Mihail Gorbaciov, singurul lider URSS încă în viață, a împlinit 91 de ani. Ce i-a transmis Putin președintelui care a contribuit la încheierea războiului rece, în a șaptea zi a invaziei din Ucraina?
Mihail Gorbaciov, ultimul președinte al Uniunii Sovietice, a împlinit 91 de ani. Politicianul a fost secretarul general al Partidului Comunist din URSS din 1985 până în 1991, la dizolvarea acesteia. Născut într-o familie modestă, sub conducerea lui Stalin, s-a alăturat partidului, iar după moartea lui Stalin s-a făcut remarcat ca un susținător al reformelor lui Nikita Hrusciov. După accidentul de la Cernobîl, Gorbaciov a început să adopte reforme care au condus la o mai mare libertate de exprimare și la descentralizarea economiei în URSS. Deopotrivă recunoscut și contestat, Gorbaciov a primit premiul Nobel pentru pace pentru rolul său în încheierea războiului rece. Este cunoscut și ca un critic al actualului președinte al Rusiei, Vladimir Putin.
Moștenirea controversată a lui Mihail Gorbaciov a continuat să fie dezbătută ani la rând, iar fostul lider a șocat întreaga lume atunci când a decis să apară în reclame la diverse produse, precum valizele de lux Louis Vuitton sau Pizza Hut, asocieri pe care le-a făcut pentru a finanța felurite proiecte caritabile.
Putin i-a transmis, în cea de-a șaptea zi de la invadarea Ucrainei de trupele rusești, un mesaj lui Mihail Gorbaciov, la împlinirea vârstei de 91 de ani, a informat agenția TASS. Conținutul mesajului a fost postat pe site-ul Kremlin-ului.
„Aţi câştigat o mare şi bogată experienţă de viaţă, pe merit vă bucuraţi de o mare autoritate şi recunoaştere. Ne bucurăm că astăzi activitatea dumnevoastră multilaterală contribuie la realizarea proiectelor sociale, caritabile, dezvoltării cooperării umanitare internaţionale”, a subliniat Putin, care i-a dorit lui Gorbaciov sănătate şi energie spirituală.
Mesajul lui Putin către Mihail Gorbaciov vine în condițiile în care miercuri, 2 martie, armata rusă a intensificat atacurile asupra unor orașe ucrainene care au raportat pierderi masive de vieți în rândul civililor. Harkov a fost foarte afectat de proiectile, în vreme ce primarul orașului Herson, situat în sudul țării, a declarat că acesta a fost deja cucerit, devenind primul mare oraș care cade în fața invadatorilor. Autoritățile cer declararea unor coridoare umanitare care să permită plecarea în siguranță a civililor.
Foto: Profimedia