Limite personale pe care să le respecți chiar și atunci când ești în cuplu

Vrei să oferi tot, ca relația să nu aibă de suferit. Dar exact asta se întâmplă când nu îți respecți propriile limite.

Ideea de limite nu a fost vehiculată suficient în stilul de parenting al părinților noștri. Așa cum noțiunea de egoism sănătos nu era cunoscută. Fie a existat un model al autosacrificiului dus la rang de artă, fie dacă te gândeai la tine erai catalogată ca fiind egoistă, nu te interesează de alții. Raportarea aceasta disfuncțională s-a perpetuat și în cuplu. Un element la care este necesar să lucrezi și să știi ce să eviți, tocmai pentru a nu te trăda pe tine și a face relația un mediu inconfortabil pentru tine.


Există și limite financiare

Mai simplu spus: nu cumpăra ceea ce nu îți permiți. Fie că este vorba de lucruri pentru tine astfel încât să fii cât mai atractivă, mai prezentabilă. Obiecte ce țin de statut precum o casă sau o mașină pe care de fapt nu ți le permiți și te îngropi în datorii. Asta ca să îți faci un cv cât mai interesant. În aceeași categorie intră și cadourile pentru partenerul tău. Vrei să-l impresionezi și îi cumperi lucruri scumpe, care reprezintă o lovitură în bugetul tău.


Ține-ți promisiunile…

… pe care ți le-ai făcut tu ție. Fie că e vorba despre un obiectiv legat de carieră, că nu te vei îndepărta de prietenii tăi, nu vei accepta anumite practici sexuale… Lista e lungă și cât mai personală, pentru fiecare în parte. Când intri într-o relație serioasă poți avea tendința să renunți la tine, la tot ce visai sau era important pentru tine, tocmai de teama de a nu pierde relația. Însă în acest proces în final te pierzi pe tine.

Odihnește-te

Avem în spate un model tradiționalist, susținut și de un context social care acum nu se mai aplică. Mamele noastre fie că nu au lucrat, fie erau acasă în jur de 3-4 după amiaza și ca atare aveau timpul necesar să se ocupe și de creșterea copiilor, și de casă, se făceau frumoase etc. Situația actuală pare greu de înțeles pentru ele, dar și pentru noi. Dorim să obținem acea performanță cu costul epuizării, neglijând atât de necesarele pauze, momente de odihnă și relaxare. Prin urmare organizează-ți programul astfel încât să fie prioritar somnul suficient, alimentarea corectă și sănătoasă.


Rămâi în contact cu tine

Dă-ți timp să îți procesezi emoțiile și onorează-ți nevoile. Negarea lor va atrage frustrare, accese de furie, nemulțumire constantă și un nivel scăzut de satisfacție. Tristețea sau dezamăgirea nu trece dacă nu te uiți la ea, dacă te prefaci că nu există.

Poți alege cu cine să îți petreci timpul

Sunt persoane care se poartă urât cu tine? Sunt negativiste și te încarcă emoțional? Nu ai niciun beneficiu emoțional, plăcere din interacțiunea cu ele? Cine spune că e necesar să le integrezi total în viața ta? Uneori te protejezi detașându-te complet de ele sau întâlnindu-te cât se poate de rar. Chiar dacă sunt membri ai familiei sau oameni care înainte făceau parte din cercul de prieteni apropiați, dar ceva s-a schimbat.


Citește și:
Ești neliniștită și nemulțumită în cuplu? Metode să te echilibrezi fără a afecta relația

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle