Mai spui mici minciuni? Ce ai de câștigat dacă ești complet sinceră cu partenerul de cuplu

Minciunile nu doar că erodează relația de cuplu, dar nici pentru tine nu creează un peisaj interior prea prietenos. Sinceritatea este o veritabilă hrană emoțională.

Mai spui mici minciuni? Ce ai de câștigat dacă ești complet sinceră cu partenerul de cuplu

Cu toți am spus diverse minciuni. Prin omisiune ori fățiș, din dorința de a proteja pe cineva de suferință sau din dorința de a ne proteja pe noi de critică, respingere, judecată. Și nu de puține ori aceste minciuni ne-au băgat în bucluc, explodând fix în fața noastră. Iar în relația de cuplu, chiar dacă nu este necesar să împărtășești absolut tot, ca la o spovedanie, minciuna crează un context nefavorabil din multiple puncte de vedere.

Nu ești autentică

Spui minciuni, dar le mai ții minte? O probă de memorie ce presupune și foarte mult autocontrol. Iar asta sabotează autenticitatea. Să stai mereu să te gândești dacă cele spuse acum coincid cu cele spuse în trecut… De multe ori și spontaneitatea este curmată, iar teama de a nu te da de gol vine ca o consecință firească. Așadar ce ai de câștigat? Lejeritatea de a fi tu și de a nu-ți scana în permanență cuvintele.

Crești încrederea

Acorzi un anumit grad de încredere partenerului de cuplu, dar această încredere se și câștigă sau se construiește în timp. Când celălalt vede o consistență și congruență a vorbelor, că ele se potrivesc cu realitatea, se deschide mai mult, crede mai mult în tine și povestea voastră. Iar în felul acesta multe conflicte sunt înăbușite din fașă.

Îți crești capacitatea de autoacceptare

Probabil cu toții avem episoade din trecut cu care nu ne mândrim sau de care ne este cu adevărat foarte rușine. Sinceritatea implică și asumare sau acceptare de sine. Asta ești acum, acesta este istoricul tău și cu siguranță nu deveneai omul din prezent dacă nu parcurgeai niște etape sau experiențe chiar și așa… îndoielnice.

Stimulezi sinceritatea celuilalt

În cuplu există mimetism. Ai analizat vreodată un cuplul de lungă durată și ai observat cum cei doi au gesturi sau comportamente similare? Ajungem să împrumutăm unul de la celălalt diverse elemente, iar sinceritatea poate fi și ea contagioasă.

Sinceritatea invită la reflectare

Câteodată nu conștientizezi un lucru până nu îl spui. Așadar a fi deschis și sincer cu partenerul, dar și cu tine, creează o falie în inconștient, aducând în plan conștient elemente asupra cărora poți reflecta. Cine are de câștigat de aici? În primul rând tu, apoi, desigur, relația.

Atmosferă relaxată

Sinceritatea nu ar trebui să se traducă prin încordare, ci prin libertatea de a te exprima, o atmosferă prietenoasă care încurajează comunicarea. Da, și a acelor lucruri pe care le vezi ca un butoi de pulbere. Pentru că așa puteți trasa noi limite în relația voastră, puteți negocia cum să o recadrați.

Citește și:
De ce suferința din dragoste poate fi unul dintre cele mai bune lucruri care ți s-a întâmplat

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle