Mireasa si viitoare mamica, in acelasi timp

Au trecut timpurile cind miresele insarcinate trebuiau sa se ascunda de gura si de ochii lumii. In schimb, viitoarele mamici in rochii albe au acum alte probleme, la fel de delicate. Lioara Bradu face investigatii.

Atunci cind intr-o adunare de oameni apare o mireasa sau o femeie insarcinata, se naste un fenomen paradoxal: se pogoara asupra bietei femei un soi de isterie colectiva, ca o ceata deasa, ce o inghite pina la ultima rasuflare. E lesne sa iti ima­ginezi atunci ce se intimpla cind mireasa este in ace­lasi timp si viitoare mamica. De cind cercetatorii au inceput sa inteleaga mai bine ce se intimpla cu un fetus in perioada gestatiei, ca anumite comportamente, anumite alimente sau anumite situatii pot avea efecte secundare grave in dezvoltarea sa, presiunea ce apasa pe umerii unei mirese gravide este fara margini.


Nici daca ar fi sfinta nu ar fi suficient de pura, suficient de echilibrata si suficient de izolata (de toxine sau vicii) pentru a avea o graviditate perfecta. Dar, oare, poate un pahar de sampanie, un sandwich cu somon, un pantof Manolo sau o petrecere de nunta sa faca atit de mult rau viitorului copil (si mamei, desigur) incit sa ne ingrijoreze? In 2001, The American Society for Reproductive Medicine a lansat in mod public, oficial si zgomotos (pe site-ul sau www.protectyourfertility.org) ideea ca stilul de viata modern poate afecta nu numai capacitatea de reproducere a unei femei, ci mai ales dezvoltarea ulterioara a fatului. Exista studii care leaga expunerea la antidepresive, raze X sau aparate de bronzat de afectiuni sau probleme de dezvoltare grave. Fumatul este absolut interzis, spune un studiu britanic din 2005. Cit despre consumul de alcool in perioada sarcinii, 75% dintre studiile facute pina la ora actuala sint contra. Ups! Eu zic ca e suficient pentru a aprinde beculetul de alarma chiar si in sufletul celei mai insensibile mame din lume.


Totusi, nu trebuie sa-ti transformi viata si mai ales ziua nuntii intr-un calvar. Exista o multime de solutii pentru a te bucura in siguranta de minunile din viata ta. Sa incepem cu inceputul:

Pregatirea nuntii

Ca in orice spectacol, emotiile cele mai mari, consumul nervos cel mai important si stresul covirsitor sint ascunse in spatele scenei, acolo unde se pregateste ceremonia: cumparaturile, cautarile, discutiile cu familia, nenumaratele telefoane din partea invitatilor… Ei bine, daca se intimpla sa fii insarcinata in aceasta perioada, stresul pe care il va resimti organismul tau se poate dubla (sau chiar tripla), afectindu-ti nu numai organismul, ci si copilul.

Studiile facute de specialistii de la The Central Association of Obstetricians and Gynecologists au demonstrat ca un nivel mare de stres inregistrat cindva, pe parcursul sarcinii, poate creste riscul unei nasteri premature sau poate crea un disconfort semnificativ in sistemul digestiv, muscular sau asupra cordului mamei. Incearca, deci, sa te protejezi si sa te relaxezi cit mai mult cu putinta. Planifica totul din timp, in amanunt si implica-i mai mult pe cei din familie in organizarea nuntii. Evident, abordarea trebuie sa fie discreta si eleganta: explica-le simplu si clar ce iti trebuie, ce iti doresti si invata sa spui nu, atunci cind ti se pare ca initiativele lor sint inacceptabile din punctul tau de vedere. Pastreaza-ti acest comportament de vedeta (oarecum egoist, dar foarte sanatos) si in ziua nuntii. Miresele in luna mare pot solicita sa stea pe scaun in timpul ceremoniei, mai ales daca aceasta dureaza prea mult. Asigura-te ca scaunul de la restaurant este confortabil si iti sprijina toata suprafata coloanei vertebrale. In caz contrar, poti solicita un scaun special sau poti aduce cu tine o pernita pe care trebuie sa o asezi in zona lombara, pentru suport. Gindeste-te ca oamenii vor roi in jurul tau si te vor coplesi cu atentia lor, iar uneori va fi, pur si simplu, prea mult. Ei bine, cind simti ca nu mai poti, incearca sa te retragi undeva si sa te odihnesti.


Indiferent daca nunta are loc la restaurant sau in casa vreunei rude, cu o zi sau doua inainte de eveniment roaga gazdele sa-ti pregateasca o incapere, cit de mica, in care sa te poti intinde la nevoie pe o canapea sau chiar pe un sezlong. Potrivit specialistilor in aromaterapie, uleiurile esentiale de citrice (portocale, mandarine, lime, bergamota sau grapefruit) combat starile de greata, ameteala sau oboseala din timpul sarcinii. Poti picura aceste arome pe un aromatizator asezat la masa voastra sau, pur si simplu, le poti picura pe o batista, pentru a le avea la indemina. Dupa petrecere, incearca sa ai grija de tine (chiar daca e noaptea nuntii si traditia cere altceva): fa un dus prelungit (in nici un caz baie), nu prea cald, dar nici prea rece si roaga-l pe minunatul tau sot sa te rasfete cu un masaj usor, din cap pina-n picioare. Apoi dormi! Pe acest fond de oboseala si stres, un contact sexual ar putea sa-ti provoace contractii uterine nedorite. Poate astepta pina a doua zi. La urma urmei, aveti o viata inainte!

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle