Literatura urban fantasy. Cine o citeste si de ce?

Inarmata cu ustu­roi, crucifixuri si alte arme magice, Alina Baisan investi­gheaza fe­no­menul citi­torilor „bintuiti“ de literatura fantasy.

Pur si simplu, imi iubesc job-ul. Unde in alta parte ai mai putea citi fraze de genul celei care urmeaza, in timpul orelor de birou si sa numesti asta „documentare': „Cassie ar fi trebuit sa il respinga, ar fi trebuit sa fuga de el. In loc de asta, cu un icnet sugrumat, isi in­gro­­pa fata in umarul lui, in mingiierea pu­lov­e­­rului lui gros, tricotat. Ii simtea acum cal­dura peste tot, ancorind-o, adapostind-o. Pro­tejind-o. Mirosea atit de bine – a frunze de toamna, a focuri din lemne si a vint dinspre ocean. Inima ei bubuia cu putere'. In fine. Nu e o fraza din cartile Sandrei Brown, cum ati crede. Iar continuarea acestei scene fierbinti nu e altceva decit un sarut cast. E dintr-o carte cu zine sau vrajitoare, cum vreti sa le spuneti, semnata de au­toa­rea celebrei serii Jurnalele vampirilor, L. J. Smith.


De altfel, pe biroul meu stau teancuri de carti cu vampiri, vircolaci, zine, ingeri si tot felul de alte personaje fantastice. Din cind in cind, atunci cind imi piere inspiratia, mai rasfoiesc cite una. Sint foarte addicti­ve! Iar cind termin cu cartile, intru pe You­Tu­be sa vad daca a mai aparut vreun trailer din ultima ecra­nizare a seriei Twilight, Brea­king Down.

Tot in numele do­cu­men­tarii am urmarit filmul care i-a facut celebri pe Robert Pattinson si Kristen Stewart. Un lucru pot sa spun: nici vampirii nu mai sint ce-au fost. Edward, de exemplu, e acest personaj romantic, care pe linga faptul ca intru­chi­pea­za cam toate ca­litatile uma­ne – frumos, bogat, tinar si inaccesibil –, pe deasup­ra, mai e si nemuritor! Du­pa cum spun adolescentele pe forum-uri, Ed­ward Cullen is the new shit! Ca sa nu mai zic ca sta intr-o casa superba si conduce ultimul model de Volvo! Hm, nimic nou pe YouTube, din pacate! Dar am aflat ca Bella Swan va purta la nunta cu Edward Cullen o rochie Carolina Her­rera!


Ce sa zic, isteria vampirilor a a­tins si lumea modei. Asa se intimpla cind niste american­e casnice combina educatia proprii­lor copii cu exersarea talentelor sc­­rii­toricesti. Si nu ma refer aici doar la cea mai bine vinduta autoare de ur­ban fantasy de pe planeta, Stephenie Meyer, a carei serie Twilight (la noi cunoscuta sub numele de Amurg) s-a vindut in mi­li­oa­ne de exemplare in toata lumea. Pe cararea succesului, des­chisa de Anne Rice, autoarea celebrului Interviu cu un vampir din seria Cronicile vampirilor, au pasit sprinten multe surate, gata sa reinventeze mitul gotic al vampirilor si sa brodeze cu fantezie un intreg univers guvernat de legi, ierarhii si simboluri si sa se im­bo­gateasca peste noapte.

Psiho­tera­peu­tul Anca Maftei confirma ca romanele de acest tip „sint instrumente excelente de comunicare cu copiii. Metafora te­rapeutica, in limbajul de specialitate, este una dintre cele mai puternice us­ten­sile de lucru cu instantele psihice ale individului. Astfel, mamele interesate de educatia autentica dezvolta ade­va­rate metode de a accesa lu­mea interioara a copiilor lor. O pa­cienta mi-a spus, la un moment dat, ca fiul ei este pasionat de Star Wars si ca, vizionind alaturi de el fil­me­le respective, a putut sa-l faca sa intelea­ga mai bine decit prin orice alta modalitate diferenta dintre bine si rau. Autoarele despre care vorbim si-au dat seama de aceste lucruri si imbina, intr-un mod elegant, educatia copiilor cu recreerea'.


Popularitatea acestor romane poa­te fi explicata in multe feluri. Octavian e ceea ce ai putea numi un cititor avizat. Consuma minimum zece carti pe luna si, lasind la o parte cantitatea, scrie nis­te recenzii foarte inspirate pe blog-ul sau, joacadeamine.ro. In materie de urban fantasy, si-a inceput ucenicia cu Neil Gaiman, dupa care a cochetat cu Stephenie Meyer, Lauren Kate, Mag­gie Stiefvater si Suzanne Collins. „A­ces­tia, mai putin Neil Gaiman, care este un maestru al oricarui gen literar ce-i capteaza atentia creativa, se bu­cu­ra si de un avantaj aparte: traiesc si scriu intr-un climat pe care il anima un public cititor ahtiat dupa literatura ur­ban fantasy, publica mult si pot sa-si gestioneze arsenalul literar in functie de trend-urile bifate de cititori.'


La noi, ca si in alte parti, genul acesta de literatura e privit cu scepticism de mediul intelectual. Octavian mar­turi­ses­te ca atunci cind a pus mina pe primul volum din Twilight era si el captiv aceluiasi model de gindire. „«O lectura de aeroport», mi-am zis cind am cumparat-o, dar una care m-a facut sa-mi para rau cind am ajuns la destinatie. As mai fi vrut sa dureze citeva ore zborul, sa o termin. Apoi exista cifrele. Ca ne place sau nu, cartile Twilight s-au vindut in limba engleza in peste 100 de milioane de exemplare in ulti­mii 5 ani. Doar de dragul comparatiei, in in­treg secolul XX s-au vindut 10-12 mi­li­oa­ne de exemplare din Divina Co­m­me­dia, in Italia.


Eu nu pot sa des­­­con­sider opi­nia a milioane de cititori fara sa stiu des­pre ce e vorba, chiar daca altii o fac automat. Nu o sa spun ca Twilight mi-a schimbat viata sau ca filonul clasic sau dimpotriva contemporan si mainstream al lecturilor mele au avut de su­fe­rit. Pur si simplu, vorbim de lecturi a­l­­ter­­­­native, care iti alimenteaza en­tu­zias­mul, iti flexibilizeaza gindirea si, ­de ce nu, indulcesc perspectiva asu­pra vietii. Problema acceptarii genului nu e diferita de problemele de acce­p­ta­re pe care le avem in general cu diversitatea si, pina nu sondam cauzele in in­te­riorul fiecaruia, probabil ca nu o sa putem sa iesim pe strada cu un volum de urban fantasy in mina. Dar daca ar fi sin­gurul lucru cu care nu putem iesi in pu­blic, nu as avea nimic de comentat!'

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle