Melania Trump, comparată cu Hitler și Ion Antonescu pentru o ținută neinspirată

Melania Trump a fost comparată cu Hitler și Ion Antonescu, Mussolini și Franco pentru un ansamblu vestimentar de inspirație militară, de către creatorii contului de Instagram Diet Prada.

Melania Trump nu este cunoscută neapărat pentru cele mai nimerite alegeri vestimentare, dar acum este comparată cu Hitler și Ion Antonescu, dar și cu alte figuri politice notorii pentru înclinațiile lor fasciste, precum dictatorul italian Benito Mussolini, cu Irma Grese, conducătoarea secțiunii dedicate femeilor a lagărului de la Bergen-Belsen, sau cu generalul Franco, din Spania, pentru ținuta pe care a purtat-o ținându-și discursul de la Republican National Convention. Evenimentul este cel prin care soțul ei, Donald Trump, a fost desemnat candidat oficial al Partidului Republican pentru un al doilea mandat la președinția Statelor Unite.


Comparația cu Hitler și Ion Antonescu și toți ceilalți a venit din partea contului de Instagram Diet Prada, celebru pentru modul în care trage la răspundere marile case de modă și celebritățile pentru plagierea unor modele de haine sau accesorii. Creat în 2014 și anonim la vremea respectivă, contul este deținut de Tony Liu și Lindsey Schuyler, doi profesioniști din modă a căror inițiativă de a sublinia copiile din industrie le-a adus un succes imens, dar care inițiativă s-a transformat, cu timpul, adoptând un ton activist și subliniind inechități de toate felurile din industria de modă.


Cei de la Diet Prada sunt cunoscuți pentru felul în care au atras atenția lumii întregi asupra politicilor nedrepte față de angajați ale multor companii, dar sunt faimoși și pentru modul în care critică imaginile din campaniile caselor de modă, când acestea se dovedesc a avea conotații rasiste, misogine etc. Urmăriți de peste 2 milioane de persoane, cei de la Diet Prada o compară pe prima doamnă a Statelor Unite cu o serie de dictatori, printre care Hitler și Ion Antonescu.

Motivul? Pentru discursul ei din a doua seară a Convenției republicane, Melania Trump a purtat o ținută de inspirație militară semnată de brand-ul Alexander McQueen, constând într-o jachetă verde cu umeri structurați și două rânduri de nasturi, în valoare de 2.450 de dolari, și o fustă în aceeași nuanță (890 de dolari), asortate cu o pereche de pantofi Christian Louboutin și cu o curea lată, strânsă pe talie. Firește, atunci când Melania a vorbit din fața multiplelor steaguri aliniate în fundat, în ținuta ei verde-kaki, era greu să nu te ducă cu gândul la uniformele militare preferate de personajele cu pricina. Dar, în același timp, deși întregul ton al Convenției a fost unul agresiv, iar retorica unora dintre invitați nu era neapărat foarte îndepărtată de fascism, Melania a fost singura persoană dintre vorbitori care a transmis un mesaj de unitate și care a recunoscut problemele cu care se confruntă țara acum.


Desigur, comparația cu Hitler și cu Ion Antonescu vine și pe fondul multor decizii vestimentare nefericite ale Primei Doamne a Statelor Unite – dintre care cea mai dezbătută a fost alegerea ei de a purta, într-o vizită în Texas, la adăposturile unde erau ținuți copiii migranți în cuști, separați de părinții lor, la graniță, o jachetă Zara de 39 de dolari, pe care era scris mesajul: „Chiar nu îmi pasă, vouă?'. Dar, chiar având în garderobă mai multe ținute de un gust îndoielnic, concentrarea comentariilor pe hainele ei nu face altceva decât să întărească, până la urmă, obiceiul de a judeca alegerile femeilor cu altă măsură decât pe cele ale bărbaților. Ținutele femeilor ale căror vieți sunt publice, mai ales dacă acestea sunt și implicate politic într-un fel sau altul, ajung să devieze atenția, uneori, de la ceea ce spun sau fac ele – iar oamenii adoră să comenteze ținutele unor Hillary Clinton, Margaret Thatcher, Regina Elisabeta a Marii Britanii șamd.


Firește, nu este neapărat cazul aici, căci Melania Trump nu are foarte multe alte lucruri cu care să se laude, iar inițiativele ei firave ca Primă Doamnă nu s-au bucurat de recunoașterea sau popularitatea celor ale lui Michelle Obama, de exemplu. Chiar și așa, vorbim despre o femeie care a purtat, ca milioane de altele la un moment dat în viețile lor, o ținută de inspirație militară, lucru care nu e rezervat dictatorilor ca Hitler și Ion Antonescu, Mussolini sau Franco.

Totuși, comparația celor de la Diet Prada și afirmația lor, conform căreia Melania Trump ar fi o „fascistă mândră' doar pentru că a ales un costum kaki de inspirație militară, sunt departe de realitate. Melania Trump nu este reponsabilă pentru acțiunile soțului ei (așa cum nu este nici complet nevinovată, încercând să le acopere, mai cu seamă când este printre puținele persoane care au vorbit în acea împrejurare recunoscând existența unor probleme reale în societatea americană), dar nici nu este străină de mesajul pe care îl transmit hainele, ca fost model și persoană cu o viață publică de multă vreme.


Dar în contextul protestelor și diviziunii sociale din SUA, aluzia la război pe care o fac hainele ei, fie și neintenționată, nu avea cum să nu lezeze. Așa cum a spus Vanessa Friedman, critic de modă pentru New York Times, „În ce război luptă ea?'.

Citește și:
Melania Trump a purtat o jachetă Zara și este oficial cel mai prost îmbrăcată persoană din lume

Foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle