modul în care ei nu au reușit să împlinească nevoia de siguranță a copilului. O persoană cu teamă de abandon în principiu a trăit într-o familie marcată de instabilitate, un părinte a fost alcoolic sau a decedat timpuriu. Părinții s-au despărțit și în urma divorțului unul dintre ei a dispărut din viața celui mic. Copilul a fost lăsat la bunici perioade lungi de timp, părinții vizitându-l la final de săptămână sau în vacanțe. Părinții sau unul dintre ei a plecat cu serviciul în alt oraș sau în altă țară vreme îndelungată. Ca atare apare teama că la un moment dat persoana semnificativă din viața ta te va părăsi, va dispărea, inclusiv prin deces. Iar crescând într-un mediu disfuncțional înveți să faci față celor trăite tot într-un mod disfuncțional, ceea ce va avea impact și în cuplu, la maturitate.
Gelozie intensă
Nu este acea doză mică și normală de gelozie la început de relație sau de-a lungul ei, ci una violentă, viscerală, care mătură totul în cale și duce la un puternic chin interior și explozii de furie. Te temi că el te va părăsi pentru colega de serviciu cu care se înțelege bine sau pentru femeia cu care a vorbit câteva minute la o petrecere.
Timp separat
Tendința de a intra în fuziune este foarte mare. Trebuie să te am tot timpul lângă mine pentru a avea certitudinea că nu pleci și nu te mai întorci. De aceea ieșirile în oraș fiecare cu prietenii lui, escapadele de weekend ocazionale ale partenerului singur cu grupul de amici sunt declanșatoare semnificative pentru teama de abandon și vor crea multiple discuții.
Dorința de a mulțumi
Este diferită de îmi pasă ce gândești, ce simți, ce vrei și țin cont de tine. Mai degrabă este sacrificiul propriilor dorințe, nevoi emoționale, alegeri astfel încât tu să fii mulțumit. Căci dacă ești mulțumit riscul de a pleca este mult mai mic. Negocierea în cuplu nu mai există, ci o capitulare continuă ceea ce va acumula frustrări și va duce la și mai multă nefericire.
Codependența
Este acceptată și dependența de droguri sau de alcool, ba chiar inconștient întreținută. Celuilalt nu i se atrage atenția asupra comportamentelor nepotrivite pe care le are sub influența substanțelor, sau atitudinea este ambiguă. Acum mă deranjează și îți spun, acum îți dau bani, îți cumpăr chiar eu, sau îți stau alături când consumi, mă fac că nu văd ce se întâmplă.
Alegerea partenerilor care confirmă tiparul
Scenariul cunoscut este și cel pe care de-a lungul timpului te-ai antrenat să îl gestionezi. Așa că alegi ceea ce știi, ce îți este familiar. În concluzie, inconștient intri în relații care să îți confirme scenariul de abandon: bărbați căsătoriți, în relații de lungă durată, care nu vor cu adevărat să își asume un cuplu, care sunt libertini etc.
Misiunea de a-l schimba
Tocmai pentru a controla sau anihila teama de abandon intri într-o campanie susținută de a-l schimba pe partener. Nu cu totul, ci acele trăsături care ar putea intra în coliziune directă cu teama de abandon. În același timp te poți implica în relații cu bărbați care au probleme semnificative. Scenariul din fundal: dacă îl ajut, îl salvez, îmi va fi atât de recunoscător încât nu mă va părăsi niciodată.
Citește și:
Când îți ajuți partenerul în exces, iar asta îi dăunează și lui și relației
Foto: PR