Talentul în design și un portofoliul de proiecte pot fi startul tău pentru o carieră în domeniu. Contează să te orientezi spre orașe mari, unde întâlnești profesioniști, de la care ai de învățat, și unde ai multe opțiuni pentru angajare. Pe eJobs.ro, găsești mii de locuri de munca in Bucuresti și poți selecta departamentul, de exemplu Grafică/Webdesign ori poți căuta după cuvinte cheie precum „grafician” sau „designer”. Descoperă joburile creative, care-ți dau ocazia de a da formă ideilor!
Text: Steluța Năstase-Lupu
Grafician
Ai abilitatea de a lucra în Corel Draw, Illustrator, Photoshop și îți place să paginezi textele? Îți poți lua job de grafician, care îți va oferi ocazia de a realiza layouturi și machete grafice, de a prelucra efecte speciale și de a executa și adapta desene vectoriale. Pentru a te califica, pe lângă abilitățile hard, sunt importante și abilitățile soft: comunicare, organizare și planificare, atenție la detalii, abilitatea de a coordona și controla mai multe proiecte simultan, cu respectarea deadline-urilor. Ai posibilitatea de a lucra remote cam 80% din timpul de lucru, te bucuri de program flexibil și poți alege să te dedici jobului full time sau part-time.
Designer Floral
Iubești florile, ai imaginație, simț estetic și dorința de a crea mereu lucruri noi și frumoase. Cu aceste abilități poți intra în echipa marilor florării din București. Cariera ta începe cu un program de training în cadrul căruia vei învăța tehnici de realizare a buchetelor, aranjamentelor, atitudinea în fața clientului și cum se administrează o florărie. Contează ca tu să vii cu zâmbetul pe buze și cu deschidere de a crea cele mai frumoase experiențe!
Designer de interior
Cu studii în domeniul designului interior, abilități de lucru în Autocad 2D și Photoshop și experiență în vânzări sau customer care, poți intra în rolul designer de interior. Misiunea ta va fi să contactezi clienții pentru a afla nevoile acestora, să oferi consultanță în alegerea materialelor și a produselor, să negociezi și să închei contracte și să urmărești realizarea acestora. De asemenea, ai responsabilitatea de a crea conceptul de design interior, de a coordona proiectarea în 3D și de a o prezenta către client. Ai oportunitatea de a lucra într-o echipă profesionistă, cu proiecte pentru publicul exclusivist și de a participa la traininguri de specializare în domeniu.
Arhitect
Îți place să proiectezi clădiri diferite și să le transformi în experiențe de viață? Pe eJobs.ro găsești joburi pentru entry level în domeniul arhitecturii. Contează să cunoști la nivel avansat programele AutoCad, Photoshop/CorelDraw, legislația, normele tehnice și juridice necesare procesului de proiectare. Responsabilitățile tale vor fi: întocmirea studiilor de fezabilitate; întocmirea proiectelor tehnice, realizarea documentaţiilor tehnice pentru obţinerea avizelor aferente. Ai posibilitatea dezvoltării multilaterale, prin sarcini și proiecte variate și te poți bucura de un pachet salarial stabiit în funcție abilități și implicare.
Analizează și identifică punctele tale forte: E ca și cum ai lucra la o prezentare personală pe care o susții în fața unui public. Contează să identifici ceea ce vrei să vinzi. Pune pe hârtie acele aspecte la care excelezi (de ex. ai abilitatea de a crea grafica pentru un text sau abilitatea de a crea decoruri), acele calități pe care le-au remarcat și cei apropiați ție, chiar dacă sunt profesionale sau nu. După aceea, vezi ce abilități caută recrutorii și cum le poți potrivi cu punctele tale forte, astfel încât să incluzi în CV exact acele cuvinte cheie care atrag atenția.
Captează atenția prin obiectivul tău profesional. Este prima impresie pe care și-o va face recrutorul despre tine. Așa că păstrează textul cât mai scurt și simplu. Maximum 150 de cuvinte. Punctează două abilități care te diferențiază, aduc valoare companiei și consideri că se potrivesc jobului la care aplici. Poți menționa și specializarea obținută în timpul studiilor, dacă, de asemenea, o consideri relevantă. Tot aici menționează și ce îți dorești de la compania la care aplici. Și, da, nu e o rușine că nu ai experiență:
Pune accent pe activitățile extra-curriculare: Poate te-ai implicat într-un ONG sau într-o asociație studențească. Faptul că nu ai fost plătit pentru un rol pe care l-ai avut, nu înseamnă că nu ai deprins abilități valoroase. E important ca în CV să detaliezi perioada, task-urile și competențele. De exemplu, dacă aplici pentru un job de grafician, recrutorii vor aprecia mai mult că ai paginat revista studențească decât că ai lucrat într-un fast food.
Menționează studiile și abilitățile deprinse: Majoritatea CV-urilor încep cu cele mai recente locuri de muncă, dar, dacă tu nu ai mai lucrat în domeniu și nici nu ai fost freelancer asta nu înseamnă că nu ai ce să scrii în CV. E bine să punctezi calificările și abilitățile transferabile deprinse. Când vii și cu exemple dai un plus de valoare CV-ului tău.
Pune accent și pe abilitățile hard: Cunoști o limbă străină? Ai permis de conducere? Știi un limbaj de programare? Sau ai rezultate în social media cu un proiect personal? Ai putea fi tentat să nu incluzi aceste abilități în CV, fie că le consideri nerelevante, fie evidente, dar tocmai aceste abilități arată că poți fi persoana potrivită și pricepută pentru un anumit job.
Acordă atenție:
• pozei și adresei de e-mail: să fie profesionistă și să te prezinte într-un context profesional
• lungimii CV-ului (o pagină – maximum două) – așa că nu-l încărca inutil
Schimbările în carieră nu sunt ușoare, căci vin la pachet cu o mulțime de temeri. Ca să-ți fie mai lină tranziția către un job mai bun sau chiar către un alt domeniu de activitate, îți suntem alături cu locuri de munca Bucuresti pe eJobs.ro! Curaj! Aplică!