Dupa sute de pagini citite despre aceasta veche stiinta chinezeasca (foarte veche, practicata de citeva mii de ani) si selectarea citorva reguli de baza din filosofia traditionala a feng shui, am inceput mai intii cu… partea practica. Adica am gasit pierduta intr-un sertar o busola (nu e o busola speciala Luo Pan, cum sustin teoriile feng shui ca ar trebui sa fie, dar sper ca imi va fi totusi de folos). Apoi am incercat sa urmez, pas cu pas, indicatiile amenajarii casei.
Care sint energiile pozitive si negative din casa si ce-ar trebui sa schimb (ma gindesc eu c-ar trebui sa schimb ceva, de vreme ce capul ma doare de citeva zile fara incetare, am avut cam multe cheltuieli in ultima perioada, prietenii nu m-au mai sunat la fel de mult ca inainte si nici n-am avut prea multa inspiratie in compunerea articolelor pentru revista). Sa fie totul o chestiune de „aritmetica’ locativa?
Conform teoriilor feng shui, mediul in care traim este foarte important pentru a avea o viata linistita si armonioasa. Astfel, harta Ba-Gua imparte (de la nord la sud si de la est la vest) fiecare incapere in noua zone de influenta: a relatiilor, a carierei, zona educatiei si cunoasterii, zona copiilor, a casatoriei si a dragostei, zona faimei, zona banilor si, in centrul incaperii, zona eului interior si a norocului. Fiecare dintre cele noua zone este „guvernata’ de un element specific (apa, lemn, pamint, foc sau metal) si influenta lor benefica poate fi accentuata (cel putin in teorie) cu anumite obiecte de decor.
Inarmata cu aceasta harta, am plecat la psihanalizarea casei (sau se cheama cumva fengshuizare?). Asadar: probleme cu prietenii… ma uit la zona de centru-est a livingului meu. Teoria spune ca elementul specific al acesteia este lemnul si relatiile cu prietenii de familie si sanatatea se pot imbunatati daca in aceasta zona se aseaza plante, copacei de apartament sau bonsai, obiecte confectionate din lemn… Asta e! Clar! La mine in living, in zona centru-est, de lemn e doar parchetul… Poate sa mut bonsaiul din cealalta camera? Ar fi o idee, poate-i face bine si lui o schimbare, ca tot si-a cam pierdut din frunze.
Sa trecem la bani: harta imi arata ca tot in est, dar mai la sud, e zona banilor si bogatiei (sper, cel putin, sa ma opresc din cheltuit, daca sa-mi sporesc economiile nu pot). E tot o zona „de lemn’. Insa influenta zonei creste cu elementul apa. E totusi bine. Mai am o sansa sa string ceva bani: in colt am o vaza cu flori (e apa, nu?) proaspete (se spune ca florile uscate nu aduc energii negative, ca „estompeaza’ comunicarea)! Bine-bine, sa spunem ca unele probleme le-am rezolvat (fara mari mutari de mobilier), dar ce ma fac cu creativitatea? Pe harta, zona de centru-vest a casei ar fi responsabila de aceasta problema. E canapeaua din living… Nu e de metal, dar e neagra, totusi. Computer, pazea ca vin!
Unde au ajuns teoriile moderne?
Feng shui-ul modern isi are, de fapt, originea intr-o filozofie chineza veche de citeva mii de ani. Vint si apa, acestea sint cele doua elemente esentiale care au stat la baza principiilor feng shui. Explicatia acestui nume este una cit se poate de simpla si la fel de prozaica: la constructia unei case se tinea seama de influenta vintului (in zonele montane) si de pericolul inundatiilor (in zonele joase). Conform definitiei Oxford, feng shui este „in gindirea chineza, un sistem al influentelor pozitive si negative pe care le are mediul inconjurator si de care trebuie sa tinem seama in momentul in care dorim sa construim sau sa amenajam o casa’.
Page: 1 2