Libertatea în cuplu este sănătoasă! Variante de independență la care să nu faceți rabat

Libertatea în cuplu, dozată corect, este hrănitoare pentru relație. Iar în multiplele ei nuanțe și o sursă de creștere personală pentru fiecare dintre voi.

Libertatea în cuplu este sănătoasă! Variante de independență la care să nu faceți rabat

Libertatea în cuplu este un subiect spinos, care a dus la multiple conflicte chiar și despărțiri. Sigur, fiecare relație are propriile sale reguli inclusiv și în ceea ce privește independența, agreabile pentru unii, sursă de disconfort pentru alții. Mai mult, pe măsură ce timpul trece iar tu te schimbi, și propria ta perspectivă asupra libertății în doi poate suferi transformări. Iar aspectele la care face referire această independență acoperă o multitudine de domenii.

Independența financiară

E important pentru cuplul vostru să existe reguli bine puse la punct și în ceea ce privește banii. Cum contribuiți la cheltuielile casei, vacanțe, ce sumă economisiți lunar în doi. Dar pe lângă aceastea este vorba și despre propria independență financiară, suma pe care o pui tu într-un cont pentru viitor sau suma de care dispui lunar pentru plăceri sau obiective proprii. Da, este tentant ca partenerul să fie unica sursă de venit consistentă, mai ales dacă se poate, dar asta îți taie ție din libertăți. Independența financiară poate înseamna și proprietăți sau bunuri pe numele tău, dacă nu sunteți căsătoriți.

Independența profesională

Noi avem trei vieți: cea pesonală, cea familială și cea profesională. Când una dintre ele le cotropește pe celelalte se creează un dezechilibru manifestat divers, inclusiv prin anxietate și depresie. Independența profesională se reflectă prin job, dar și prin cursuri de specializare, poate o nouă facultate sau reconversie profesională totală. Acea ocupație proprie care aduce încredere în sine, stare de bine și, de ce nu, o sumă de bani. Practic încă o libertate suplimentară, aceea de a-ți urmări visul, țelul.

Libertatea de a-ți păstra identitatea

O independență proprie care te împiedică să îți confunzi identitatea cu rolurile pe care le ai, în special rolul de soție și mai ales de mamă după apariția copiilor. Într-o relație fuzională, sufocantă, ai tendința să te cufunzi cu totul în relație, să nu mai funcționezi independent, ci în simbioză. Nu mai există eu, ci noi. Ei bine, pentru ca acest noi să prospere, este necesar ca eu să fie bine evidențiat, lăsat să se dezvolte. Ce îți oferă ție plăcere, bucurie, care sunt activitățile pe care le faci singură în afara cuplului? Ce hobby-uri ai? Atenție, această independență personală nu este o fugă de acasă sau de angajament.

Independența de a-ți spune punctul de vedere

Poate ți se pare ceva banal, dar dacă intri pe o zonă de supunere, transmiterea punctului de vedere, setarea limitelor vor fi inexistente. Compromisuri peste compromisuri cu care nu te simți confortabil, dar pe care le faci pentru a păstra pacea, a nu fi criticată, respinsă, judecată. Libertatea de a te exprima, chiar și pe un subiect delicat sau dureros, este utilă pentru soluționarea problemelor din cuplu și setarea unui cadru relațional optim pentru amândoi, nu doar pentru unul singur.

Citește și:
Tipologii de bărbați care nu-ți vor oferi niciodată relația la care visezi

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle