Biserica Ortodoxă Română se revoltă în fața reprezentării medicilor drept sfinți, dar nu are nici o problemă în a picta abuzatori în biserici.
Biserica Ortodoxă Română s-a făcut remarcată de două ori în această săptămână. Prima dată, când s-a opus vehement legii recent promulgate care prevede obligativitatea educației sexuale în școli, pentru că ar reprezenta „un atentat asupra inocenței copiilor”. Dar cum legea a trecut deja de promulgare, nu a avut altceva de făcut decât să se revolte într-o campanie de PR în care a folosit spre argumentare „studii științifice” elaborate de o organizație care are conexiuni puternice cu Biserica Sfinților Zilelor din Urmă, adică Biserica Mormonă, pe care chiar ierarhii BOR o numesc sectă, după cum a arătat Ovidiu Vanghele, jurnalist Să fie lumină.
Iar acum, BOR a lovit din nou, printr-un atac dur la adresa unor afișe din spațiul public. Despre ce este vorba?
Pe scurt, agenția de publicitate McCann România a lansat o campanie prin care își propune să mulțumească personalului din sistemul medical, care în ultima vreme a gestionat cu mari eforturi personale și uneori fără echipamente de protecție sau alte instrumente necesare pandemia de coronavirus. În mai multe orașe din țară au apărut pe panouri publicitare ilustrații realizate de artista Wanda Hutira care îi înfățișează pe medici în ipostaze sacre, inspirate de icoane ortodoxe și catolice sau de reprezentări hinduiste și budiste ale sfinților. Așa a început scandalul.
Prin purtătorul său de cuvânt, Vasile Bănescu, BOR a declarat că inițiativa agenției este „o încercare jenantă de rapt simbolic și maltratare vizuală a iconografiei creștine, situată sub semnul prostului gust hrănit de incultură și de o ideologie hidoasă care nu știe decât să caricaturizeze creștinismul.”
În același timp, pe pagina de Facebook a Wandei Hutira a început să plouă cu comentarii pline de ură, care combină deja amuzantele întrebări despre „ce este Arta?” cu conspirațiile sorosiste, „oculta mondială”, masonii, dar mai ales foarte multe atacuri la persoană și injurii. Contactată de Libertatea, ilustratoarea a declarat: „Pe lângă faptul că e un gest altruist și se pun în pericol, (medicii) găsesc în fiecare zi puterea să se trezească, să-i ajute pe acei oameni. E genul de substanță pe care o găsești la personajele declarate sfinți de-a lungul istoriei”. Legat de valul de ofense, artista a mai spus și că „frumusețea este în ochii privitorului.”
Dacă din partea BOR era normal să ne așteptăm la o tentativă de cenzură asupra a orice contravine dogmei oficiale, ce este totuși cu zecile de blesteme la adresa ilustratoarei din partea unor așa-ziși „creștini”? (Nu le putem reproduce aici, puteți să ne credeți pe cuvânt că sunt groaznice.) Deși imaginile „controversate” au fost publicate pe Facebook atât de Wanda Hutira, cât și de Cătălin Dobre, art director McCann, încă de pe 14 aprilie, subiectul a explodat abia ieri, iar răspunsul ar putea veni de la un articol publicat de ActiveNews (pentru cine nu știe, o publicație a propagandei naționaliste, notorie pentru fake news), care la finalul textului își invită, practic, cititorii să o „caute” pe ilustratoare pe rețelele sociale: „Autoarea desenelor este o tânără care colaborează și cu Libertatea sau Scena 9, publicații cunoscute pentru poziționarea la extrema stângă a mass-media. În urma torentelor de reacții negative la postarea cu imaginile, ilustratoarea a șters-o de pe facebook, dar este disponibilă pe Instagram.”
Reacția rapidă și vehementă a BOR în ceea ce privește aceste ilustrații este cu atât mai ipocrită cu cât, în România, oricine plătește pentru construcția unei biserici poate fi pictat pe aceasta. Asta face ca portretele lui Gigi Becali și ale familiei sale să fie zugrăvite pe biserica din comuna Vulturu. Este și cazul unui deputat PSD. Patronul FCSB nu este singurul care poate sta lângă sfinți, ci se află într-o companie selectă, alături de George Bush (scris Busch), Papa Ioan Paul al II-lea și Mihail Gorbaciov. Care e legătura dintre ultimii trei? Sunt cu toții pictați pe pereții bisericii Schimbarea la față din Petrești, județul Alba, iar sub aceștia zac mesajele „Când omul strigă: opriți planeta, vreau să cobor!”, respectiv „Dumnezeu, prin acești trei oameni providențiali, a schimbat mersul lumii”. Iar de pe peretele opus privesc George Coșbuc, Lucian Blaga și Octavian Goga, pentru că hei, de ce nu?
Dar ce este cu adevărat scandalos (și arată pe deplin dubla măsură pe care o practică Biserica Ortodoxă Română atunci când e sau nu de acord cu reprezentarea „oamenilor simpli” ca niște sfinți) este faptul că mai multe locașuri de cult din județul Vaslui păstrează în continuare picturile cu Corneliu Bârlădeanu, fostul arhiepiscop al Hușilor, care a abuzat sexual elevi de seminar, după cum amintește într-o postare pe Facebook jurnalistul Vlad Stoicescu. Și, ca ipocrizia bisericii să capete ecou și mai mare, și Primăria București cere acum firmelor de publicitate stradală să elimine campania cu medici-sfinți, pe motiv că Biserica Ortodoxă le consideră „jignitoare”, conform G4 Media.
Așa că putem trage liniștiți concluzia că blasfemia, pentru Biserica Ortodoxă Română, nu este reprezentarea unor oameni care fac sacrificii pentru ceilalți drept niște sfinți. Ci faptul că nu i-a întrebat nimeni. Și, eventual, că nu au primit și ceva pentru asta.
Foto: paginile de FB Wanda Hutira și Vlad Stoicescu