Modalități prin care partenerul te minimizează pentru a fi mai ușor de manipulat

Sunt unele strategii care îți impactează semnificativ stima de sine și te fac mult mai ușor de manipulat.

Modalități prin care partenerul te minimizează pentru a fi mai ușor de manipulat

Dezbină și cucerește. O expresie din latină ce are ca principiu dominarea și în final este o strategie de manipulare. Ok, partenerul tău nu este un guvern care aplică asta interetnic pentru a-și impune voința și a slăbi împotrivirile, așa cum vei găsi definiția pe Wikipedia. Dar poate fi o persoană care caută puterea, supremația în cuplu și care îți sabotează intenționat încrederea în forțele proprii, stima ta de sine, tocmai pentru a reduce la minim o reacție fermă din partea ta. Să nu mai poți să îi pui limite, iar unica voință viabilă, care contează, să fie a lui. Iar când ești dezbinată în interior, deloc în armonie tu cu tine, manipularea se realizează mai facil.

Nu ești suficientă

Un mesaj dureros pe care ți-l transmite voalat sau direct pe toate căile posibile. Nu ești suficientă și nu faci suficient de bine, indiferent de ce domeniu al vieții vorbim. Atacă intenționat și domeniile în care chiar știi că te pricepi, ai expertiză, primești laude sau admirație din partea altor oameni. Dar pentru partener tot nu e bine. La 10 laude primite din exterior, el vine cu 20 de critici. Orice ai face, oricât te-ai strădui, nu este de ajuns. Asta și pentru că exigențele lui sunt total nerealiste. Dacă la început te împotrivești, până la urmă ajungi să te îndoiești de tine. Și să îți spui că el are dreptate, ba chiar meriți să se poarte urât. Căci nu faci tot ceea ce îți cere, că ceea ce cere este rezonabil, nicidecum exagerat.

Deformarea realității

Dacă îți păstrezi cumpătul și nu intri în jocul lui dramatic, dacă te menții în rol de observator, vei fi de-a dreptul uimită. Uimită să descoperi cum țese abil o realitate alternativă pe care o certifică drept veridică. Ca și cum pixul bleu pe care îl ține în mână e de fapt roz și tu ești nebună că îl contrazici și vezi altceva. Punctul de pornire e un aspect corect al realității pe care începe și aplică schimbări. De exemplu, tonul tău ridicat dintr-o ceartă îl va cataloga drept criză de nervi dintr-un scandal monstru. Cerințe de bun-simț în acord cu nevoile tale sunt numite de partener pretenții extraordinare. Iar dacă de fiecare dată tu ești cea exagerată, care nu e în toate mințile, chiar devii fragilă, vulnerabilă și nu mai crezi în tine.

Comparațiile

Aceleași reguli nu se aplică și pentru el, dacă tu l-ai compara cu alți bărbați, și îți taie din rădăcină tendința de a face asta. Te compară cu alte femei, iar comparațiile sunt inechitabile și de fapt o formă de denigrare la adresa ta. Cum tu nu arăți ca ele, nu câștigi cât ele, nu ești atât de pricepută ca ele etc. Pune reflectorul doar pe ceea ce știe că îi este util pentru a formula critica și invalidarea, pentru a amplifica aura negativă, aspectele în legătură cu care știe că ești nesigură și le exploatează intenționat.

Ignorarea

Nu te simți văzută, nu te simți auzită, înțeleasă sau importantă. Te simți mică, invizibilă, neiubită și îi faci pe plac partenerului în toate felurile, cu speranța că își schimbă atitudinea și primești gesturi de tandrețe, afecțiune, blândețe.

Citește și:
Ești foarte critică și exigentă cu tine? De ce asta îți sabotează relația de cuplu

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle