Lecții oneste despre comportamentul în cuplu pe care ți le aduce un divorț

Un divorț nu vine doar cu dezamăgire, durere sau eliberare. El aduce și o serie de lecții de învățare despre cuplu.

Lecții oneste despre comportamentul în cuplu pe care ți le aduce un divorț

În mod evident nu vrea niciunul dintre voi să se ajungă la divorț atunci când pășiți entuziasmați către starea civilă sau când vă organizați nunta și plănuiți o întreagă viață împreună. Dar, uneori, acesta este deznodământul, linia unde se termină cursa relației voastre. Și dacă privești onest în spate poți culege o serie de învățături foarte utile pentru o viitoare relație serioasă.

Ține cont și de nevoile lui

Căsătoria înseamnă doar altă etapă a cuplului, nu finalul eforturilor de a vă îmbunătăți și menține relația. Iar printre aceste eforturi se află și a-i vedea partenerului nevoile, de a acționa către împlinirea lor, inclusiv o negociere unde să ții cont și de nevoile tale și de nevoile lui, iar la final să fiți amândoi mulțumiți. Îndreptățirea, egoismul presupun că doar o persoană e importantă, cu ce simte și ce vrea, iar cealaltă nu contează.

Nu controlezi nimic…

… indiferent cât de mult vrei asta. Și chiar dacă o vreme (îndelungată) partenerul cedează și face absolut tot ceea ce îți dorești tu, este extrem de compliant și e genul care se sacrifică, la un moment dat situația îți va exploda în față. Iar cu cât exerciți control, cu atât vei dori și mai mult control, și mai multă putere. Iar controlul este calea sigură către distrugerea conexiunii emoționale.

Nu este despre cine are dreptate

Până la urmă asta pur și simplu nu contează. E ok să greșești, să nu le știi tu pe toate, e ok să nu ai dreptate. Ce contează este colaborarea dintre voi când aveți perspective diferite și cum ajungeți la un numitor comun, fără a-i forța celuilalt propriul unghi de vedere.

Nu totul merită a fi adresat

Comunicarea este cheia, este foarte importantă. La fel să pui limite, să ceri. De asemenea, este important să știi să îți alegi și luptele. Nu orice subiect, cuvânt sau gest trebuie să constituie punctul de pornire pentru o discuție. Și nu oricând, oricum, fără să ții cont de contextul sau starea fizică ori emoțională în care vă aflați.

Nu ataca

Atacurile personale la adresa partenerului, în care îl critici, îl devalorizezi, atacurile la adresa familiei sale sau ale prietenilor încep un veritabil război de secesiune. Partenerul le este loial apropiaților săi, așa cum îți este loial și ție. Partenerul are nevoie să i le reflecte o gafă într-o manieră asertivă, nu prin care să îl rănești sau jignești. Acest bullying macină și el relația.

Nu uita de tandrețe

Indiferent cât de dur este în aparență, cât de serios vrea să pară, în spatele acestor măști e un băiețel care are nevoie de iubire, de tandrețe, de atenție. Să nu le primească este un refuz de a-i da afecțiune, o deprivare emoțională în toată regula. Nici tratamentul tăcerii, ignorarea ca pedeapsă nu vor ajuta relația și nu îl vor face să procedeze mai sănătos la o dată viitoare. Și mai pun o cărămidă la acel zid ce blochează iubirea.

Nu-ți spăla rufele în public

În momente de furie împărtășești cunoscuților lucruri intime despre voi, aspecte sensibile despre trecutul sau prezentul partenerului? Este o trădare a încrederii și o violare a intimității. Același lucru este valabil și pentru o expunere social media exagerată.

Când n-ai cu cine… n-ai cu cine

Nu contează cât de mult încerci, câte accepți sau ierți, câte discuții inițiezi. Dacă el nu este dispus să își schimbe comportamentele care te rănesc, asta ține de partea lui de (i)responsabilitate în cuplu. Relația înseamnă doi oameni, și doi contribuie ca să fie trăită frumos.

Citește și:
Mituri despre căsătorie care vă sabotează relația

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle