La Spitalul Județean de Urgență Ilfov, în 2018, 86,44% dintre nașteri au avut loc prin cezariană, au aflat reporterii Libertatea. Asta e mai mult decât dublu față de media națională. Care este legătura între procentul uriaș și practicile medicilor de acolo?
Nu mai e un lucru de mirare faptul că mulți medici își sfătuiesc pacientele însărcinate să nască prin cezariană din cele mai diverse motive. Pe primul loc, evident, trebuie să stea recomandarea medicală – atunci unde nașterea naturală nu este posibilă sau este periculoasă, este firesc ca medicul să îndrume mama către această procedură. Dar nu e mereu așa, și orice persoană care are în jur câteva mame poate verifica de una singură asta. Căci mamele au auzit, dincolo de indicații medicale, multe alte motive. Doar dintre colegele mele, una a născut prin cezariană pentru că medicul ei urma să intre în concediu. Alta, pentru că fătul ar fi avut cordonul ombilical înfășurat în jurul gâtului și pentru că asta ar fi putut aduce complicații la naștere. Și, din când în când, mai apar și cazurile în care medicul pur și simplu a mințit. Și, în felul acesta, a împiedicat o decizie informată din partea unei mame aflate oricum într-o situație vulnerabilă.
Pe acestea din urmă le-au investigat reporterii Libertatea Mirela Neag, Alexandra Nistoroiu, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan. Ei au pornit de la cazul Ralucăi Bîrsan, medicul' cu numai 8 clase care activa la Spitalul Județean Ilfov, și de la Roxana Dragu, șefa secției de Ginecologie, cea care opera împreună cu medicul impostor.
Astfel au ajuns să afle că la Spitalul Județean Ilfov procentul cezarienelor este de 86,44% – asta în condițiile în care nici o țară din lume nu are o medie de peste 60%. Motivația pentru acest procent? Șpaga, arată jurnaliștii care analizează veniturile angajaților din sistemul de sănătate din ultimii ani.
În condițiile în care medicii și restul angajaților din sănătate au azi venituri de două până la patru ori mai mari decât în 2016, cezarienele – și intervențiile de orice fel – au ajuns o modalitate prin care personalul medical își suplimentează, ilegal, veniturile. Ilegal nu doar prin șpagă, ci și prin dezinformarea cu bună știință a pacientelor. Și, în felul acesta, prin împiedicarea unei decizii informate din partea acestora.
În urma mărturiilor pacientelor, jurnaliștii Libertatea au aflat că medicul Roxana Dragu, cea alături de care muncea medicul' fals Raluca Bîrsan, ar fi câștigat aproximativ 14.000 de euro pe lună doar din șpaga de câte 1.000 de lei pe care o percepea pentru cezariene. Medicul' fals, lucrând ca mâna a doua în timpul intervențiilor, ar fi luat 150 lei/intervenție.
Astăzi, multe femei preferă cezariana unei nașteri naturale. Durerea și complicațiile posibile sunt doar câteva dintre motivele pentru care ele aleg să nască astfel. Dar este decizia lor, informată. Cu totul altfel stau lucrurile când medicii indică cezariana doar de dragul sumelor obținute ilegal. Căci cezarienele, arată jurnaliștii Libertatea, nu sunt mai profitabile pentru spital, căruia CNAS îi decontează nașterile de orice fel. Ci pentru personalul medical.
Acesta este cazul Andreei Preda, care a născut în 2012 în Spitalul Județean Ilfov. Nașterea a fost asistată de cuplul de medici Roxana Dragu – Raluca Bîrsan. Doctorița Dragu mi-a spus că trebuie să nasc prin cezariană, pentru că copilul are cordonul ombilical înfășurat de două ori în jurul gâtului, iar când zilele trecute am căutat în actele mele, pe biletul de ieșire din spital scrie că am făcut cezariană fiindcă aș avea miopie. Dar eu n-am avut niciodată miopie, este o minciună! Eu aș fi vrut să nasc natural.'
Într-adevăr, în biletul de externare obținut de Libertatea și semnat de dr. Dragu scrie că Andreea Preda ar fi avut miopie și coroidoză miopică, o modificare a fundului de ochi asociată cu miopia forte, care ar impune cezariana. Andreea Preda, însă, nu a avut nici una dintre aceste afecțiuni.
În aceste condiții, se poate pune ușor o întrebare: câte dintre nașterile prin cezariană din acest spital au loc prin metode similare?
Procentul de 86,44% din nașteri prin cezariană, adică recordul pe care îl deține Spitalul Județean Ilfov, e mai mult decât dublu față de media națională (36.3% în 2017, conform Ministerului Sănătății). Asta în condițiile în care maternitatea Ilfov este una de gradul 2, adică nu primește sarcini premature sub 35 de săptămâni, spre deosebire de clinicile de gradul 3, care primesc cazuri mai complicate.
România este țara cu cele mai multe cezariene din Europa – și în primele 10 locuri din lume la acest capitol. Și chiar dacă motivele pentru asta pot fi diferite, întrebarea rămâne. Câte dintre aceste cezariene se fac prin dezinformarea pacientelor, spre profitul personalului medical? Câte astfel de nașteri sunt, de fapt, prilejuri pentru a obține bani în plus?
Foto: Shutterstock