Anul acesta la Premiile Oscar, vedetele au ales să fie vocale despre ceea ce sprijină prin diferite accesorii care să simbolizeze lupta și solidaritatea cu mișcările aferente.
Având în vedere că mișcări ca #MeToo au luat cu asalt și lumea de la Hollywood anul acesta, iată că și la Oscar vedem vedete care au sprijinit vizual și vocal aceste lucruri. Lupta împotriva violenței, a abuzului, a violului etc. nu poate niciodată să „iasă din modă”, iar subiectul este la fel de actual acum, cum a fost și acum câteva luni și cum va fi mereu.
Oscarurile ne-au obișnuit cu ținutele extrem de glam de pe covorul roșu, coafuri sofisticate și ultimele trenduri în machiaj. Însă, noutatea vine din schimbarea abordării vedetelor în interviuri. De la „Ce porți în seara aceasta?”, lumina pică, iată, pe o altă întrebare: „Pentru ce militezi în seara asta?”. Acest lucru ne arată că în sfârșit am reușit să ne depășim indiferența, ignoranța și superficialitatea iar vedetele se folosesc de statutul lor privilegiat pentru a da niște semnale și a deschide ochii oamenilor.
Cred că nu trebuie să îți mai vorbesc despre #MeToo și #TimesUp – ELLE a scris nenumărate articole pe această temă și te invit să le parcurgi dacă nu ai făcut-o încă -, dar îți voi aminti că la Premiile Grammy vedetele au purtat un trandafir alb iar la Globurile de Aur vedetele au purtat toate ținute negre și pin-uri cu „Times’s Up!” pentru a lupta împotriva hărțuirii sexuale și a fi în solidaritate cu victimele acesteia. Anul acesta, însă, la cererea celor de la Time’s Up, care a venit pe Twitter și care spunea: „Diseară, surorile noastre vor purta nuanțe puternice, festive și pin-uri cu TimesUp, reprezentând această mișcare vastă a femeilor de pretutindeni! Felicitări și succes tuturor nominalizaților diseară!” multe actrițe au purtat culori vii. Printre acestea se numără Viola Davis, a cărei rochie a fost într-o nuanță de roz aprins, Salma Hayek Pinault într-o ținută lavandă și Jennifer Garner în albastru cobalt.
Emma Watson a vrut să facă un statement mult mai puternic, tatuându-și „Times Up” pe antebraț. Un gest minunat în sinea lui, singura problemă este că acesta conținea o greșeală gramaticală greu de neremarcat. „Time’s Up’ conține un apostrof, ‘s-ul provenind de la verbul „is”. Apreciem gestul, Emma, dar mai multă grijă la gramatică! Nu știm, totuși, dacă acesta este permanent (sperăm pentru binele ei că nu).
În afară de mișcările feministe, iată, vedem și alte cauze pentru care se luptă vedetele noastre la Oscar: fundele albastre ACLU (American Civil Liberties Union), cele roșii pentru lupta împotriva HIV/SIDA sau insignele portocalii cu steagul Americii care vine în solidaritate cu victimele atacurilor armate în masă din State. Controlul posesiunii de arme este un subiect extrem de dezbătut la ora actuală pentru că numără masacre întregi peste Ocean. Jordan Horowitz – producătorul La La Land și Kumail Nanjiani – nominalizat la Best Screenplay – au fost văzuți purtând un accesoriu care spunea: „I Stand With Immigrants” (Sunt în solidaritate cu imigranții).
În plus, chiar ceremonia de decernare a Premiilor Oscar a fost deschisă de gazda evenimentului, Jimmy Kimmel, care și-a început discursul cu o mică glumă despre #MeToo la adresa trofeului, dar prin care a subliniat un lucru bun: „Își ține mâinile acolo unde le poți vedea. Niciodată nu spune un cuvânt urât. Și, cel mai important, nu vezi niciun penis! Este o statuetă a limitării, și avem nevoie de mai mulți bărbați de genul acesta la Hollywood.”
Rachel Morrison, prima femeie nominalizată la Best Cinematography, a spus despre insignele care sprijină diferite cauze că: „Nu este bine doar pentru Hollywood, ci este bine și pentru societate. Există probleme mai mari decât filmele și distracția. Dacă putem să ne folosim de vocile noastre ca să spunem ceva mai mult, atunci de ce nu?”, a adăugat Rachel.
Foto: image.net