Mica istorie a cluburilor gay din Romania (alcatuita de Bogdan Dogaru)

Cluburile LGBT sunt locuri speciale, uneori singurele locuri in care membrii comunitatii se pot manifesta liber, pot flirta sau se pot tine de mana cu partenerii lor. Afla mai multe despre istoria acestor locuri sigure ale comunitatii din povestea pe care ne-a istorisit-o Bogdan Dogaru.

Mica istorie a cluburilor gay din Romania (alcatuita de Bogdan Dogaru)

Bogdan Dogaru este, printre altele, event coordinator pentru PSI Romania, o organizatie non-profit care are ca scop imbunatatirea starii de sanatate a populatiilor marginalizate (precum comunitatea LGBT). Dar Bogdan are o mai larga experienta in ceea ce priveste cluburile, asa ca, in contextul tragediei din clubul din Orlando, Florida, l-am rugat sa imi vorbeasca locurile similare din Romania. Si a avut ce sa imi povesteasca.

Bogdan a facut pentru prima data cunostinta cu viata de noapte a comunitatii gay cand a venit la facultate in Bucuresti, in anul 2000. Pe vremea aceea, singura modalitate prin care puteai socializa era online: mIRC-ul era foarte in voga, un fel de stramos foarte indepartat al Facebook Messenger-ului, si Gaydar-ul la fel. Insa mediul online nu era de ajuns, oamenii simteau nevoia sa se intalneasca in real life, sa iasa in oras si sa se distreze… mai ales la 19-20 de ani.

Queens 1

Singurul raspuns pe care Bogdan il primea cand intreba oamenii unde merg era „Queens'. I-a luat un an de zile sa ajunga el insusi in Queens, insa, cand a mers pentru prima data acolo, a descoperit ca toate parerile si toate impresiile oamenilor despre „ce se intampla in Queens' erau total nefondate. In Queens, lumea din online (de pe mIRC si Gaydar) era transpusa in realitate. Socializarea face to face o inlocuia pe cea online, iar clubul Queens era un loc sigur in care lumea putea sa se desfasoare. Lui Bogdan i-a placut foarte mult atmosfera de acolo, pentru ca si-a dat seama ca nu este singur si ca exista atat de multi oameni la fel ca el sau care se afla pe aceeasi lungime de unda, de care nu stia pana atunci. Amplasat pe undeva pe la Universitate, intre doua biserici (!), clubul Queens a fost primul loc in care Bogdan s-a simtit in largul sau si care i-a ramas in memorie.

Queens 2

Pana sa se intoarca din vacanta de vara, petrecuta acasa, Queens s-a si mutat din primul spatiu pe care il ocupa. Ca o paranteza, clubul Queens are tendinta de a se muta deseori, iar fiecare dintre „variante' primeste cate un numar in aceasta enumerare. Queens 2 este chiar „renumitul' club Queens de la Teatrul Evreiesc. Fiind foarte cald si vorbaret si simtindu-se aproape ca acasa in club, Bogdan s-a imprietenit rapid cu proprietarii si a inceput sa ii ajute, doar pentru ca ii placea, fara sa ceara nimic in schimb. Isi aminteste ca cele mai tari petreceri care se intamplau acolo erau tocmai cele cu putini oameni, cei mai apropriati, cei care ramaneau dupa ce pleca toata lumea. Muzica lor preferata era… cea a Loredanei, iar DJ-ul ajunsese sa ii cunoasca pe oameni si sa plece dupa terminarea programului, lasandu-le CD-ul lui Lori sa cante de la cap la coada!

Queens 3

Queens 3 a aparut pe Mihai Bravu 32 si s-a dezvoltat fata de primele doua, fiind primul de dimensiuni relativ mai mari. Bodgan facea deja parte din „familie', si a muncit cu mainile sale la organizare si la amenajarea locului. Queens 3 a fost preferatul sau, cu toate show-urile de travestiti lunare, cu toate vedetele care au cantat acolo (printre care si Anna Lesko sau Anda Adam), cu toate orele petrecute printre „ai sai' pana la rasaritul soarelui. Tot acolo s-a tinut si prima petrecere de Gay Pride, un fel de after-party de dupa Marsul Diversitatii. Prima petrecere de acest fel din Queens a coincis cu anul incidentelor violente din Piata Unirii in timpul Marsului. In acea seara, cu un numar impresionant de oameni in club (700), cu jandarmeria in fata, cu un grup de oameni care se apropia amenintator de club si intr-o stare de tensiune palpabila, lui Bogdan i-a fost pentru prima data frica in interiorul Queens.

