Unele mituri despre bărbați te împiedică să te implici emoțional, să ai idei preconcepute și să nu dai o șansă relației. Sunteți deja împreună? Ai grijă cum îl judeci.
Datorită experienței proprii, coroborată cu cea a prietenelor tale, ce ai văzut în familie la părinții tăi sau ți s-a conturat în minte din mediul social, ți-ai creat anumite constructe, mituri despre bărbați. Nici filmele nu te ajută foarte tare în sensul acesta, iar impactul lor este unul cât se poate de negativ. Dacă mai adăugăm în acest cocktail și social media deja intriga se complică. Ok, și ce se întâmplă mai departe? Aplici aceste lentile preexistente asupra bărbaților pe care îi întâlnești și îi judeci, îi vezi din perspectivele stabilite anterior.
Sigur, bărbații sunt vizuali, iar primul impact poate fi cel carnal. Dacă și-ar dori să se culce cu tine, asta nu exclude și curiozitatea, interesul de a te cunoaște, descoperi și dezvolta o relație. Bărbații nu sunt interesați numai de așternut, au și ei nevoie de afecțiune, stabilitate, siguranță emoțională. Cu acel mit în minte poți respinge pe cineva care are cele mai bune intenții.
Instinctul de cuib poate fi mai pregnant la femei, dar mulți bărbați au fost preocupați să-și construiască o stabilitate financiară, să aibă o casă, economii. Și chiar dacă ei nu suspină adânc atunci când văd pe stradă bebeluși cu ochi albaștri, natura i-a presetat să-și dorească la un moment dat urmași – perpetuarea speciei. Ce poți face tu? La acele discuții de tatonare poți aborda subiectul copii. Dacă își doresc, când, dacă ar face un al doilea copil în contextul în care sunt deja părinți.
… și nu discută despre sentimentele lor. Dacă ar fi așa nu ar mai ajunge în cabinetele de psihoterapie pentru terapie individuală sau de cuplu. Din păcate s-a perpetuat ideea că băiețeii sunt puternici și numai fetițele plâng, de unde o perioadă mai lungă de dezghețare emoțională pentru bărbați. Însă cu siguranță ei vor ajunge să ventileze, să pună pe masă ce îi deranjează, ce își doresc.
Unii bărbați sunt imaturi și ai senzația că ești pentru ei mamă, nu iubită. Dar nu toți! Generalizarea aceasta este dăunătoare întrucât tu vei ajunge să te comporți ca atare, deși el e un bărbat matur, asumat. Iar comportamentul tău va genera în el reacții de furie sau de retragere, deoarece îi sunt contestate masculinitatea și capacitatea de a face față vieții.
Prea puține dintre noi au măsuri de modele. Iar cum frumusețea este în ochii privitorului, vei descoperi că bărbații cu gusturi diverse la femei. Dacă tuturor le-ar plăcea numai manechinele, numărul cuplurilor ar fi infim. Atunci când ai asta în minte și ceri de la tine perfecțiune fizică, nu te simți confortabil în propriul corp, nu ai încredere în tine și nu îți dai șanse la bărbați pe care îi consideri mai atractivi decât ești tu. În plus, atractivitatea nu are numai componentă fizică!
Este vremea să ieșim din paradigma aceasta toxică învățată de când eram micuțe. Dacă un băiețel era răutăcios, te trăgea de codițe, ți se spunea acasă că el face asta pentru că te place. Așa că generații întregi de femei au normalizat comportamentul agresiv, abuziv, l-au tolerat și se agață de el ca de un semn bun. Poate că unii bărbați, nesiguri, temători, pot fi ceva mai distanți la început, până își iau confirmarea că femeia îi consideră atractivi. Dar de aici până la bullying sau ignorare totală este o cale extrem de lungă.
Foto: PR