După ce mai multe persoane și companii au început să fabrice si să doneze măști din materiale textile, în contextul în care cele speciale, din farmacii, sunt epuizate de zile bune, Ministerul Sănătății a declarat, prin intermediul unei postări pe Facebook, că măștile de protecție realizate din pânză, bumbac sau tifon nu protejează împotriva infectării cu virusul COVID19.
Cu toate acestea, măștile realizate acasă au un oarecare rol de protecție, mai ales în lipsa altor soluții, acoperind nasul și gura și ferindu-ne de atingeri și microbi transmiși prin atingere, fiind preferabile în lipsa altor măsuri de protecție.
În România, designerul Irina Schrotter distribuie deja gratuit celor vulnerabili măști realizate în fabrica sa. Măștile sunt realizate din bumbac și pot fi spălate și refolosite. Și nu este singura. Echipa Glow din Oradea oferă gratuit măști pentru medici și pentru persoanele în vârstă, împreună cu designerul Rebeca Cotrău.
Și designerul Andreea Tincu realizează și oferă măști de protecție, însă contracost: patru bucăți la 100 de lei. Maressia Showroom&Atelier produce, contracost, măști textile din bumbac brodate cu fir de mătase, declarând că se adaptează „vremurilor și trendului dat de marile branduri internaționale de fashion'.
În Praga, potrivit criticului de modă Sarah Mower, autoritățile au cerut oamenilor să se implice în realizarea accesoriilor de protecție, precum măștile textile, în contextul epuizării măștilor speciale.
„(…) Tinerii răspund solicitării autorităților locale de a realiza măști de protecție în primul rând pentru persoanele în vârstă. Gravitatea acestor lipsuri se simte foarte rapid. Medicii și asistentele din Marea Britanie reclamă deja faptul că rămân fără echipamente de protecție, iar acesta este doar vârful iceberg-ului. Acest lucru mă face să mă gândesc la rolul vital pe care industria modei îl poate juca în timpul acestei pandemii. Toți acei oameni talentați care lucrează în modă și în fabrici de haine și accesorii sunt cei care pot realiza echipamente de protecție pentru ca spitalele să poată funcționa în continuare', a scris Mower pe Instagram.
Totuși, Ministerul Sănătății din România a postat pe pagina de Facebook următorul mesaj: „Organizația Mondială a Sănătății și alte instituții internaționale de sănătate publică menționează foarte clar că măștile fabricate manual sau din pânză/bumbac/tifon nu protejează împotriva infecției cu coronavirus.
Pentru a proteja eficient împotriva unor infecții, măștile faciale trebuie să respecte câteva reguli speciale. Ele trebuie să fie o barieră eficientă împotriva microbilor prin existența unor filtre speciale și, în același timp, să permită respirația corectă. Materialul din care sunt fabricate măștile care nu respectă aceste reguli speciale de fabricație prezintă o rețea de fibre prea largă, care permite trecerea microorganismelor și astfel nu ne protejează eficient împotriva infecțiilor.
Dacă sunteți suspect sau aveți infecție cu coronavirus: purtatul unei măști faciale poate reduce riscul de a-i infecta pe cei din jur.
Dacă nu sunteți infectat: nu există în prezent dovezi științifice că sunteți mai protejat în fața coronavirusului dacă purtați mască decât dacă nu purtați.
‼Important: în orice situație, măștile faciale protejează doar dacă sunt însoțite de spălarea frecventă a mâinilor cu săpun sau dezinfectanți pe bază de alcool (concentrație 70%).'
Citește și
Designerul Irina Schrotter face măști de protecție care vor fi distribuite gratuit
Text: Mădălina Bătrînca
Foto: Shutterstock