Mesaje și greșeli de comunicare ce în timp pot duce la despărțire

Nu e nevoie de un gest scandalos pentru a ajunge la despărțire. Elemente ce țin de comunicare pot măcina în timp relația.

Până acum credeai că pentru despărțire e necesar un comportament abrupt, ceva care să te șocheze. Partenerul să fie infidel, o relație în paralel, o aventură de-o noapte sau infidelitate în serie. Să descoperi că e îndrăgostit de cineva, chiar dacă nu au ajuns la partea fizică. Să te mintă atât de tare încât să nu știi cine este el cu adevărat, ca persoană. Să pună în act un plan prin care să profite de tine financiar. Să te lovească, să te jignească spunând niște vorbe absolut abjecte. Să nu se poată desprinde de părinții lui de care e încă legat ca un băiețel. Doar că nu e nevoie de ceva atât de dur ca relația să se macine. Elemente ce țin de comunicare ne pot face să ne simțim invizibili, neimportanți, neînțeleși, neiubiți.


Generalizările

Te-a supărat ceva și dai verdictul decisiv: întotdeauna faci așa, niciodată nu mă pot baza pe tine. Nu vezi excepțiile, nu vezi lucrurile bune pe care partenerul le face în relație cu tine. Și dacă întodeauna greșește și niciodată nu este un sprijin te afunzi în tristețea pe care ți-o dă această perspectivă ajungând să te simți singură în doi. Iar dacă părțile pozitive nu sunt observate, partenerul chiar va renunța să le mai pună în act din moment ce nu sunt văzute, apreciate.


Etichetările

Ești nebun, infantil, incapabil etc. Atacuri personale prin care este desființată persoana, nu indicat comportamentul nepotrivit. Sunt percepute ca jigniri ce nu provoacă momente de introspecție ale partenerului. El nu stă să se gândească la felul în care te-a rănit, ce ai avea nevoie de la el (nici nu îi spui), ci va intra în evitare sau te va ataca la rândul său ca să se apere.

Sunt ok

Ceea ce zici nu se potrivește cu felul în care te comporți. Devii distantă, vorbești puțin cu el sau îl ignori de-a dreptul. Te comporți ca și cum este evident că ești supărată, dar nu transmiți verbal ceea ce simți. Că ești tristă, dezamăgită, revoltată și ți-ai dori să facă concret un set de lucruri ce astfel să vină în întâmpinarea nevoilor tale și să preveniți genul acesta de conflicte.


Mesajele duble

Pe scurt, eu am voie să fac ceva, dar tu nu. La mine se acceptă, la tine nu. Partenerul căruia i se pune interdicția se va simți nedreptățit, că nu se discută despre egalitate sau echitate. Un alt mesaj dublu este acela în care unul spune că nu are nevoie de un anumit comportament, ca apoi să reproșeze că nu se întâmplă. Reproșurile pot fi directe sau înțepături, critici voalate care mai mult te confuzează. Nu vorbește limpede și lasă loc de interpretări.


Retragerea

Nu mai discut nimic. Să nu te mai aud. Nu mai am ce vorbi cu tine. Cu tine nu mă pot înțelege. Cel care zice lucrurile acestea este într-un punct în care nu mai are resurse pentru discuție. Și este ok să ceri o pauză, să spui că nu mai poți duce discuția pe care o veți relua ulterior. Cum prezinți are un mare impact asupra felului cum se simte celălalt, tocmai prin mesajul transmis. Nu mă interesează de tine, nu mă interesează ce zici, te resping versus nu mai îmi pot gestiona emoțiile, nu pot păstra interacțiunea într-o zonă funcțională.


Citește și:
Încă trăiește în mintea ta un fost partener pe care nu îl poți uita? De ce se întâmplă asta

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle