Ce trebuie sa faca un barbat pentru a fi mereu in forma maxima, gata de competitie, ca un atlet ultraantrenat? ELLE iti da amanunte.
Daca poftele noastre ar fi cele potrivite (apa plata, fructe proaspete si efort fizic), am fi o generatie de supermani. Din pacate, poftele noastre sunt mult mai putin inspirate. Sa luam cazul lui George: are un metru nouazeci, 95 de kilograme, 32 de ani, un copil, doua diplome de master si 167 de clienti pe care ii consiliaza personal in probleme de fitness si nutritie. Nu este deloc emotiv si totusi, ori de cate ori intra intr-o intalnire (de business, de familie, nu conteaza), i se usuca gura, i se inmoaie genunchii si simte cum il cuprinde moleseala.
Daca cineva i-ar spune atunci ca trebuie sa bea un pahar cu suc de rodie, sa manance un sandwich cu somon afumat sau sa urce cinci minute pe Power Plate, ca sa-si ridice nivelul de energie, i s-ar parea mai complicat decat sa escaladeze Everestul fara oxigen, cu nevasta in carca. Evident, iese din calcul optiunea de a adormi cu capul pe masa (care il tenteaza atat de mult), asa incat nu-i ramane decat sa se repeada lacom asupra cosului cu covrigei, alune sau bomboane de ciocolata din fata lui. Stie care e calea corecta si totusi actioneaza impotriva principiilor pe care el insusi le trambiteaza.
Pentru linistea constiintei sale si pentru a-i spala numele in ochii publici, trebuie sa adaug (desi suna banal) ca nu e singurul in aceasta situatie. Conform unui studiu facut de Deli-Dairy-Bakery Association, 90% dintre barbati consuma snacks-uri zilnic, de mai multe ori pe zi; 75% dintre barbati iau micul dejun si 88% ies la pranz. Si, contrar opiniei generale (care condamna vehement acest obicei), s-a dovedit ca a-ti potoli poftele cu snacks-uri si gustari intre mese nu e, obligatoriu, un obicei prost, ci, dimpotriva, este implinirea fericita a unei necesitati biologice.
„In felul acesta iti alimentezi organismul, mentinandu-ti nivelul de energie ridicat, valorile glicemice corecte si apetitul la cotele normale', spune Dana Ellis, nutritionist si dietetician la UCLA Medial Center, L.A. Si acum hai sa revenim cu picioarele pe pamant. N-as vrea sa intelegi ca gogosile cu crema de ciocolata si chips-urile din tortilla sunt solutia unei vieti sanatoase si implinite. Oricine stie ca tot ce e gustos, fie e nesanatos, fie interzis, fie ingrasa. Majoritatea alimentelor pe care le poftim in mod normal sunt pline de grasimi nesaturate, carbohidrati si conservanti care, mai devreme sau mai tarziu, ne afecteaza sanatatea si forma fizica.
Si totusi, in ciuda riscurilor, poftele noastre rezista. Vanzarile de snacks-uri si junk food au inregistrat peste 60 de miliarde de dolari anul trecut, numai in Statele Unite (nu cunosc statisticile de la noi), in ciuda faptului ca avem mai multe motive sa renuntam la ele decat sa le consumam. Dulciurile, chips-urile, ciocolatelele, prajiturelele nu fac decat sa-ti satisfaca o necesitate de moment. „Valorile glicemice cresc imediat, dar scad la fel de repede, lasandu-te cu un gol in stomac si cu o noua pofta, mai agresiva si mai insinuanta decat prima. Neimplinirea ei te va face letargic, irascibil si insuportabil', spune Dr. Arthur Agaston, autorul celebrei carti The South Beach Diet.
Iata de ce, daca vrei sa ramai propriul tau stapin, nu sclavul stomacului tau pervers, primul pas este sa inveti sa eviti alimentele bogate in carbohidrati, care provoaca mari fluctuatii glicemice. De aceeasi parere sunt si restul nutritionistilor: consumul de alimente sarace in nutrienti determina supraalimentarea individului, deoarece organismul va fi tentat sa-si ceara drepturile. Deci vei manca mai mult, pentru a putea obtine beneficiile nutritionale ale unei mese sanatoase. Acest proces (in care organismul ne determina sa mancam din ce in ce mai mult) se numeste „foame toxica si nu este altceva decat o forma de dependenta.
Deci, ce e de facut? In loc sa te tratezi cu dulciuri, mananca fructe, vegetale, alimente bogate in grasimi nesaturate, proteine si fibre. De exemplu: nuci (proteine si grasimi sanatoase), hummus (fibre), fructe (fibre, antioxidanti, zaharuri si minerale). Daca vei consuma toate acestea privind un film la televizor sau facandu-ti corespondenta, vei fi tentat sa mananci mai mult.
Evident, alegerea corecta a alimentelor variaza de la persoana la persoana, in functie de stilul de viata si nivelul de activitate fizica. De exemplu, un atlet care se antreneaza zilnic are nevoie de gustari bogate in carbohidrati, care sa-i refaca stocul de minerale pierdute in timpul antrenamentului. Pentru cei care calatoresc foarte mult, ideale sunt batoanele de cereale (pentru sportivi, bogate in proteine, nu cele pentru copii, cu adaos de zahar), deoarece nu ocupa mult spatiu, pot fi tinute chiar si in buzunar, dar contin toti nutrientii de care are nevoie organismul: proteine, carbohidrati, zaharuri, fibre. Persoanele care depun un efort intelectual intens, dar au un nivel de activitate fizica moderat, ar face bine sa aiba la indemana miez de nuca, o sursa minunata de proteine si grasimi monosaturate, care reduc nivelul de colesterol, dar stimuleaza activitatea cerebrala.
Si nu uita: pentru o viata sanatoasa si un trup armonios, trebuie mentinut echilibrul caloric (aportul egal cu consumul). Deci, asculta-ti stomacul, dar cultiva-ti trupul (prin exercitiu fizic moderat si consecvent) si, cine stie, intr-o zi vei putea urca Everestul, fara oxigen, cu nevasta in spate, chiar si in miezul zilei.
Arhiva revistei ELLE
Foto: Guliver