Manifest pentru sănătatea femeilor în pandemie

Pe 5 martie a avut loc un protest la Ministerul Sănătății, însoțit de un manifest pentru sănătatea femeilor. Ce revendicări au activistele în luna dedicată drepturilor femeilor?

Manifest pentru sănătatea femeilor în pandemie

Un manifest pentru sănătatea femeilor, conținând revendicări ale mișcării feministe #MulțumescPentruFlori, a fost lansat la începutul lunii martie, mai exact pe data de 5, atunci când activistele au protestat în fața Ministerului Sănătății, cerând acces la servicii de sănătate.

Luna martie, dedicată prin tradiție femeilor, mai exact mișcărilor acestora de revendicare și obținere a unor drepturi, a prilejuit și în România câteva activități de protest, dincolo de declarațiile siropoase (mai puține decât în mod normal anul acesta, ce este drept) de pe diverse canale media.

Unul dintre protestele prilejuite de Ziua Internațională a Femeilor s-a concentrat pe teme legate de sănătatea femeilor, aceasta fiind afectată grav de pandemie, atât când vine vorba despre stări de anxietate, stres, depresie, dar și când vorbim despre accesul efectiv la servicii de sănătate sigure.

Pandemia a restricționat accesul femeilor din România la întreruperi de sarcină sigure, în spitalele publice și private în perioadă stării de urgență, iar în acest moment în continuare aceste servicii sunt acordate doar parțial. Femeile însărcinate și cele care alăptează au fost, și ele, afectate de restricțiile impuse în secțiile de obstetrică – ginecologie și neonatologie din spitale, din cauza pandemiei.

Nu trebuie uitat nici faptul că femeile sunt printre cele mai expuse infectării cu coronavirus, dat fiind că meseriile lor predilecte le aruncă de multe ori în prima linie a luptei cu boala, fiind cadre medicale, vânzătoare, îngrijitoare, lucrătoare sociale, lucrătoare sexuale etc. Dincolo de asta, locurile lor de muncă se numără printre cele mai vulnerabile, și tot ele au fost cele care și-au asumat încă mai multe munci domestice, odată cu restrângerea activităților în jurul caselor și funcționarea școlilor în regim online.

Astfel, acest manifest pentru sănătatea femeilor elaborat de mișcarea #MulțumescPentruFlori cere autorităților să nu ignore nevoile femeilor, și să asigure accesul la serviciile de sănătate sexuală și reproductivă în spitalele publice și să extindă serviciile de asistență psihică și psihiatrică.

Manifest pentru sănătatea femeilor: principalele revendicări

Acces necondiționat și constant la întreruperi de sarcină și la metode contraceptive. Ca urmare a episoadelor de restricționare a accesului la întreruperi de sarcină sigure pe durata stării de urgență, activistele cer acces atât la acest serviciu, cât și la metode contraceptive.

Accesul femeilor însărcinate la consultații și tratamente gratuite pe timpul sarcinii, în sistemul public: activistele solicită echipe mobile pentru femeile din zonele rurale, aflate la distanțe mari de spitale, astfel încât sarcinile să fie monitorizate în condiții optime.

Asigurarea accesului la produse sanitare menstruale (prin eliminarea taxelor, prin distribuție gratuită în școli și pe stradă, prin controlul prețurilor).

Accesibilizarea serviciilor de terapie: ca urmare a faptului că femeile și persoanele queer sunt copleșite de munca emoțională pe care o depun constant, terapia ar trebui să devină accesibilă pentru toată lumea.

Tratamente decontate complet și disponibile constant pentru persoane cu boli cronice, suferințe psihice, situație economică precară.

Crearea și accesibilizarea unor spații pentru dezvoltarea unor comunități de întrajutorare (centre comunitare, grupuri de sprijin etc.).

Educație sexuală pentru toți tinerii, adaptată în funcție de vârstă și nevoi: cum prima naștere din România în 2021 a fost cea a unei fete minore (România aflându-se în prezent pe locul al doilea în UE în privința ratei de naștere la mame adolescente), educația sexuală este o prioritate, deși refuzată în repetate rânduri de autorități.

Context domestic în care femeile își pot atinge potențialul și pot trăi vieți echilibrate: (combaterea violenței domestice, a muncii fetelor eleve, studente, liceene cărora le-a fost greu să fie prezente și la orele online și/sau fizice dar și la ce se întâmplă în casă, respectiv munca domestică distribuită inegal între membrii familiei de pildă, a lipsei accesului la servicii precum acela de îngrijire a copiiilor șamd).

Educarea personalului ginecologic pentru a fi informat de chestiuni legate de consimțământ, pregătit pentru interacțiunea cu persoane queer, trans sau non-binare, cu lucrătoare sexuale sau persoane în relații non-monogame.

Educarea personalului medical și psihiatric în spirit feminist intersecțional și queer, anti-sanist, anti-abilitist și anti-rasist prin introducerea unor module în programele universitare și prin cursuri adiționale la locul de muncă.

Citește și:
Cărțile pe care merită să le citești în luna martie

Foto: #MulțumescPentruFlori

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle