Nascuta in Iran, Maryam Mirzakhani este o pioniera in acest domeniu, reprezentand totodata si un model de urmat pentru femeile din intreaga lume.
Mirzakhani a inceput sa predea la Universitatea Stanford in 2008. Moartea acesteia a fost anuntata pe site-ul oficial al universitatii.
Maryam a plecat dintre noi mult prea devreme, dar impactul ei va fi resimtit mult timp de acum incolo prin miile de femei pe care le-a inspirat sa urmeze o cariera in matematica si stiinta’, a afirmat presedintele Stanford, Marc Tessier-Lavigne.
Maryam a fost o teoreticiana excelenta si o personalitate modesta, care a acceptat onorurile cu speranta de a-i inspira pe altii sa urmeze calea pe care a ales-o ea. Contributia sa, atat in domeniul academic, cat si ca model de urmat in viata, este una semnificativa si durabila, iar lipsa ei va fi simtita atat aici la Stanford, cat si in lumea stiintei’.
Universitatea si-a manifestat regretul si pe Twitter, unde a postat un citat al matematicienei Pentru a vedea frumusetea matematicii, este nevoie de timp si efort’.
Mirzakhani s-a mutat in America in 1999, pentru a urma studii postuniversitare la Harvard. Cercetarile acesteia includ atat analiza miscarii mingilor de biliard pe diferite suprafete, cat si studii teoretice asupra formelor geometrice complexe.
„Cand vine vorba de matematica, ambitia ei este de neoprit’ a afirmat Curtis McMullen, mentorul acesteia de la Harvard si fost castigator al medaliei Fields pentru revista Quanta, in 2014.
In 2014, Maryam Mirzakhani a castigat Medalia Fields, acordata de Congresul International al Matematicienilor, pentru intregul sau studiu in domeniul simetriei suprafetelor curbate. Acest premiu este acordat o data la 4 ani pentru a onora matematicienii sub 40 de ani care fac descoperiri semnificative.
Pentru a-si exprima atat respectul si aprecierea, cat si profundul regret, presedintele iranian Hassan Rouhani a postat pe Instagram o poza a matematicienei, atat cu, cat si fara valul traditional iranian pe cap.
Citeste si:
Esti o persoana dezordonata la locul de munca? Ai putea fi un geniu!
Text: Diana Codila
Foto: Instagram