Purple, Soho, Alexander

Queens 3 s-a inchis si el, iar pentru o perioada, nu a mai aparut un Queens succesor. In schimb, au aparut alte cluburi, cu alte nume. Purple este unul dintre ele, in apropierea kilometrului zero. Cand s-a inchis acesta, s-a deschis Soho, in Centrul vechi. Cel mai mare numar de cluburi gay existente in Bucuresti in acelasi timp a fost de… 3. Iar asta doar pentru o noapte, pentru ca Soho s-a inchis, si au ramas doar Purple si Alexander (un alt club nou deschis pe Calea Victoriei). Dupa scurt timp, Purple a ramas, din nou, singurul club gay din Bucuresti.

Freedom, Prive

Fiind PR pentru mai toate cluburile LGBT din Bucuresti, deci cunoscand pe toata lumea, inclusiv pe patroni, Bogdan a vorbit cu cei care detinusera Soho si au deschis impreuna Freedom. Dar si acesta s-a inchis pentru o perioada, timp in care a aparut un nou club, Prive.

Queens 4

Dupa Prive, seria cluburilor Queens si-a facut revenirea in bransa prin Queens 4, deschis tot de Bogdan. Acesta este ultimul dintre ele, cel care exista si in ziua de astazi, fiind de asemenea si singurul club LGBT din Bucuresti. Il gasesti la intersectia Caii Mosilor cu bulevardul Carol.

Fery – Brasov

Fery era un club cu circuit inchis, foarte undercover, amenajat in subsolul unei case. Bogdan il numeste acum „scoala travesti-ului din Romania', in gluma, pentru ca era populat de foarte multe drag queens, iar show-urile cu aceasta tematica erau la ordinea zilei.

Delirio – Cluj, Sibiu

De la petreceri gay organizate cand si cand in oras, in locuri razlete, proprietarul a ajuns sa deschida clubul Delirio, care exista si astazi, in Cluj. Un al doilea Delirio a fost deschis, dupa aceea, la Sibiu. A existat si incercarea de a deschide un al treilea, la Timisoara, insa nu a functionat decat pentru scurt timp.

Soul, Amstel – Constanta

Bogdan isi aminteste cu placere si vremea in care mergea la club Soul, in Constanta, pe care toata lumea il stia drept „pizzeria 5 din centrul Constantei'. Il numeste si pe acesta drept „o scoala de travesti', tot pentru faptul ca avea o clientela formata in mare parte din drag queens; unele dintre acestea reprezinta nume sonore in comunitate si niste adevarate personaje: Ionela Regina Marii, Shakira, Bella. Dupa ce s-a inchis Soul, Constanta a ramas pentru o vreme fara loc de intalnire. Recent, s-a deschis aici club Amstel, care functioneaza de cateva luni.

La final, o recapitulare: in acest moment exista un singur club gay in Bucuresti (Queens) si cate unul in Cluj, Sibiu si Constanta. Acestea sunt declarate oficial drept cluburi LGBT. Un tipar pe care il urmaresc cluburile gay si pe care probabil l-ai observat si tu citind scurta lor istorie este ca se inchid foarte des, in locul lor deschizandu-se altele. Nu poate exista mai mult de un club intr-un oras, pe o perioada mai lunga de timp. In ceea ce priveste alte orase decat cele care „detin' cate un club, petreceri razlete sau evenimente cu aceasta tematica se organizeaza si in alte orase ale tarii, cum ar fi Oradea, Iasi, Targu Mures.

Dar ce se intampla, mai exact, intr-un club gay?

Sigur ti-ai pus intrebarea asta, la un moment dat. Iar daca nu stai sa asculti diversele opinii si impresii (negative, bineinteles) ale oamenilor care nu au calcat vreodata intr-un astfel de loc, probabil esti curioasa. Ei bine, Bogdan mi-a facut niste dezvaluiri inedite: un club gay este la fel ca orice alt club, perfect normal, nu se intampla nimic iesit din comun acolo. Cluburile gay sunt, de asemenea, heterofriendly, ceea ce inseamna ca admit si persoane care nu fac neaparat parte din comunitatea LGBT si le trateaza exact la fel ca pe toata lumea. Iar dintre persoanele heterosexuale, mai ales femeile frecventeaza aceste locuri.

Pentru persoanele LGBTQ, care in Romania sunt nevoite deseori sa duca vieti duble, dupa cum imi povesteste Bogdan, clubul reprezinta acel loc in care se simt in siguranta, unde pot sa fie ele insele. Dincolo de ceea ce se intampla efectiv acolo, dincolo de distractie, de dans, de a te simti bine, pentru comunitatea LGBT clubul inseamna mult mai mult. Pentru ca aceste persoane nu au vreun alt loc in care sa se simta in largul lor, sa isi permita sa fie exact cine vor sa fie si exact asa cum se simt in interior, fara sa se loveasca de priviri ciudate si prejudecati (in cel mai bun caz).

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle