Nu este ceva premeditat. Este un mod în care ați funcționat fiecare de când vă știți. Iar de aceste comportamente nici nu ați fost conștienți. Poate v-ați pus un semn de întrebare când alți parteneri v-au atras atenția sau v-ați plâns voi de ele în timpul certurilor aprinse, ori, ulterior, discutând mai cu calm. Cert este că le observați impactul negativ, și, da, vă sabotați astfel relația de cuplu.
Manipularea
Nu cereți ceea ce aveți nevoie la nivel emoțional, lucruri practice, concrete, care să reflecte aceste nevoi. Dar încercați să le împliniți prin manipulare. Se întâmplă să fie foarte subtilă, iar partenerul să nu își dea seama. Alteori realizează mecanismul și furia sa este semnificativă. Ori poate tu ești în locul lui. O altă variantă este aceea prin care manipularea înlocuiește negocierea sănătoasă pentru a obține un rezultat agreabil pentru amândoi. Manipularea poate fi și o forțare a limitelor atunci când ele sunt impuse.
Îndreptățirea
Mie mi se cuvine pentru că sunt femeie sau pentru că sunt bărbat. Aici este vorba despre viziuni tradiționaliste sau poluate de social media la nivel de așteptări, ori componente narcisice, așteptări ca partenerul să te trateze regește așa cum făceau părinții. Îndreptățirea presupune efort doar dintr-o direcție. Adică unul primește (căci consideră că i se cuvine), iar celălalt face toată munca. Egoismul întunecă vederea. Mă observ doar pe mine, ce am eu nevoie și celălalt este invizibil. Capacitatea de empatie, de a rezona cu alte persoane este extrem de redusă.
Victimizarea
Poate avea nuanță de manipulare. Mă victimizez ca să te simți vinovat și să faci ceea ce îmi doresc. Mă victimizez pentru că așa am învățat că pot obține atenție, să îmi arăți că îți pasă de mine și de ceea ce se petrece cu mine.
Superioritatea
Devine foarte frustrant ca cineva să te trateze cu superioritate, aroganță. Asta vine la pachet și cu diverse forme de umilire, critică, descurajare și poate impacta foarte puternic o persoană cu stimă de sine redusă.
Spiritul conflictual
Orice subiect, cât de mic, devine o miză semnificativă pentru o ceartă în toată regula. Conflictele sunt utile, o modalitate de a recadra relația, limitele, regulile sale. Însă când vorbim despre explozii la ordinea zilei devine epuizant.
Rigiditatea
Împiedică asumarea riscurilor și ca atare posibilitatea de creștere, de evoluție. Vă deprivează de experiențe noi, interesante, care vă pot îmbogăți spiritual, social, cultural. Rigiditatea blochează și comunicarea sănătoasă. Uneori rimează cu încăpățânarea ca luptă pentru putere, competiție, rebeliune.
Lipsa susținerii
El vrea ca tu să fii o femeie independentă, capabilă, pe picioarele ei. Tu nu vrei ca el să aibă comportament infantil, să te transformi într-o mamă. Poate îți zici că deja ai un copil, sau dacă îți dorești să crești pe cineva iei un animal de companie. Iar lucrurile duse la extrem produc înstrăinare. Vă simțiți singuri în doi, căci nu vă puteți baza unul pe celălalt.
Detașarea emoțională
Un nu mă interesează deoarece mă doare. Această distanță emoțională sabotează conexiunea de care aveți atâta nevoie și care este esențială pentru ca relația să funcționeze.
Citește și:
Ce să îți spui ori de câte ori ești tentată să accepți o relație bazată pe sex, deși nu îți dorești asta
Foto: PR