Lena Dunham si feminismul privilegiat

Lena Dunham si Amy Schumer au vorbit, in Lenny Letter, despre girl power – numai ca rezultatul dialogului lor nu s-a dovedit pe cat de empowering isi doreau ele.

elle Editorial de ELLE.ro

De Lena Dunham ai auzit cu siguranta: este tipa aia feminista care a creat serialul Girls in 2012, pentru HBO. Serialul exploreaza problemele femeilor din New York, din perspectiva protagonistelor sale, care fie au un fizic considerat ‘indezirabil de societate, fie sunt fiinte hipersexuale, fie au probleme in viata amoroasa sau probleme de sanatate mentala (personajul Lenei sufera de tulburare obsesiv-compulsiva): pe scurt, se presupune a fi un serial cu patru tipe normale, cu care fiecare dintre noi se poate, la un moment dat, identifica. Girls este aclamat ca fiind un serial cu conotatii feministe, intrucat prezinta ca eroina exact acest tip de femeie, femeia normala, cu bune si rele.

Problema cu Lena Dunham ca fiind o reprezentanta moderna a feminismului, insa, este ca ignora complet minoritatile etnice si nu este adepta feminismului intersectional – principiul care recunoaste interdependenta dintre problemele femeii din punct de vedere al genului ei, cu cele din alte sfere ale vietii, precum clasa sociala sau provenienta etnica. De asemenea, de-a lungul timpului, ea a facut variate comentarii rasiste despre comunitatile asiatice si de culoare. De exemplu, pe contul sau de Twitter exista mesaje in care actrita se refera la persoanele de culoare ca fiind sobolani afro-americani' sau in care foloseste implicatii mai discrete: Ma intreb daca tipul care merge in intuneric in spatele meu este un violator. A, nu conteaza, e asiatic' – negand astfel masculinitatea barbatilor de origini asiatice. In 2011 ea a scris si un eseu despre calatoria sa in Japonia, in care povesteste cat de imposibila i se pare ipoteza in care un barbat japonez ar putea fi pasional sau in care glumeste' despre accentul persoanelor pe care le-a intalnit. In 2014, Lena Dunham a ajuns iar un personaj viral, datorita unui pasaj publicat in cartea sa autobiografica (Not That Kind of Girl), in care povesteste cum isi mituia sora mai mica cu dulciuri, pentru a o putea atinge in zone intime si pentru a o putea saruta.

Citeste si:
Care-i treaba cu Lena Dunham si acuzatiile de abuz?

In prezent, ce a adus-o iar pe Lena Dunham in atentia publicului este inca o controversa legata de un barbat de culoare: Odell Beckham Junior, jucatorul echipei New York Giants. Cu ocazia Galei Met din 2016, cei doi au fost asezati la aceeasi masa, fapt care a dus mai tarziu la o noua rabufnire a Lenei. Ea a comentat, impreuna cu Amy Schumer (comedianta din show-ul Inside Amy Schumer sau, daca vrei o alta tipa care a facut milioane de dolari pe baza faptului ca este o femeie care nu se conformeaza normelor societatii) despre seara de gala, intr-un interviu relaxat, menit sa fie amuzant.

Lena a inceput prin a spune cum s-a simtit atunci cand Odell s-a uitat la mine si a realizat ca nu sunt, dupa standardele lui, o femeie', implicand ca sportivul s-ar fi gandit si ar fi respins imediat posibilitatea de a se culca cu ea, mai mult sau mai putin datorita fizicului ei si al tinutei sale – ea a purtat la gala un costum barbatesc, incluzand un papion. Lena a continuat sa faca presupuneri in discutia cu Schumer publicata pe site-ul ei, Lenny Letter, bucurandu-se de sustinerea prietenei sale. Si chiar a precizat ca, probabil, Odell ar fi gandit despre ea ca arata ca un copil sau chiar un caine – in orice caz, nu un obiect sexual sau nu unul de care sa fie el interesat.

Citeste si:
Feminism, adjectiv

Problema cu aceste comentarii, cum au precizat multe feministe de culoare, femei simple, barbati si nu numai, este ca aceste presupuneri reinstaureaza, in primul rand, stereotipurile legate de sexualitatea exacerbata a barbatului de culoare (scuza folosita pentru multe dintre violentele indreptate impotriva persoanelor cu origini african-americane in trecut). Si, in al doilea rand, contrazice principiile feministe conform carora o femeie nu ar trebui sa fie obiectificata de privirea masculina. Intrebarile pe care ar trebui sa ni le punem, legat de personajul Dunham, sunt multe si complexe. Cateva dintre ele, mai jos.

De ce este atat de inversunata impotriva obiectificarii corpului feminin si totusi este nemultumita atunci cand un barbat o ignora din punct de vedere sexual? Si, oare, cum ar fi reactionat daca Odell ar fi bagat-o, intr-adevar, in seama si ar fi incercat sa flirteze cu ea? De ce este Lena Dunham atat de sigura ca toti barbatii de culoare sunt interesati de tipe albe? De ce crede Lena Dunham ca orice barbat ar trebui sa fie interesat de ea, in mod deosebit, intr-o privinta sexuala, si de ce a deranjat-o ca acest lucru nu s-a intamplat?

Ulterior comentariilor sale din Lenny Letter, reactia generala de pe retelele sociale a fortat-o pe Lena sa transmita un mesaj in care isi cere scuze si sa isi retraga comentariile. Ea a precizat ca nu a fost corect din partea ei sa faca astfel de presupuneri despre o persoana pe care nu o cunoaste, si cu atat mai putin corect a fost sa il descrie pe Beckham ca fiind un misogin, ignorand, totusi, implicatiile rasiste ale comentariilor sale.

Lena Dunham nu se afla la prima intamplare de acest gen, in 2013 facand comentarii similare, desi mai putin specifice, despre momentul in care l-a cunoscut pe Drake.

Daca vrei si opinia mea despre acest subiect, atunci sa stii ca nu cred ca Lena are neaparat intentii rele. Dar ca feminismul ei partial este rezultatul felului in care a fost crescuta. Ceea ce nu scuza faptul ca ignora multe dintre problemele cu care se confrunta femeile azi. Si barbatii.

Text: Bianca Barsan
Foto: Instagram

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle