Daca pina acum doar ti s-a parut ca femeile sint greu de inteles, iata ca faptul a fost dovedit stiintific. In ceea ce priveste dragostea si sexul, femeile sint cele mai enigmatice si surprinzatoare fapturi de pe pamint.
Abia acum realizez cita dreptate avea bietul Elvis cind implora cu voce languroasa sa fie iubit cu adevarat! Recunosc cu sinceritate ca, femeie fiind, nu mi-am pus niciodata intrebarea „De ce fac femeile sex?'. In mintea mea era de la sine inteles ca relatia sexuala consimtita este motivata de anumite nevoi fizice, emotionale sau materiale si, in naivitatea mea, as fi jurat ca in 80-85% din cazuri e vorba de dragoste.
Ha, ha, ha! Toate fanteziile mele romantice s-au naruit intr-o secunda: potrivit cartii Why Women Have Sex, scrisa in 2009 de Cindy Meston si David Buss, psihologi la University of Texas (care au intervievat peste 1.000 de femei din toate colturile lumii), exista nici mai mult, nici mai putin de 237 de motive (de la cele mai altruiste si generoase la cele mai demonice si dusmanoase) pentru care femeile fac sex, iar dragostea nu ocupa locul fruntas.
„Oamenii considera ca raspunsul la intrebarea de ce facem sex este evident: ca sa ne simtim bine', declara Meston intr-un interviu, la lansarea cartii. „Dar nimeni nu a banuit ca, in realitate, femeile au atitea motive ascunse: o fac din datorie, din gelozie, pentru bani, pentru droguri, din razbunare, pentru a recuceri un partener care le-a inselat, pentru a obtine un statut social privilegiat… E adevarat ca unele femei vor doar sa se simta bine. Dar exista si unele care vor doar ca partenerul lor sa se simta rau. Femeile folosesc sexul in diferite moduri in functie de stadiul relatiei: pentru a atrage un barbat in relatie, pentru a-l pastra, pentru a-l aduce inapoi… Nici macar noi nu ne-am asteptat sa primim raspunsuri atit de diferite!'
Sintem toti egali
„Femeile fac sex din dragoste, iar barbatii din placere' este primul mit ars pe rug de cartea lui Meston si Buss. Potrivit datelor lor, principalul motiv pentru care femeile fac sex este (tot) din pura placere fizica (asemeni barbatilor). Din acest punct de vedere, sintem toti egali, adica niste animale bezmetice, imbatate de oxitocina, un hormon eliberat in cantitate mare in timpul orgasmului. Oamenii de stiinta speculeaza ca oxitocina este cea care incurajeaza contactul fizic intre un barbat si o femeie si are un rol esential in atingerea orgasmului. Studiile facute pe barbati au aratat ca nivelul de oxitocina creste de trei-cinci ori fata de normal in timpul orgasmului si se estimeaza ca poate atinge valori si mai mari in cazul femeii. Totusi, alte studii mai recente (unul facut de un grup de cercetatori germani in 2010 si un altul desfasurat la Universitatea din Oslo, dat publicitatii in 2011) au depistat anumite nuante in aceasta goana nebuna dupa satisfactii carnale: sexualitatea feminina este salvata de o aura de emotii si sentimente. Daca barbatii actioneaza pentru ca pur si simplu li s-a servit ocazia, femeile sint ceva mai pretentioase, mai ales cind e vorba de aventuri de o noapte. Daca pentru barbati cantitatea (numarul cuceririlor) este cea care le aduce aprecierea din partea confratilor, in cazul femeilor, calitatea este mult mai importanta: partenerul sexual trebuie sa corespunda anumitor standarde in ceea ce priveste infatisarea, virsta, statutul social sau financiar (nu neaparat in aceasta ordine). Altminteri, „Hasta la vista, baby!'.
P.S. I love you
Dragostea ocupa abia locul doi in lista Meston&Buss. „Femeile folosesc sexul pentru a-si exprima iubirea, pentru a o cistiga si, mai ales pentru a o pastra', sustin ei. Dar hai sa facem o mica paranteza si sa lamurim ce este dragostea. Un soi de polita de asigurare, care in schimbul pierderii oricarei logici si a oricarui control iti garanteaza ca partenerul tau, subiectul pasiunii tale, iti va fi mereu alaturi, as fi tentata sa spun, citind cartea celor doi psihologi de mai sus. Gresesc oare?
Incepind cu anii 90, oamenii de stiinta au lansat o noua teorie, conform careia iubirea nu este o emotie primitiva, elementara (precum teama, furia sau bucuria), ci un fenomen universal produs de o combinatie specifica de neurotransmitatori (dopamina, neropinefrina si serotonina), care, pur si simplu, ne spala creierul. Iubirea este, deci, un nume romantic dat unui proces chimic, cum spunea Greta Garbo. O simpla atingere, o anumita privire sau o adiere de parfum sint suficiente pentru a declansa in creier o avalansa de substante care altereaza activitatea cerebrala si, odata ajunse in singe, „imbolnavesc' intregul organism. Simptomele sint cunoscute: palmele incep sa transpire, obrajii se inrosesc si ard si ti se taie respiratia, dar mai presus de toate, te simti cuprins de o stare de euforie nestapinita. „Iubirea e un drog natural', observa Anthony Walsh, autorul cartii The Science of Love: Understanding Love and Its Effects on Mind and Body. Nu e de mirare ca indragostitii sint capabili sa scrie poezii o noapte intreaga, sa se plimbe de mina pina in zori, sa traverseze mari, oceane si continente pentru a petrece un week-end impreuna, sa-si schimbe slujba si stilul de viata pentru a fi impreuna, sa moara unul pentru celalalt… Invadati de substante care le creeaza dependenta, dar si energie si vigoare, motivati de motorul creierului, indragostitii sint capabili de munci herculeene pentru a-si cuceri alesul.
Din pacate, acest efect uluitor si atit de placut al feniletilaminei nu dureaza o vesnicie (iar dragostea romantica, pasionala, se stinge ca un foc de paie). Asa cum se intimpla in cazul oricarei amfetamine, organismul nostru dezvolta treptat o toleranta crescuta la substanta. Dupa doi-trei ani, organismul nu mai poate produce doza necesara de drog, iar dragostea pasionala si deliranta se stinge. Pentru unii oameni acest moment marcheaza sfirsitul relatiei. E o manifestare caracteristica celor „vesnic indragostiti', „dependenti de atractie', cum ii numeste dr. Michael Liebowitz de la New York State Psychiatric Institute. „Aceste persoane au nevoie de pasiune in asemenea masura, incit sint gata sa treaca la o noua legatura amoroasa de indata ce extazul iubirii incepe sa paleasca.'
Din fericire, insa, exista si povesti de dragoste care rezista in timp. Care e secretul longevitatii lor? Cine preia controlul in acest caz? Un alt set de substante, bineinteles. Existenta unui partener constant face ca, treptat, in prezenta lui, creierul nostru sa produca un alt tip de neurotransmitatori, numiti endorfine. Spre deosebire de delirantele amfetamine, endorfinele sint substante care induc o stare de fericire calma, de confort, liniste si securitate. „Asa se explica durerea imensa si profunda care ne copleseste atunci cind o relatie se destrama sau cind unul din partenerii de cuplu moare', exlica Liebowitz. „Raminem fara doza noastra zilnica de narcotice.'
E uluitor cum perceptia unei persoane si sentimentele se schimba pe parcursul unei relatii. In prima faza a dragostei iubesti felul in care te simti in preajma persoanei iubite, dar cind dragostea a ajuns la maturitate, iubesti persoana de linga tine, asa cum este ea. „Iubirea este un sistem de motivatii, conceput anume pentru a facilita subiectului sansa de a construi si de a mentine o relatie intima cu un anume partener ales', explica Art Aron, psiholog.
Si uite cum ne intoarcem la subiectul nostru si ajungem la cel de-al treilea motiv important in sexualitatea feminina: obtinerea si pastrarea unui partener dezirabil.
Im your woman, be my man!
Vinatoarea de barbati se desfasoara non-stop, fara sezon. S{i asta pentru ca, potrivit datelor demografice si legilor atractiei sexuale, „balta' nu are destui barbati eligibili. Stii cum se spune: „Toti barbatii buni sint fie luati, fie burlaci convinsi, fie gay'. Nimic mai adevarat. Asa ca femeile sint intr-o competitie sexuala permanenta. Or cum eliberezi un barbat (atragator, credincios, capabil sa intemeieze si sa intretina o familie) din mrejele unei relatii cu o alta femeie? Cu o pereche de tocuri inalte, ruj de buze, putina birfa (care s-o discrediteze pe rivala) si sex plin de pasiune.
Apoi femeia victorioasa va folosi aceeasi strategie sexuala (cu mai mult sau mai putina pasiune, dar cu infinit mai mult devotament) pentru a-si pazi barbatul cistigat cu atita truda. Conform datelor culese de Meston si Buss, femeile folosesc deseori sexul pentru a-l impiedica pe partener sa intilneasca / sa caute o alta femeie. E un fel de „control de rutina' sau mai bine zis un soi de „rond de noapte' pe care o sotie/partenera cu picioarele pe pamint il face cu multa responsabilitate si simt al datoriei. Suna oribil? Iata ce declara una dintre femeile intervievate de Meston: „De cele mai multe ori, stau intinsa si-mi fac in minte tot felul de liste de cumparaturi sau cu lucrurile ce trebuie facute a doua zi. Din cind in cind mai gem, ca sa stie ca n-am adormit. Apoi ii spun cit de grozav a fost, ce barbat minunat este. Avem o casnicie fericita!'. Au! Sint sute de femei cu povesti asemanatoare. Lovitura sub centura pentru toti cei care credeau ca o viata activa sexual este barometrul unei mari pasiuni.
Mare-i gradina ta, Doamne!
OK, daca asta te-a facut sa te simti jignit/folosit/degradat ca barbat, pregateste-te sa afli lucruri inca si mai cumplite. De multe ori, conform cartii Why Women Have Sex, noi, femeile, folosim sexul pentru a ne simti si a arata mai bine. De exemplu: daca ne doare capul, avem dureri de spate sau crampe menstruale, in loc de antinevralgic, uneori, preferam o partida de amor. Functioneaza perfect! (Endorfinele eliberate in timpul actului sexual au rol analgezic.) Vrem sa scapam de stres sau de insomnie? Ce remediu poate fi mai bun decit sa-ti trezesti partenerul pentru un act sexual? Am ratat ora de aerobic? Ardem caloriile in plus in pat. (S-a dovedit stiintific ca, in timpul unui act sexual, se consuma in medie 200 de calorii, echivalentul a 30 de minute de alergare intensa.) In loc de Botox sau tratamente laser, folosim… exact, sexul! Stralucirea, tenul imbujorat si luminos pe care-l are o femeie dupa o partida (implinita) de amor, acel sex glow, de care faceau atita caz Carrie Bradshaw si prietenele ei in Sex and the City, nu poate fi egalat de nici un tratament cosmetic. Iar de cind studiile au demonstrat ca o viata sexuala activa ne protejeaza de bolile cardiovasculare, cancer, ne intareste sistemul imunitar si ne prelungeste speranta de viata, avem motive in plus sa va iubim, iubitilor, din ce in ce mai mult!
Sa nu va suparati pe noi. Exista lucruri si mai rele: unele femei accepta propunerile sexuale din motive economice. Si nu vorbesc aici de prostitutie. Sexul ca afacere functioneaza chiar si in cele mai normale casnicii. Exista sotii care declara ca acorda favoruri sexuale pentru o cina in oras, pentru ca sotul a dus gunoiul intr-o seara sau pentru ca le-a cumparat o geanta Prada.
Iar daca asta ti se pare degradant, ma intreb ce vei gindi atunci despre placerea sexuala oferita din mila. Mai multe femei intervievate de Meston si Buss au declarat ca au intretinut relatii sexuale cu anumiti barbati numai pentru ca erau singuri, parasiti si nu-i voia nimeni. „A fost obositor, dar si-a dorit asta atit de mult!', declara una dintre ele.
Spre capatul listei, lucrurile o iau razna cu totul si ajungem la motive din ce in ce mai absurde: femeia face sex (cu parteneri diferiti) pentru a se antrena pentru noaptea nuntii, pentru a-i spune partenerului ca se desparte de el, pentru a se razbuna ca a inselat-o, pentru a-i fura iubitul prietenei cu care s-a certat, pentru a se simti dorita sau pentru ca, pur si simplu, necunoscutul acela i-a rasarit in cale…
Regret sincer daca articolul de fata ti-a zdruncinat increderea ca ai o relatie frumoasa, sanatoasa, ca partenera te iubeste neconditionat sau ca succesul tau la femei este incontestabil, iar masculinitatea ta extrem de evidenta. (Marturisesc ca nici eu, ca femeie, nu stiu daca trebuie sa ma simt puternica, rusinata sau revoltata de cartea celor doi psihologi.) S-ar putea ca paharul sa fie pe jumatate plin, asa cum l-ai vazut pina acum. Si chiar daca nu e, sint sigura (si nici un om de stiinta nu poate sa conteste) ca fiecare om isi are undeva in lume jumatatea sa. Asadar, ai toate sansele sa gasesti dragostea. Totul e sa-ti doresti asta cu adevarat.
Lioara Bradu
Foto : Gabi Hirit