Relația ta de cuplu este dificilă în principal datorită dinamicii cu partenerul sau unor trăsături pe care acesta le posedă și le manifestă comportamental într-o manieră deranjantă sau de-a dreptul dureroasă. Evident un cuplu e o dinamică în care sunt implicați doi oameni, și chiar dacă la prima vedere pui reflectorul pe ce face sau nu face celălalt, este esențial să îți asumi partea ta de responsabilitate. Iar responsabilitatea este în primul rând față de tine, nevoile tale, și apoi cei 50% adică procentul tău față de relație.
Grija de sine…
… este un instrument foarte important în contexte de cuplu dificile. Îți arăți ție iubire de sine, că te prețuiești, că îți oferi relaxare, îngrijire, atenție, că te prioritizezi. Și îți furnizezi energie pentru a face față în situațiile delicate.
Te informezi
Să citești, să asculți podcast-uri, să urmărești video-uri despre stiluri de atașament, relații, ce le sabotează, despre manipulare sau personalități dificile și caracteristicile lor. Să te angajezi în propriul proces terapeutic care îți va da nu doar sens, anumite explicații, ci și ghidaj și oportunitatea de a înlocui moduri de a face față disfuncționale cu unele sănătoase.
Granițe ferme
O relație dificilă e de multe ori cu un partener îndreptățit, care consideră că i se cuvine totul, manifestă control și dominanță. Sau cu unul indecis care se schimbă precum vremea, unul dependent care eventual este în continuare agățat de familia de origine. Granițele nu sunt pentru a îndepărta partenerul, ci pentru a seta un cadru în care și nevoile tale să fie împlinite. Și e ok să le reafirmi, să le reamintești ori de câte ori este necesar.
Ascultă-te
Și nu te lăsa influențată de posibilile tentative de gaslight sau influențe externe. Observi anumite somatizări, modalități prin care corpul încearcă să tragă un semnal de alarmă că din punct de vedere emoțional, contextual ceva nu este în regulă pentru tine? Folosește corpul ca pe un barometru și uită-te la mesajele pe care le transmit senzațiile sau emoțiile tale, care sunt nevoile neîmplinite din spate. Nu da voie nimănui să denatureze realitatea.
Nu te concentra doar pe cuplu
Când îți focusezi toată energia, atenția într-o singură direcție, și modalitățile de hrănire emoțională sunt reduse și cumva partenerul devine unica ta sursă de conectare, validare. Nu e vorba nicicum despre infidelitate ca alternativă, ci despre a-ți urma obiectivele, a lucra activ la ce te pasionează, te îmbogățește spiritual sau profesional. De a primi validare și din afara relației, de la prietenii tăi de suflet, prin proiectele profesionale care îți ies și observi că te pun în valoare. De a te ocupa de un mozaic divers de activități care îți plac și te împlinesc.
SOS epuizare
Vorbim și despre epuizare emoțională, nu doar cea legată de serviciu, burn out, care e purtătoarea titlului oficial. Epuizarea emoțională poate veni și când ai încercat foarte, foarte mult, ai depus enorm de mult efort încât acum efectiv îți vine să fugi de partener. El? A stat pe tușă, într-o comoditate dată de efortul tău. Dinamica disfuncțională a fost alimentată de amândoi. Iar aici vine în completare și pentru echilibrare grija de sine explicată mai sus și te poți uita prin informarea corectă și la ceea ce te face pe tine să acționezi în maniera respectivă. Atenție și la tendința de a intra în explicații foarte lungi care nu duc pur și simpli nicăieri, pe când drumul mai eficient și scurt e limita.
Citește și:
Tipuri de fraze critice care în timp vă distrug relația de cuplu
Foto: PR