In cazul in care esti in cautarea unui job de ceva timp (si stim cu totii ca acest proces poate dura foarte mult), este foarte probabil sa simti ca stagnezi si ca nu ajungi nicaieri. Diverse intrebari isi pot face aparitia, cum ar fi „oare fac ceva gresit?”, „oare am nevoie de mai multa experienta in CV?”, sau "poate nu sunt eu de vina si pur si simplu nu e slujba potrivita pentru mine?”.
De obicei, avem o idee destul de clara a competentelor noastre, dar este foarte greu sa te mentii motivata atunci cand ai fost la numeroase interviuri si ai aplicat la zeci de joburi si nu ai primit niciun raspuns. Sfatul nostru ar fi: incearca sa iti reinventezi tactica si daca reusesti sa fii chemata la un interviu, sa profiti cat mai mult de acesta. Mai jos, ai cateva sugestii despre job hunting pe care toata lumea ar trebui sa le ia in considerare.
Nu mai esti pe bancile scolii, dar asta nu inseamna ca nu mai poti face proiecte de grup. Un studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea dim Minnesota a aratat ca, pentru a crea un CV de succes, cheia este sa colaborezi cu un grup de persoane. Chiar daca este un document personal si individual, CV-ul poate avea de castigat daca este abordat dintr-o perspectiva bazata pe colaborare. Invita-ti prietenii si alte persoane de incredere sa te ajute sa iti imbunatatesti CV-ul, si fa si tu acelasi lucru pentru ei.
Daca nu ar exista probleme, nu ar mai fi job-uri disponibile pentru oamenii care le pot rezolva. Stim deja ca CV-ul, scrisoarea de intentie si recomandarea reprezinta trio-ul necesar aplicarii cu succes la job-uri, insa descoperiri recente releva faptul ca scrisoarea de intentie nu mai este chiar atat de importanta. In schimb, ceea ce atrage atentia acum este scrisoarea pentru probleme. Aceasta este similara scrisorii de intentie, insa se adreseaza direct managerului de angajari si vine cu propuneri exacte despre cum ar putea fi rezolvate problemele si lipsurile companiei.
Atunci cand angajatorul citeste zeci sau poate chiar sute de aplicatii in fiecare zi, exprimarile pot deveni foarte obositoare prin frecventa cu care le intalneste. Concepe-ti aplicatia pentru a fi remarcata si iesi in evidenta! Evita cliseele si cuvintele, expresiile foarte des folosite. Citeste-ti cu atentie materialele, corecteaza si inlocuieste cu alternative mai bune acolo unde este nevoie.
Atunci cand ajungi fata in fata cu angajatorul, la interviu, va exista un moment in care te va ruga sa ii pui intrebari, daca ai. Nu ar fi de preferat sa nu intrebi nimic, insa asigura-te ca intrebarea ta este una bine gandita. Fii relaxata, pentru ca un interviu nu este o interogare, este o conversatie. Si chiar si daca primesti job-ul dupa interviu, trebuie sa te asiguri ca este potrivit pentru tine. Prin intrebari, afla cat mai multe informatii despre companie. Cateva exemple ar fi: „De ce iti place sa lucrezi aici?'sau „Cum ai descrie atmosfera firmei?'.
Text: Ruxandra Marin
Foto: Imaxtree