Mesajul Papei Francisc despre războiul din Ucraina: „seamănă moarte, distrugere și nenorocire”

Mesajul Papei Francisc despre conflictul din Ucraina contrazice declarațiile Rusiei privind o operațiune militară specială și spune că războiul seamănă moarte, distrugere și nenorocire.

Mesajul Papei Francisc despre conflictul din Ucraina a fost principalul său subiect în discursul din prima duminică din postul Paștelui, suveranul pontif adresându-se mulțimii din piața Sfântul Petru din Vatican, de la fereastra palatului apostolic de unde își transmite de obicei mesajele. Spațiul rezervat credincioșilor veniți să asculte cuvintele Papei a fost plin în această duminică de persoane purtând steaguri ale Ucrainei în semn de solidaritate cu cei care luptă împotriva invaziei armatei ruse.


Cum era firesc, suveranul și-a concentrat discursul pe conflictul din Ucraina, pe care a ținut să îl definească drept un război, o aluzie la modul în care oficialii din Rusia insistă că nu au declanșat un război, ci că desfășoară o „operațiune militară specială' pentru a elibera Ucraina stăpânită de forțe naziste. Mesajul Papei Francisc a ținut să arată că invadarea Ucrainei este „nu o operațiune militară, ci un război care seamănă moarte, distrugere și nenorocire'.


În mesajul Papei Francisc au predominat cererile de solidaritate și ajutor, dar și avertismentele privind modul în care funcționează „răul' în astfel de situații. Papa a cerut insistent deschiderea de coridoare umanitare care să le permită civililor să plece în siguranță din localitățile afectate de conflict. Pe parcursul ultimelor două zile au fost deschise mai multe astfel de coridoare umanitare, însă focurile de armă și bombardamentele au continuat, omorând civili, lucru care a condus la suspendarea acestor coridoare.

„Adevărata fericire și libertate nu vin din a poseda lucruri, ci din a le împărți, nu din a profita de alții, ci din a-i iubi, nu din obsesia puterii, ci din bucuria de a ajuta.', a fost mesajul Papei Francisc. Suveranul a continuat: „trebuie să fim vigilenți, pentru că deseori se prezintă sub forma binelui. De fapt, diavolul, care este șiret, deseori folosește prefăcătoria și știe să se deghizeze în aparența motivelor sacre, religioase.'


Liderul Bisericii Catolice a subliniat și că nu se pot face „compromisuri cu răul' și a îndemnat oamenii la tăcere și rugăciune. De asemenea, acesta l-a citat pe Arhiepiscopul Sviatoslav Șevciuc al Kievului, care la rândul său îl cita pe fostul cardinal Slipij, care a petrecut 18 ani în lagărele sovietice pentru refuzul de a se converti la ortodoxie (acesta fiind de confesiune greco-catolică) și care a murit în 1984, spunând că în Ucraina curg azi „râuri de sânge și lacrimi'.


Mesajul Papei Francisc a venit după ce acesta a trimis doi cardinali în Ucraina, pe care a numit-o o „țară martirizată' în ceea ce pare a fi o inițiativă neobișnuită. Papa a declarat că „Sfântul Scaun este dornic să facă orice pentru a se pune în slujba păcii' – iar cei doi trimiși sunt cardinalul polonez Konrad Krajewski, a cărui misiune este să livreze ajutoare, și cardinal Michael Czerny, cel care conduce biroul papal care se ocupă cu probleme legate de migrație, caritate, justiție și pace.


Citește și:
Mesajul lui Putin pentru Mihail Gorbaciov, ultimul lider URSS, laureat cu Nobel pentru pace pentru contribuția la încheierea războiului rece

Foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle