Google a lansat lista cu cele mai căutate subiecte ale anului 2017, iar una dintre categoriile de top a fost, bineînțeles, cea a relațiilor.
Toată lumea a întrebat motorul de căutare tips-uri despre partenerul potrivit, relația perfectă sau detalii care dau de gol infidelitatea. Noi am aruncat o privire pe topul celor mai căutate întrebări, și le-am analizat succint pe fiecare în parte:
Jessica Orwig, de la binecunoscutul Business Insider, a raportat că aproximativ 3 milioane de americani și majoritatea studenților au avut sau încă au relații la distanță.
Secretul, conform căutărilor Google, este comunicarea. Aparent, satifacția într-o relație amoroasă este determinată de discrepanța dintre așteptări și realitate. Un alt factor important este, desigur, gândul/planul că distanța va face la un moment dat parte din trecut, iar relația va putea evolua normal cu cei doi parteneri locuind împreună.
În 2013, Jim Edwards a condus un studiu destul de inedit, pornind de la ideea că poți prevedea despărțirea unui cuplu prin simpla analiză a rețelelor de prieteni virtuali. El a descoperit că principalul predictor al formării unui cuplu este conectarea mai multor cercuri diferite de prieteni doar prin cei doi parteneri.
În mod normal te-ai aștepta ca un cuplu să aibă un număr mare de prieteni comuni, dar de fapt este exact invers: persoanele care au mulți prieteni comuni sunt de obicei colegi de muncă și nu formează un cuplu', spune acesta pentru The New York Times. Un iubit sau o iubită reprezintă un pod între cercurile sociale diferite pe care le are un individ', continuă Jim.
Și pentru această întrebare a venit în ajutor Business Insider cu o lista succintă a caracteristicilor unei relații poliamoroase.
Lindsay Dodgson, cea care a pus cap la cap cele 7 particularități, este de părere că adolescenții tind să nu complice relațiile de acest gen la fel de mult ca adulții și că, de obicei, tinerii se implică în cupluri relații poliamoroase fără a-și propune acest lucru în avans.
Esther Perel, cunoscut terapeut specializat în problemele de cuplu, a explicat într-un interviu că cele 2 reguli de aur pentru a salva o relație care nu mai merge sunt exprimarea empatiei și asumarea responsabilității.
Empatia poate fi arată prin gesturi simple precum ascultarea partenerului atunci când acesta vorbește despre problemele sale și reflectarea asupra problemelor lui (fraze ca Înțeleg perfect prin ceea ce treci' și În locul tău aș…' fac minuni).
Helen Fisher, antropolog și consilier pentru site-ul matrimonial Match, este de părere că relațiile deschise se împart în două categori: swingers și cupluri poliamoroase.
Cuplurile de swingers ies împreună și fac schimb de parteneri sexuali cu alte cupluri de același fel, în timp ce în relațiile poliamoroase fiecare dintre parteneri are relații individuale și cu alte persoane.
Fisher atenționează cuplurile care vor să inițieze o relație deschisă să fie pregătite să întocmească un set strict de reguli – și cel mai probabil să se aștepte să fie cu mult mai geloși decât își imaginează acum.
Cel mai probabil, rețeta este să îți acorzi un timp pentru vindecare.
Cu toate acestea, există o serie întreagă de greșeli pe care cel mai indicat este să le eviți, cum ar fi verificarea constantă a rețelelor sociale ale fostului sau lamentarea continuă. În schimb, căutarea părților bune și lecției care trebuie învățată din despărțire este o alternativă perfectă, iar o listă cu calitățile pe care le cauți în viitorul partener te va ajuta să îți faci o idee clară despre genul de persoană pe care o vrei alături de tine.
Alice Boyes, psiholog și autor, a descris pentru Psychology Today o serie de semnale de alarmă care te-ar putea atenționa că ești într-o relație toxică.
Semnele includ absența afectivității în cuplu – atingerile și săruturile sunt foarte rare' sau evitarea întoarcerii acasă deoarece o cafea la Starbucks este cu mult mai relaxantă după o zi grea decât întoarcerea acasă la partener'. Dacă recunoști unele dintre aceste repere, gândește-te de două ori înainte de a te implica din ce în ce mai mult în relație.
E destul de complicat să observi că o relație e sortită eșecului atunci când ești implicat în ea, dar sunt anumiți indicatori care te ajută să îți dai seama de acest lucru.
Ca, de exemplu, dacă certurile par să nu se mai termine sau te surprinzi de multe ori gândindu-te că altcineva ar fi cu mult mai potrivit pentru tine, cel mai probabil este timpul să îți reconsideri deciziile și să te gândești serios la viitorul tău.
Fiecare relație este diferită în felul ei, dar cercetătorii au identificat câteva semne comune pe care relațiile puternice și sănătoase le întrunesc.
Unul dintre acestea este un simt al umorului comun, și astfel posibilitatea de a-ți face partenerul să râdă de fiecare dată. Un alt exemplu este împărțirea responsabilităților în mod egal, lucru esențial de altfel pentru un mariaj reușit.
Text: Ruxandra Urziceanu
Foto: Shutterstock