Metodele ideale care te ajuta sa scapi de un obicei neplacut

Obiceiurile neplacute precum ar fi rosul unghiilor, trosnitul incheieturilor sau alte „insusiri” similare, care sunt enervante la copii, pot deveni cu adevarat rusinoase la adulti si pot constitui o piedica in calea succesului in viata.

Metodele ideale care te ajuta sa scapi de un obicei neplacut

Nemaiputand fi considerate „dragute' sub nicio forma, obiceiurile neplacute pot sta in calea obtinerii job-ului mult visat, intalnirii cu cel mai interesant barbat sau te pot impiedica de la avea un cerc stabil de prieteni. In continuare, iti vom prezenta 7 pasi pentru a te ajuta sa renunti la aceste obiceiuri pentru totdeauna.

1. Incearca sa iti dai seama care sunt motivele


De indata ce iti dai seama ca incepi sa ai un obicei neplacut, incearca sa analizezi felul in care te simti si care sunt circumstantele care te-au adus initial la inceperea rutinei la care vrei sa renunti.

2. Scrie despre un obicei pentru a-l scoate in evidenta

A vedea ceva scris negru pe alb ne poate face sa ne gandim in perspectiva si sa luam initiativa pentru a schimba ceva. Notand atunci cand apar obiceiurile neplacute timp de o saptamana te poate ajuta sa iti stabilesti un punct de plecare. Descrie gandurile pe care le ai atunci cand iti rozi unghiile sau atunci cand iti trosnesti incheieturile, ceea ce a declansat acest obicei si emotiile pe care le ai la momentul respectiv. Acest lucru te va ajuta sa constientizezi si sa rationalizezi mai bine ticul. Apoi aduna toate datele si analizeaza-le: erai plictisita in acel moment? Furioasa? Iritata? Trista? In final, fa o lista cu toate avantajele si dezavantajele acestui obicei. De indata ce oamenii pun in scris ceva, devin mai constienti si incearca sa preia initiativa si sa schimbe ceva.

3. Trebuie sa iti doresti sa te schimbi

Faptul ca ar trebui sa renunti la un obicei prost nu e de ajuns pentru a te motiva. Trebuie sa iti doresti din tot sufletul ca sa poti reusi. Cauta adanc in emotiile tale pentru a gasi motivele pentru care vrei sa te schimbi, pentru ca asa iti vei gasi vointa si motivatia pentru a reusi. Nu folosi vinovatia ca factor. Daca faci asta, inseamna ca nu te respecti pe tine insati si ca iti privesti obiceiul neplacut ca pe o slabiciune sau un esec. Ai nevoie de putere personala si incredere in tine ca sa reusesti sa te schimbi.

4. Fa-ti un plan

Tot ceea ce este bun in viata incepe cu un plan. Daca te poti trezi intr-o dimineata si sa iti spui „azi o sa renunt la…' si sa te tii de cuvant, atunci esti o persoana foarte puternica. Insa, unele ticuri enervante se dezvolta in timp, asa ca este normal sa ai nevoie de timp pentru a renunta la ele. A stopa un obicei prost necesita un plan. Cand ai de gand sa incepi? Ce metode vei folosi? Iti vei stabili o data la care se va sfarsi procesul? Planul este cel de care te poti agata pentru a-ti duce misiunea la bun sfarsit.

5. Arata-ti angajamentul

Aceasta este probabil cea mai grea parte a intregului proces. Trebuie sa te angajezi sa nu iti mai rozi unghiile, sa nu iti mai trosnesti incheieturile, sa nu mai vorbesti fara intrerupere, sau orice altceva ar mai constitui obiceiul tau neplacut. Spune-le tuturor celor din viata ta. Pune-ti un post-it pe birou, un biletel pe usa frigiderului si pe oglinda din dormitor. Trebuie sa iti privesti cuvantul ca pe un legamant de onoare pe care l-ai facut. Iti poti repeta ce nu ai voie sa faci chiar si atunci cand astepti autobuzul in statie.

6. Abordeaza cauzele mai adanci

Atunci cand stii de fapt ce iti declanseaza obiceiurile proaste, poti rezolva acele probleme inainte si vei scapa si de consecinte. Poate prin meditatie, yoga sau reiki, terapie sau mai simplu, inmuierea degetelor in fiecare zi in mustar iute si chili pentru a te opri din a le mai roade. Daca faptul ca esti nervoasa te face sa vorbesti mult si necontrolat sau sa te joci cu degetelw, invata sa te relaxezi. Daca te plictisesti, creeaza-ti noi hobby-uri. Daca ai anxietate, mergi la terapie. Recastiga-ti controlul asupra propriei vieti!

7. Cere ajutorul

Daca ti se pare ca a trece prin toate acestea singura este greu, nu uita ca poti cere intotdeauna ajutorul familiei sau prietenilor. Roaga-i sa iti atraga atentia de fiecare data cand faci acel anumit lucru la care vrei sa renunti. Nu trebuie sa iti zica sa te opresti, ci doar sa iti atraga atentia asupra a ceea ce faci, lasand la latitudinea ta alegerea de a te opri sau nu.

Text: Ruxandra Marin
Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle