Lifecoaching – Ne antrenam pentru succes!

Satula de apatia ce se instaleaza la fiecare inceput de an si minata de curiozitatea descoperirii unei noi „terapii“, Alina Baisan a incercat sedintele de lifecoaching!

Sint sigura ca ti s-a intimplat si tie sa astepti trecerea orelor la birou, cufun­data intr-o plictiseala bolna­vi­cioa­­sa. Sau sa iti pro­pui sa faci mai multe in timpul tau liber si sa esuezi privind una dupa alta emisiunile preferate de pe Travel & Living. Si uite asa, intr-o dulce inertie, sa ajungi la capatul saptaminii fara sa fi reali­zat nimic important. Daca toate acestea se aplica si in cazul tau, s-ar putea sa ai nevoie de lifecoaching.


Vero e instructoarea mea de yoga, o femeie pe care am vazut-o de cele mai multe ori in colanti, facind spagatul si stind in cap. Nu e de mirare ca am avut un soc atunci cind am intilnit-o intr-un restaurant unde iau masa corporatistii, intr-o tinuta foar­te business. Pentru prima data, m-am in­tre­bat cu ce se ocupa atunci cind nu preda yoga. Mi-a inminat o carte de vizita pe care scria developmental coach! Cine are nevoie de asa ceva, mi-am spus, si mai ales cine e dispus sa plateasca pentru asemenea servicii?!


Impinsa de curiozitate, m-am programat la ea, la o sedinta de lifecoaching. Pentru mine, prima intilnire de acest gen a fost ca atunci cind te duci la spital pentru un control de rutina si-ti descoperi o boala grava. Timp de o ora, am turuit incontinuu despre frustrarile mele materiale, despre cum las timpul sa treaca pe linga mine, despre cum mi-am neglijat infatisarea atit de multa vreme si despre multe al­te­le… Singurele momente in care m-am oprit din vorbit au fost acelea cind a trebuit sa raspund unor intrebari pe care, sincer, nu mi le-am pus niciodata: „Ce crezi tu ca meriti in acest moment?’; „Ce faci tu pentru tine?’; „Daca ar fi sa visezi, ce anume ti-ar aduce libertatea pe care o cauti?’.

Hmmm… Iata niste intrebari pe care nu le-am auzit niciodata de la mama sau de la prietena mea cea mai buna. Pe cit de banale, pe atit de rar le intilnesti in viata de zi cu zi. De multe ori ne trezim plingindu-ne de tot ce se intimpla in jurul nostru, dar adevarul e ca nici noi nu facem nimic pentru a schimba lucrurile. „Iti trebuie curaj sa fii schimbarea pe care vrei s-o vezi in lume’, ma asigura Monica Grigoriu, membra a Comitetului Executiv al Asociatiei Romane de Coaching. „Coa­ching-ul poate provoca un disconfort initial, care duce la o lipsa de incredere in acest demers, care reflecta, de fapt, neincrederea in propria capacitate de a duce o viata asa cum ti-o doresti. Citeodata, con­servarea problemei pare cea mai buna solutie… pentru o victima.’


Citeva definitii

Aparut in urma cu 10-15 ani, coaching-ul este o meserie relativ tinara. De ce nu a avut nevoie omenirea de ea pina acum? Mihai Stanescu, unul dintre cei mai solicitati coach din Romania, explica: „Coaching-ul a aparut ca o nevoie fireasca a oamenilor de afaceri din Vest de a «imprumuta» tehnici si unelte din lumea sportiva de mare performanta. Pina in anii ‘80, aceste doua domenii (de business si sportiv) erau oarecum complementare si nu au existat influente majore, in afara de unele voci ale curentului de leadership american. Intr-un fel, dezvoltarea coaching-ului coincide cu dezvoltarea Internetului: oamenii au inceput sa simta nevoia de a se conecta liber, de a lucra si a se distra, indiferent de alocari de resurse speciale sau de «setari de cadru» foarte stricte. Asa si coaching-ul, nu are nevoie de aproa­pe nimic pentru a functiona: un telefon, doi oameni si… excursia catre succes poate incepe!


De altfel, coaching-ul cunoaste o dezvoltare atit de accelerata in toata lumea pentru simplul fapt ca are rezultate care depasesc cu mult obiectivele setate la inceput de catre client’. „Noi plecam de la premisa ca orice om dispune de toate resursele de care are nevoie pentru a reusi sa tra­ias­ca viata pe care o doreste’, sustine Vero. „De e­xem­plu, un client isi propune sa-si dedice mai mult timp lui, iar acum, din diverse motive, nu o face. Ne uitam la sistemul de referinta al omului, la cum gindeste el si la ce crede el, la unghiul din care priveste el lucrurile. Un coach, prin interventia lui specifica, largeste unghiul acesta.’


Cum o face? Adresindu-ti intrebari, fiind foarte atent la tot ce ii povestesti tu. Desi nu are solutii pentru problemele tale, coach-ul sustine ca are intrebarile care te vor ajuta sa ga­sesti singur aceste solutii. Monica Grigoriu comple­teaza: „Coaching-ul inseamna, in primul rind, schimba­rea unui mod de a gindi, a unui mod de a pune repere pe harta ta mentala, care duce – ca in principiul dominoului – la schimbarea unui mod de a vorbi, de a face lucruri, la schimbarea obiceiurilor, a caracterului si, in final, la schimbarea… destinului. Traim viata pe care o gindim. A schimba modul a de gindi, de a te raporta la unele convingeri – de multe ori dobindite din contaminari culturale – este un proces care poate fi dureros, mai ales ca prin coaching realizezi ca singura persoana de care depind relieful si proportiile lumii in care traiesti esti chiar tu’.


Sedintele se bazeaza pe o serie de o­biec­tive stabilite de la inceput, care pot fi atinse in 5, 10 sau 12 intrevederi. Intilnirile cu antrenorul personal pot avea loc saptaminal sau la doua saptamini, iar pretul unei se­dinte pe piata din Romania variaza intre 50 si 500 de euro. La o prima intilnire, ar trebui sa ai clar in minte mo­tivul pentru care crezi ca ai nevoie de coaching si ce vrei sa realizezi prin aceste sedinte. Se incheie un contract unde sint trecute toate datele de ordin tehnic de care am vorbit mai sus: numarul de sedinte, frecventa, pretul etc.

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle