Lecții false despre dragoste pe care le înveți din filme! Sunt toxice și te influențează negativ

Te-ai gândit vreodată că filmele romantice sunt o influență proastă? De acolo înveți lecții false despre dragoste și ajungi să-ți sabotezi relația sau să nu-ți alegi corect partenerul de cuplu.

Lecții false despre dragoste pe care le înveți din filme! Sunt toxice și te influențează negativ

Părinții tăi reprezintă modelul principal în ceea ce privește noțiunea de cuplu, cum te comporți într-o relație și ce înseamnă iubirea. Dacă nu ai avut un exemplu clar și sănătos ajungi să fii poluată de părerile prietenilor, ce se întâmplă în mediul social, ce citești pe internet și ce filme vezi. Îți creezi astfel un set de așteptări sau noțiuni, care nu au nicio legătură cu realitatea, ba chiar sunt cât se poate de toxice. În copilărie am avut basmele, acum, la maturitate, avem filmele romantice, care ne transmit lecții false despre dragoste și ne împiedică să ne raportăm sănătos la iubire, partenerul actual sau cel viitor.

Sufletul pereche sau jumătatea

Să-ți găsești jumătatea în aparență sună drăguț și romantic, dar transmite cel mai prost mesaj despre tine. Tu ești incompletă și ai nevoie de un el care să te ajute să devii… întreagă. Fără bărbatul respectiv ești în derivă și doar el va da sens persoanei tale. Pe de altă parte, sufletul pereche e unul singur și nu poți iubi cu adevărat decât o singură dată. S-a întâmplat ceva cu sufletul pereche? Existența ta va fi lipsită de dragoste, căci ai consumat deja ce era pe stoc. Greșit! Tu ești sufletul tău pereche, iar studiile demonstrează că de-a lungul vieții în medie experimentăm cel puțin 3 iubiri adevărate.

El vine și te salvează…

… de la sărăcie, dintr-un mediu toxic, de părinți abuzatori, de un partener violent. Îți schimbă viața complet și îți recompune instant inima frântă de un altul care nu te aprecia și te-a părăsit. Ei bine, toate elementele de mai sus pot fi schimbate numai de tine, căci puterea se află în interiorul tău, nu în exterior la altcineva. Altfel, delegi din nou responsabilitatea propriei vieți și cazi repetitiv în capcana dependenței de o altă persoană. În plus, când ești rănită și indisponibilă emoțional cum vei putea construi o relație autentică?

Băiatul rău care se schimbă pentru tine

Brusc, după ce te-a cunoscut, nu mai este afemeiat, dependent de jocurile de noroc, de alcool, droguri, iese din mediul îndoielnic. Sau dintr-un bărbat evitant care fuge de intimitate și relație devine tipul de casă, care vrea căsătorie și copii. Nu, sentimentele pentru tine sau faptul că tu ești o persoană de calitate, cu suflet bun, nu îl vor face să se schimbe.

Relația merge de la sine

V-ați îndrăgostit și, gata, totul merge ca uns. Iubirea e de ajuns ca relația să fie grozavă. Dacă era așa nu se inventa terapia de cuplu și în mod cert nu existau atâtea divorțuri. Relația de cuplu înseamnă muncă susținută, continuă, conștientă și cât se poate de asumată. În doi!

Îți revii rapid sau deloc

În filme, personajele trec instant peste o despărțire. Au ieșit de câteva ori cu prietenele, lucrează puțin și sunt pregătite pentru o nouă relație. În realitate situația nu stă chiar așa. O despărțire înseamnă pierdere și presupune aceleași etape ca doliul: negare, furie, negociere, tristețe, acceptare. Cât durează procesul? Particularizat pentru fiecare. La fel varianta în care cineva suferă după fost 20 de ani e prea puțin plauzibilă. Faptul că a evitat relațiile are mai mult legătură cu teama de a deveni vulnerabil, de a nu fi rănit din nou, nu că iubește în ascuns ex-ul care acum își dă copiii la facultate.

Alesul e un prieten cu beneficii

Sigur, excepția confirmă regula. Din prieteni buni sau prieteni cu beneficii deveniți cuplu. Dar, atenție, asta este excepția! Rară! De regulă prietenii rămân în zona de prietenie, iar un bărbat care nu investește în tine, ți-a zis clar că nu vrea o relație, te tratează ca pe o aventură și o femeie cu care face sex ocazional și atât… la stadiul ăsta va rămâne.

Relațiile furtunoase sunt grozave

10000 de despărțiri și împăcări, sex fabulos de împăcare, gesturi grandioase de moment, focuri de artificii emoționale. E amuzant să te dai o dată într-un roller coaster, dar dacă o ții așa o zi întreagă, la final sigur ți se face rău. Înmulțește asta cu cât vrei tu și transpune-o la nivel emoțional. O astfel de relație nu îți oferă absolut nicio siguranță, ci îți apasă butonul instabilității și abandonului, îți distruge sistematic stima de sine. Este varianta de relație toxică de care ar trebui să fugi la primul semn.

Schimbarea de look este soluția tuturor problemelor

Cine e fără de păcat să arunce piatra. Aproape toate ne-am tuns, ne-am schimbat culoarea părului și am făcut revoluție în garderobă după câte o despărțire care ne-a făcut inima bucăți. Și pe moment ne-am simțit bine. Dar ce simplu ar fi dacă totul s-ar rezolva cu o mărire de sâni, un blond strălucitor și câteva rochii superbe. Nesiguranțele tale profunde tot acolo sunt, la fel și credințele care te fac să alegi pe bandă rulantă același tip de bărbat.

Citește și:
Nu e util să fii o iubită cicălitoare și critică. Ce reacții are partenerul tău și cum să eviți asta

Fot: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle