Moartea lui Mihail Gorbaciov, una dintre cele mai importante figuri politice ale secolului XX, a stârnit reacții diferite din partea liderilor lumii.
Moartea lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, la vârsta de 91 de ani, nu este neapărat un șoc, însă este un eveniment care semnifică sfârșitul unei ere, odată cu dispariția politicianului care a pus capăt Războiului Rece și a reconfigurat aproape de unul singur felul în care a arătat lumea de la începutul anilor ’90 și până azi.
Adorat de unii și contestat vehement de alții chiar pentru aceste motive, Mihail Gorbaciov a intrat în teritoriul legendei pentru reformele pe care le-a pus în mișcare în fosta Uniune Sovietică, iar semnificația anilor în care a condus țara încă este dezbătută, însă este una fără precedent.
Acest lucru a fost subliniat de mulți dintre actualii și foștii lideri ai lumii la moartea lui Mihail Gorbaciov, pe 30 august 2022. Președintele american Joe Biden a declarat că fostul lider rus a fost un om cu o viziune remarcabilă și că „acțiunile lui au fost cele ale unui lider rar – unul cu suficientă imaginație cât să vadă că un viitor diferit este posibil și cu curajul să își riște întreaga carieră pentru a-l obține. Rezultatul a fost o lume mai sigură și o mai mare libertate pentru milioane de oameni.”
Și secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a deplâns moartea lui Mihail Gorbaciov, pe care l-a numit „un om de stat unic, care a schimbat cursul istoriei.” „Lumea a pierdut azi un lider global uriaș, un multilateralist angajat și un activist neobosit pentru pace. Sunt foarte întristat de dispariția lui.”
Boris Johnson, premierul demisionar al Marii Britanii, a declarat: „am admirat întotdeauna curajul și integritatea pe care le-a arătat atunci când a adus Războiul Rece la o încheiere pașnică”.
Și liderul opoziției din Regatul Marii Britanii a reacționat la moartea lui Mihail Gorbaciov:
„Una dintre marile figuri ale secolului XX, scopul reformator al lui Mihail Gorbaciov a făurit o cale în care diplomația a avut întâietate în fața conflictului. Va fi amintit mereu drept ultimul lider al Uniunii Sovietice, care a avut curajul și convingerea necesare pentru a pune capăt Războiului Rece”.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, a declarat că nu va uita moștenirea lui Gorbaciov:
„A fost un lider de încredere și respectat. A jucat un rol crucial în finalul Războiului Rece și în înlăturarea Cortinei de fier. A deschis drumul pentru o Europă liberă.”
Emmanuel Macron, președintele Franței, și-a exprimat și el regretul față de cel care „a deschis drumul pentru libertatea rușilor. Angajamentul său pentru pace în Europa a schimbat istoria noastră comună.”
În Rusia, însă, moartea lui Mihail Gorbaciov a condus la reacții diferite și mult mai puțin recunoscătoare. Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dimitri Peskov, a declarat că președintele rus și-a exprimat „cele mai profunde condoleanțe”, dar și că acesta „va trimite mâine o telegramă de condoleanțe către familia și prietenii lui”. Pentru că o parte dintre cetățenii ruși consideră că Gorbaciov este cel care a condus la dărâmarea puterii extraordinare a Rusiei, reacțiile de acest tip erau așteptate. „Este simbolic faptul că a murit în anul în care ordinea lumii se dărâmă”, a declarat parlamentarul rus Vitaly Milonov, care a spus și că moștenirea fostului lider „a fost mai rea decât cea a lui Hitler pentru țara noastră”.
O reacție a venit și de la președintele României, Klaus Iohannis, pe contul său oficial de Twitter. „Mihail Gorbaciov a fost un lider care a înțeles că sfârșitul Războiului Rece este abordarea corectă. Prezentul război brutal, neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei se află într-un contrast profund cu moștenirea lui și cu viziunea sa curajoasă asupra unei lumi pașnice.”
Foto: Profimedia