Moduri ingenioase prin care iti poti face copilul sa te asculte

Nu exista parinte care sa nu se planga constant ca nu este ascultat de catre copii. Ce mai poti face cand ai incercat totul: le-ai explicat, ai argumentat, le-ai reamintit, le-ai distras atentia, i-ai ignorat, i-ai pedepsit, i-ai mituit, i-ai implorat ?! Te intrebi unde ai gresit. Oare mai exista vreo speranta pentru tine si micul tau terorist?

Moduri ingenioase prin care iti poti face copilul sa te asculte

Nu te ingrijora. Exista tehnici care iti pot readuce pacea in familie. Iata ce poti face!


1. Invata sa ii asculti

Daca vrei ca cei mici sa te asculte trebuie sa inveti sa ii asculti la randul tau. Sa ii asculti cu adevarat. Renunta pentru cateva minute la telefon si la orice altceva faceai, ia un loc, uita-te in ochii copilului tau si asculta ce are sa iti spuna. Se simte suparat, frustrat, nedreptatit, coplesit de ceva? In spatele supararii lui se ascunde un sentiment, incearca sa afli care este acela si acorda-I importanta cuvenita, nu incerca sa il minimizezi.

Daca nu se simte bine in anumite situatii, nu il mai pune in acele situatii, daca are un discomfort in a vorbi cu strainii, vorbeste tu in locul lui, daca nu ii place sa mearga la cumparaturi, du-te fara el, daca nu se simte bine in grupuri mari, alege sa mergeti la intalniri mai restranse. Nu ti-ai forta un prieten sa mearga la un concert daca stii ca nu ii place zgomotul si aglomeratia, nu? Atunci de ce ti-ai forta copilul sa faca lucruri care nu ii plac? Nu iti pedepsi sau ignora copilul, incearca sa afli care sunt sentimentele din spatele unui comportament neadecvat.


2. Trebuie sa se poata baza pe tine

Ii spui copilului tau ce intentii ai? Iti indeplinesti promisiunile pe care I le faci? Nu stau mult’, mergem impreuna la teatru de papusi in weekend’, te poti uita la desene diseara’-promisiuni nevinovate carora nu le dam importanta cuvenita si pe care le incalcam in mod repetat din cauza oboselii sau a programului incarcat pe care il avem. Insa pentru un copil toate acestea sunt foarte importante si incalcand promiunile pe care I le-am facut il facem sa isi piarda complet increderea in noi, pentru ca pana la urma sa ignore total ce le spunem.

3. Fii sincera

Esti o persoana onesta in prezenta copilului tau sau incerci deseori sa il pacalesti? Mai venim si maine’, nu am bani la mine sa iti cumpar jucaria’, magazinul era inchis’- mici minciuni nevinovate pe care le folosim pentru a evita plansete, revolte sau certuri cu cei mici. Problema este ca la un moment dat incep sa realizeze cand nu le spunem adevarul si isi pierd increderea in integritatea noastra. Tu ai asculta pe cineva care nu spune intotdeauna adevarul? Ei de ce te-ar asculta pe tine?


4. Fii obiectiva

Motivati de teama ca pot pati ceva, le spunem copiilor nostri multe lucruri neadevarate: nu urca mai sus pentru ca ai sa cazi’, daca mananci dulciuri, iti vor pica dintii’, mancarea de la fastfood este otravitoare’. Cand toate acestea se vor dovedi a fi doar opinii si nu adevaruri, copilul tau nu va mai veni sa iti ceara sfaturi. Iar asta poate fi foarte periculos atunci cand ajung la varsta adolescentei. Daca vrei sa continue sa te asculte, explica-I ca acestea sunt parerile tale si incurajeaza-l sa exploreze si opiniile altora pentru a-si forma propria opinie.


5. Jucati-va impreuna

Jucandu-te cu copilul tau creezi o atmosfera intima iar el se va simti comfortabil sa vorbeasca cu tine, sa iti dezvaluie lucruri din viata lui. Nu te astepta insa ca el sa se integreze in lumea ta de adult, trebuie sa cobori in lumea lui, sa te arati preocupata de lucrurile de care este el interesat. Daca poti sa te entuziasmezi la cel mai nou joc pe calculator, la pasa pe care a dat-o in ultimul meci de fotbal sau la noul venit in colectia lui de gandaci, atunci va va fi mult mai usor sa comunicati.


6. Incearca sa nu mai folosesti negatii

Daca cineva ti-ar spune nu’ la solicitarile tale de mai multe ori in aceeasi zi, ce sentimente crezi ca vei avea fata de acea persoana? Cum ai reactiona daca ti-ar cere ceva? La fel simte si copilul tau. Asa ca data viitoare cand iti va cere ceva, in loc sa il refuzi, incearca sa ii oferi o alternativa convenabila pentru amandoi. Asta ii va arata ca iti pasa de dorintele lui si ca incerci sa il ajuti. Daca spre exemplu isi doreste o jucarie mult prea scumpa, in loc sa ii spui ca nu poti sa i-o cumperi, ii poti spune ‘ok, trece-o pe lista si vedem cum strangem impreuna banii sa o luam’. Daca isi doreste sa zugraviti camera lui intr-o culoare groaznica, nu ii spune nu’, explica-I ca iti place sa aveti o casa frumoasa, iar acea culoare ar strica armonia intregului apartament. Apoi incercati sa gasiti impreuna o culoare acceptabila pentru amandoi.


7. Asuma-ti rolul de consultant

Daca urmezi toti pasii de mai sus si daca in loc de ordine si cereri repetate ii oferi cpilului tau informatie, sfaturi, feedback, vei vedea ca va incepe sa te asculte. Poate ca nu se va conforma tuturor dorintelor tale, are si el dreptul sa spuna nu’, insa va fi mult mai deschis, puteti discuta si gasi o varianta de compromis.
Aceste tehnici nu iti vor transforma copilul intr-unul obedient, nici nu ar trebui sa iti doresti asta. Insa te va ajuta sa restabiliti comunicarea si conexiunea dintre voi si sa reveniti la o atitudine cooperanta si constructiva.

Text: Ana Toma
Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle