Modalități în care tonul vocii îți sabotează comunicarea

Tonul vocii poate contrazice cuvintele sau te trădează fără să vrei. Această formă de limbaj paraverbal ajută sau îngreunează comunicarea.

De câte ori nu ți s-a întâmplat ca tonul vocii cuiva să îți trezească furie, dezgust, frustrare sau bucurie și veselie imediată? Asta pentru că tonul vocii are un impact mai mare decât ceea ce spui în mod concret și mesajul său ajunge primul. Desigur, din acest punct de vedere există o serie de consecințe pozitive sau negative în ceea ce privește comunicarea.


Tonul vocii îți trădează adevărata stare de spirit

Vrei să negociezi o mărire de salariu, ți-ai făcut un discurs elaborat care să arate realizările profesionale, dar când discuți cu superiorii vocea îți tremură și toată nesiguranța interioară iese la iveală. Ești foarte supărată sau furioasă pe partener, și încerci să abordezi problema constructiv. Nu vrei să arăți cât de mult te-a deranjat gestul său, dar tonul vocii te face să fii ca o carte deschisă. Ții o prezentare, ai extrem de multe emoții, așa că tonul vocii se subțiază, te bâlbâi, iar rezultatul final nu e nici pe departe cel pe care ți-l doreai. Și să nu uităm de celebrul schimb de cuvinte: ce ai? – nimic! Evident acel nimic fiind mai elocvent decât o discuție de jumătate de oră, în care tu explici cât ești de dezamăgită. Încerci să-ți ții în frâu trăirile emoționale, dar ele erup ca un vulcan. Ceea ce nu e neapărat de ajutor în contexte profesionale, dar în cele personale te ajută să nu ascunzi nici față de tine ceea ce simți cu adevărat. Tonul vocii mai dezvăluie realitatea când nici măcar tu nu ești conștientă de ea.


Tonul vocii ca formă de critică

Oamenii reacționează în primă instanță la tonul vocii. Până și un compliment sau o scurtă declarație de dragoste pot naște în celălalt dezamăgire, frustrare. Deoarece cuvintele sună bine pe hârtie, dar când le spui neconvingător, cu inflexiuni de detașare sensul lor este anulat. Când cineva a avut un istoric de abuz emoțional, a primit în copilărie extrem de multă critică, asta îl face și mai reactiv. Iar tonul vocii este acel semnal de alarmă subtil pe care îl aude cu o intensitate teribilă. De aici până la o ceartă aprinsă mai este doar un pas. Sau persoana respectivă intră în evitare, se retrage în propria cochilie și refuză să mai interacționeze cu tine. Tonul vocii funcționează și ca o formă de agresivitate, hărțuire, denigrare, intenționată sau nu.

Te ajută în descoperirea de sine

Învață să fii mai prezentă atunci când comunici și să te auzi. Tonul vocii este o bună ocazie de a-ți explora universul interior, căci în spatele acestor inflexiuni stau nevoile emoționale. Dacă îți este greu să faci asta, folosește reacțiile celorlalți drept barometru. Ei răspund negativ sau în mod neașteptat? Ce anume din felul în care ai comunicat i-a determinat să reacționeze așa? Oare ceea ce simți e același lucru cu ce vrei sau ar trebui să simți? Și asta transpare în tonul vocii?


Citește și:
Ai uitat să ai grijă de tine? Reînvață să te iubești fără să te simți vinovată

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle