De la construirea si amenajarea caselor dupa criterii care sa ne influenteze in bine viata profesionala, veniturile sau dragostea, vechiul concept chinezesc feng shui a fost adaptat si „imprumutat” si in alte domenii. Acum exista machiaje si coafuri feng shui, mincaruri feng shui si chiar geluri de dus feng shui.
Dupa sute de pagini citite despre aceasta veche stiinta chinezeasca (foarte veche, practicata de citeva mii de ani) si selectarea citorva reguli de baza din filosofia traditionala a feng shui, am inceput mai intii cu… partea practica. Adica am gasit pierduta intr-un sertar o busola (nu e o busola speciala Luo Pan, cum sustin teoriile feng shui ca ar trebui sa fie, dar sper ca imi va fi totusi de folos). Apoi am incercat sa urmez, pas cu pas, indicatiile amenajarii casei.
Care sint energiile pozitive si negative din casa si ce-ar trebui sa schimb (ma gindesc eu c-ar trebui sa schimb ceva, de vreme ce capul ma doare de citeva zile fara incetare, am avut cam multe cheltuieli in ultima perioada, prietenii nu m-au mai sunat la fel de mult ca inainte si nici n-am avut prea multa inspiratie in compunerea articolelor pentru revista). Sa fie totul o chestiune de „aritmetica' locativa?
Conform teoriilor feng shui, mediul in care traim este foarte important pentru a avea o viata linistita si armonioasa. Astfel, harta Ba-Gua imparte (de la nord la sud si de la est la vest) fiecare incapere in noua zone de influenta: a relatiilor, a carierei, zona educatiei si cunoasterii, zona copiilor, a casatoriei si a dragostei, zona faimei, zona banilor si, in centrul incaperii, zona eului interior si a norocului. Fiecare dintre cele noua zone este „guvernata' de un element specific (apa, lemn, pamint, foc sau metal) si influenta lor benefica poate fi accentuata (cel putin in teorie) cu anumite obiecte de decor.
Inarmata cu aceasta harta, am plecat la psihanalizarea casei (sau se cheama cumva fengshuizare?). Asadar: probleme cu prietenii… ma uit la zona de centru-est a livingului meu. Teoria spune ca elementul specific al acesteia este lemnul si relatiile cu prietenii de familie si sanatatea se pot imbunatati daca in aceasta zona se aseaza plante, copacei de apartament sau bonsai, obiecte confectionate din lemn… Asta e! Clar! La mine in living, in zona centru-est, de lemn e doar parchetul… Poate sa mut bonsaiul din cealalta camera? Ar fi o idee, poate-i face bine si lui o schimbare, ca tot si-a cam pierdut din frunze.
Sa trecem la bani: harta imi arata ca tot in est, dar mai la sud, e zona banilor si bogatiei (sper, cel putin, sa ma opresc din cheltuit, daca sa-mi sporesc economiile nu pot). E tot o zona „de lemn'. Insa influenta zonei creste cu elementul apa. E totusi bine. Mai am o sansa sa string ceva bani: in colt am o vaza cu flori (e apa, nu?) proaspete (se spune ca florile uscate nu aduc energii negative, ca „estompeaza' comunicarea)! Bine-bine, sa spunem ca unele probleme le-am rezolvat (fara mari mutari de mobilier), dar ce ma fac cu creativitatea? Pe harta, zona de centru-vest a casei ar fi responsabila de aceasta problema. E canapeaua din living… Nu e de metal, dar e neagra, totusi. Computer, pazea ca vin!
Feng shui-ul modern isi are, de fapt, originea intr-o filozofie chineza veche de citeva mii de ani. Vint si apa, acestea sint cele doua elemente esentiale care au stat la baza principiilor feng shui. Explicatia acestui nume este una cit se poate de simpla si la fel de prozaica: la constructia unei case se tinea seama de influenta vintului (in zonele montane) si de pericolul inundatiilor (in zonele joase). Conform definitiei Oxford, feng shui este „in gindirea chineza, un sistem al influentelor pozitive si negative pe care le are mediul inconjurator si de care trebuie sa tinem seama in momentul in care dorim sa construim sau sa amenajam o casa'.
