Mituri despre cautarea unui loc de munca

Exista multe mituri despre ce se intampla atunci cand esti in cautarea unui nou loc de munca si, probabil, si mai multe opinii legate de ce este bine si ce este gresit in lumea managementului carierei si cautarii unui job.

Mituri despre cautarea unui loc de munca

Una dintre cele mai mari greseli pe care le fac cei care sunt in cautarea unui loc de munca este sa asculte sfaturile persoanelor neavizate si sa nu se documenteze. Va prezentam cateva dintre miturile care inconjoara aceasta etapa foarte importanta din viata noastra.

Mitul 1: Poti gasi un job in 14-30 de zile


Exista multe articole care va sfatuiesc ce trebuie sa faceti pentru a gasi job-ul mult visat in 14 zile sau cum poti obtine in 30 de zile un job mult mai bine platit iar exemplele pot continua. Adevarul este ca, dupa ce un manager de resurse umane primeste un cv, asta nu inseamna ca il va citi imediat. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca unii angajatori anunta scoaterea la concurs a unor noi locuri de munca dar nu au intentia, decat uneori, de a angaja imediat o persoana pentru acel job.

Nu este realist sa iti impui sa iti gasesti un nou loc de munca intr-un timp atat de scurt. Cautarea unui job este destul de dificila. In unele privinte cautarea unui loc de munca este aproape un job full-time, asta daca te preocupa intr-adevar acest aspect. Ai mai multe sanse de reusita daca te vei concentra asupra acelor lucruri care iti pot aduce un nou job si sa incerci sa le exploatezi la maxim. Vorbeste cu familia si prietenii si spune-le ca iti cauti un nou job, contacteaza direct acele companii pentru care ti-ar placea sa lucrezi si eventual apeleaza la agentiile de recrutare de incredere din orasul tau. Folosind o abordare structurata ai mai mari sanse sa reusesti sa iti atingi scopul.

Mitul 2: Managerii de resurse umane citesc superficial CV-urile

De fapt, acesta este un mit oarecum adevarat. Managerii de resurse umane citesc superficial CV-urile … doar daca la prima vedere observa ca nu esti o persoana interesanta sau potrivita pentru acel job. Daca CV-ul tau este citit in 30 de secunde inseamna ca nu a meritat sa fie citit in profunzime. Daca ii oferi angajatorului ceva interesant, atunci il va citi cu mare atentie si ii va acorda tot timpul necesar.

Daca managerul de resurse umane vede in tine un candidat cu mari sanse atunci va citi cu atentie partea din CV care face referire la experienta anterioara, abilitatile si calitatile tale deci trebuie sa le pui in evidenta cat mai bine posibil. Daca vei preciza ceea ce scriu in mod normal toti candidatii, atunci CV-ul tau nu va beneficia de toata atentia necesara.

Mitul 3: CV-ul trebuie sa aiba maxim 2 pagini, ideal doar una

Nu este adevarat. Acesta este unul dintre miturile care a fost perpetuat, fiind complet fals. Este adevarat ca multi dintre cei care isi cauta un loc de munca isi realizeaza un CV de doua pagini dar vei observa, pe masura ce trec anii si ai mai multa experienta, ca un CV de 2 pagini nu este suficient si vei fi nevoita sa treci la a treia pagina.

Multi dintre noi nu au cu ce sa umple un CV de doua pagini, mai ales daca suntem in cautarea primului job din viata noastra. In acest caz este suficient unul de o pagina. Unii manageri de resurse umane chiar spera sa citeasca detalii despre experienta profesionala pentru a se putea lamuri. De fapt trebuie sa ai mai multa grija la continutul si stilul CV-ului si nu la cat de lung sau scurt este. Daca ai ceva de spus in CV, fa-o fara sa te temi ca angajatorul nu va citi un CV mai lung.

Mitul 4: Trebuie sa depui cv-ul la cat mai multe companii

Daca nu esti increzatoare in propriile tale puteri si in ce ai de oferit unui angajator, atunci acest mit ti se potriveste. Adevarul este ca o cautare organizata si focalizata este mult mai buna decat o strategie in care arunci cu CV-uri in stanga si in dreapta sperand ca poate, poate, cineva te va angaja.

Internetul este cea mai usoara modalitate de a trimite CV-ul la zeci de angajatori, daca nu chiar sute. Din nefericire, toata lumea care are acces la internet poate proceda la fel. Considera ca CV-ul tau este o valoare si comporta-te ca atare. Trimite-l numai acelor persoane care au o influenta pozitiva si care iti pot aduce acel job mult visat. Nu astepta ca cineva sa iti ceara CV-ul. Nu functioneaza asa. De asemenea, plasarea CV-ului peste tot pe internet trimite un mesaj negativ angajatorilor (de ce nu poate obtine un job cu toate ca are CV-ul peste tot) si ii indeparteaza pe cei care recruteaza noi oameni. Nu uita ca CV-ul tau este valoros si va deveni si mai valoros daca angajatorul nu-l gaseste afisat peste tot pe internet.

In concluzie, nu lasa miturile legate de cautarea locului de munca sa iti ruineze sansele de a-ti imbunatati cariera.

Foto: Image of young businesswoman sitting on chair under spot of light from Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle