Limite pe care poți să le pui prietenilor tăi în diverse situații concrete și deranjante

Nevoia de limite e pregnantă și cu persoanele apropiate cu care te cunoști de ani buni. Când și ce să le spui prietenilor.

Limite pe care poți să le pui prietenilor tăi în diverse situații concrete și deranjante

Unele persoane consideră că li se cuvine totul. Altele încearcă să întoarcă lucrurile în favoarea lor având tente manipulative. Unii parcă devin copii și testează sau împing limitele cât pot de mult. Da, asta se întâmplă și cu prietenii buni care chiar țin la tine și cu care ai o relație solidă cu vechime îndelungată. Și cu ei există contexte când ai nevoie să te protejezi sau să recadrezi granițele relaționării.

Vorbim, dar numai…

…. și transmiți exact timpul pe care îl ai disponibil. Se întâmplă ca sincronizarea să nu fie prea bună. Să ai de lucru, să fii obosită, să fie necesar să pleci undeva, să te culci etc. Te uiți la nevoia prietenei tale de a discuta, dar și la nevoia ta specifică în situația dată.

Nu mai îmi spune despre el

Te-ai despărțit de prietenul tău, nu îl mai urmărești pe rețelele de social media, încerci să te menții la distanță tocmai ca să te protejezi. Dar prietena ta este precum un agent secret care continuu îți furnizează informații despre el, te ține la curent cu absolut tot ce face sau spune. Poate că pentru ea asta înseamnă loialitate față de tine, dar dacă pe tine te afectează trebuie să îi spui și să pui stop.

Nu vreau să vorbesc despre asta acum

Te vede supărată și insistă să vorbiți. Pune diverse întrebări care cel puțin acum te fac să te închizi și mai mult, să devii irascibilă. Este îngrijorată și vrea să afle ce se întâmplă cu tine. Însă nu te simți în stare să discuți, să analizezi din unghiuri multiple, să cauți o soluție. E în regulă să amâni discuția pentru momentul când vei fi pregătită.

Tratează-mă cu respect

De multe ori limbajul între prieteni este destul de colorat. Implică tot felul de glume, ironii care pot intra în directă contradicție cu nevoia de respect pe care este necesar să o reeditezi. La fel, în cazul unui conflict această apropiere poate duce la o tiradă de reproșuri, jigniri care nu-și au locul între voi și într-o relație sănătoasă.

Nu mai vreau să…

Iar aici poți adăuga tu ce îți este specific. Nu vreau să mai mănânci dulciuri sau junk food. Nu vreau să mai beau încă un pahar. Să merg în locul acela care simt că nu este potrivit pentru mine, să mai consum droguri etc. Mai ales în momentele de distracție pot apărea insistențele din partea prietenilor pe anumite zone care nu sunt deloc benefice sau sănătoase. Iar când se adună gașca, iar tu îți dorești doar să stai acasă, să te culci, ori să te relaxezi cu o carte, e în regulă să alegi ceea ce ai tu nevoie, nu ce are în plan grupul de prieteni.

Nu mă mai critica

Fie că este vorba despre felul în care arată corpul tău, stilul tău vestimentar, muzica ascultată ori kilogramele acumulate în pandemie. Chiar dacă în grupul de prieteni există o uniformizare inconștientă, dictată de nevoia de apartenență și integrare, de aspectele comune, sunt și diferențe ori subiecte sensibile pe care le poți evidenția.

 

Citește și:
Cum să te calmezi într-un mod sănătos și eficient când ești invadată de emoții negative

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle