Ți se pare inutil să dai explicații legate de aceste aspecte, însă impactul negativ asupra relației de cuplu este unul major.
Libertatea, independența, autonomia sunt nevoi emoționale autentice și în același timp foarte prețioase pentru tine. Ai ajuns foarte greu în punctul în care te afli, cu multă muncă și sacrificii. În același timp poate că ai avut acasă, în copilărie, un model deficitar de cuplu în care mama era foarte dependentă de tata. Iar tu ți-ai jurat că la maturitate nu vei ajunge așa. Adică la nivel conștient alegi contra modelului. Sau mama ți-a predat cu maximă seriozitate anumite învățăminte despre viață, despre cuplu, cum independența, să fii pe picioarele tale te va ajuta să nu fii nevoită să accepți un context inconfortabil. Să nu poți pleca din relație deoarece nu ai cum, nu ai unde să te duci, cum să te descurci. Totul s-a înmagazinat și a dus la crearea unor moduri de răspuns, de a face față care la extreme este nociv.
Să dicteze un bărbat pe banii mei? Să îmi spună pe ce să cheltui sau nu banii? Să îmi controleze partenerul finanțele? Niciodată! Sună cunoscut? Ei bine, în cuplu latura financiară este declanșator pentru multe conflicte. Iar funcția financiară una dintre funcțiile cuplului, alături de funcția de încredere și cea de intimitate. Ca atare este important să setați un set de reguli financiare negociat și adus la o formă confortabilă pentru amândoi.
Cunoști noțiunea de infidelitate emoțională și infidelitate fizică, dar există și infidelitatea emoțională. În care ascunzi cât câștigi, economisești pe ascuns, iei decizii financiare și cheltui fără să consulți partenerul. Acesta se va simți nerespectat, neimportant poate chiar că se profită de el.
Fie că sunteți împreună sau v-ați separat, ați divorțat, rolul de părinți pentru copilul vostru nu se anulează. Și dacă partenerul se ocupă de latura financiară, iar tu de casă și de copii, felul în care îți crești, educi copilul se discută cu tatăl lor. Căci este necesar să agreați un stil de parenting comun, să nu vă sabotați reciproc, pierzătorul direct în această dinamică fiind copilul.
Este sănătos să ai spațiu personal, să îți cultivi relațiile cu prietenii. Se poate întâmpla să organizați la serviciu o ieșire la cină, colectivul având și o amiciție nu doar relație de tip profesional. Da, există un cerc mare de oameni în afară de partener și o relație de cuplu fuzională nu e sănătoasă pentru niciunul. La ce te poți uita este modul în care tu îți gestionezi nevoia ta de libertate și dacă ți-o satisfaci luând în calcul și nevoia de siguranță a partenerului de cuplu. Puteți explora împreună cum vă simțiți securizați fiecare la nivel individual, în ce constă doza optimă de independență în relație.
Cine spune că trebuie să ai mereu aceeași viziune? Poți stabili cu el un program, ca apoi să descoperi că ți-ar plăcea să faceți cu totul altă activitate sau ai vrea să vegetezi pe canapea la un film. Să te răzgândești este un drept, indiferent despre ce este vorba. Să explici care este nevoia ta și de ce îți va consolida legătura cu partenerul.
Foto: PR