De la aranjatul casei, teoriile feng-shui au migrat si catre alte zone. La ora actuala, exista consultanti imobiliari „specializati' in feng shui (care iti spun unde e bine sau nu sa cumperi o casa – asta in eventualitatea in care poti alege si zona, si pretul…), materiale de constructie feng shui (in traducere practica, materiale de constructie potrivite zonelor de munte si de cimpie) si consultanti pentru amenajari feng-shui.
Si, pentru a demonstra ca filosofia feng shui e din ce in ce mai mult la moda, va aduc aminte doar ca au aparut reviste specializate doar pe acest subiect si ca Feng shui in 5 minute (cartea Selenei Summers, editata la Polirom) a fost in topul celor mai vindute zece titluri ale editurii.
Au aparut mai tirziu si teoriile conform carora filosofia feng shui nu e doar pentru amenajarea caselor, ci si pentru aranjarea parului, pentru machiajul sau parfumul pe care il folosim. Si totusi… Hair-stylistul Billy Yamaguchi, in cartea sa Feng Shui Beauty, sustine ca poti sa atragi energiile pozitive asupra ta si prin modul in care te machiezi sau te coafezi.
„Primul pas pe care trebuie sa il faci este acela de a te supune unui test care sa determine care element feng shui te descrie mai bine, pe tine si modul tau de viata. E vorba de tipul de energie pe care il ai', spune Billy (care, printre altele, s-a ocupat de coafura unor staruri ca Jennifer Aniston, Courteney Cox, Brooke Shields sau Drew Barrymore), citat de CBS News. Jaime, o tinara in virsta de 27 de ani, si-a facut acest test. „Elementul ei predominant este metalul, in combinatie totusi cu pamintul. In acest caz, i-am facut o coafura cu taieturi drepte si citeva suvite rosii (elementul foc), pentru a-i accentua vitalitatea', spune Yamaguchi, care a si tuns-o pe Jamie in direct, la emisiunea The Early Show, de pe CBS.
Nu e vorba doar de coafura, ci si de machiaj, si chiar de liniile de ingrijire pentru corp, care s-au transformat in produse feng shui. In farmaciile din Romania se vind produse cosmetice (creme, saruri de baie) care (se spune) pot accentua o anumita influenta pentru organismul nostru sau ne pot facilita relatii mai bune cu prietenii sau iubitul.
Mai mult decit atit, unele teorii legate de aromaterapie sustin ca fiecare aroma poate imbunatati o coordonata a existentei noastre: bergamota poate aduce succesul si bogatia, lavanda ne face mai sanatosi (de altfel, si medicii o recomanda pentru dureri de cap), iar uleiul de trandafir este destinat (cum altfel?) imbunatatirii vietii amoroase. Pina la urma, practica si teoria par suficient de aproape… Si, sigur, n-o sa uit: o sa va tin la curent cum s-a imbunatatit relatia mea cu prietenii si daca am cistigat mai multi bani…
„Notiunile de cosmetica sau machiaj si teoria feng shui nu sint compatibile. De ce? Feng shui are de-a face cu energiile nascute de spatiu, cu modul in care ele influenteaza oamenii care locuiesc sau lucreaza intr-un spatiu. Mai mult, spre deosebire de variantele moderne si simplificate de feng shui care ofera un asa-numit „patrat magic' valabil pentru orice casa, teoria feng shui traditionala spune ca exista sute de configuratii energetice care se determina la locul respectiv, pe baza anului de constructie si a orientarii cardinale, masurate cu o busola speciala. Totusi, pentru cine doreste sa lege cosmeticele sau parfumurile de discipline mai mult sau mai putin exotice, s-ar putea folosi expresia „cosmetice ale celor 5 elemente' in loc de „cosmetice feng shui'.
In Occident, feng shui a devenit o moda, mai ales prin popularizarea facuta prin diferite carti si brosuri (care prezinta variante simplificate si diluate). Astfel, conform autorilor respectivi, toate problemele se pot rezolva usor prin feng shui, prosperitatea batindu-ti la usa imediat ce ai pus un acvariu cu „n' pesti intr-o anumita zona a casei. Denumirea acestei arte/ stiinte a ajuns sa fie folosita pentru a vinde diferite produse care, de fapt, nu au legatura cu amplasarea casei in teren, compartimentarea si construirea acesteia, decorarea sa si repartizarea celor care locuiesc acolo in cele mai bune zone pentru ei', spun consultantii feng shui traditional.
Arhiva revistei ELLE
Foto: Spa setting on wood from Shutterstock