Ca viata ne pune in situatii dintre cele mai diverse am descoperit cu totii. Ca unele imprejurari si trairi se repeta am inteles cu mirare toti, pe alocuri. Ca ne trezim in locuri si scenarii in care nu ne-am fi imaginat vreodata aflam uneori zimbind, alteori plingind… Dar ce-am invatat despre noi si cu ce ne-am hranit intelepciunea numai fiecare in parte stie.
De la intimplarile negative care ne-au marcat raminem cu urme din toata gama, atit psihice, cit si fizice. De la intimplarile frumoase, ah, cite lacrimi de bucurie, cite zimbete nostalgice, cite luminite ne stralucesc in priviri! In mod firesc ar trebui sa invatam cite ceva despre noi din tot ceea ce ni se intimpla. Cumva, insa, sintem mai abili in a invata despre altii, in a-i psihanaliza pe altii si in a-i categorisi pe rafturi la care umblam cu ceva mai multa grija, daca ne-am ranit din pricina lor. Lectia despre noi se invata cel mai greu, ne intra cel mai dificil in cap si ne e cea mai neclara, nu vi se pare?
Exemple sint peste tot, in jur si in noi. De la copilul care nu mai vrea sa intre in apa si sa invete sa inoate pentru ca s-a speriat odata, pina la adultul timorat de diverse ciudate elemente, pe care le asociaza cu ceva rau, scirbos, deranjant, periculos, infricosator etc., in fiecare exista, in varii cantitati, doza de „asta nu', pe care o fixam in creier ca intr-un pod caruia ii dinamitam scara pe veci. Daca facem (cu sinceritate, caci altfel e pierdere de vreme) o lista cu toate chestiile care ne infricoseaza si pe care nu le-am (mai) face niciodata, incepem deja o lectie interesanta si mult mai clara despre noi, pe care am putea chiar s-o invatam binisor.
Simpla insiruire e deja un pas inainte, dar ar fi si mai incitant sa mai facem vreo doi-trei, explicind, in dreptul fiecarei liniute, de ce. De ce nu ne place sa zburam cu avionul, de ce n-am face scuba diving, de ce nu ne-am indragosti de un… (aici completati fiecare cu ce vi „se potriveste'), de ce n-am putea sa vedem un film de groaza si asa, exact asa, mai departe… Ideea de a rezolva toate aceste probleme e absurda, stiu, caci au trecut probabil ani in care ideile fixe s-au cimentat tot mai adinc in capul fiecaruia. Dar mici progrese, mici schimbari se pot produce pe lista oricaruia dintre noi.
Ce ne lipseste? Curajul, in cele mai multe situatii, dar notiunea asta vaga poate fi „indulcita' si cu informatii pe care nu le-am acumulat niciodata, pentru ca nu ne-a preocupat reabilitarea terorizantei idei de a ne provoca exact raul de care ne ferim cel mai tare. Unele dintre cele mai solide idei fixe negative ne incurca in anumite momente de viata, ne distorsioneaza armonia de cuplu, ne elimina din grupuri in care am vrea totusi sa fim, ne impiedica sa ne distram, sa ne relaxam. Cam toate au explicatii fiziologice sau psihologice, dar nu va amagiti cu cele pe care vi le-ati stabilit singuri, ci incercati sa aflati mai multe despre limita pe care nu vreti s-o treceti. Culmea, la sfirsitul cautarii, e precis o informatie grozava despre noi, numai buna de adaugat la lectia despre noi.
Chiar si in spiritele cele mai aventuroase, care au curaj pentru aproape orice, veti descoperi niste limite aproape hilare, niste blocaje aparent naive. Nu stiu daca pentru fiecare exista un leac, un paleativ care sa le faca sa dispara din mintea noastra, dar cred ca fiecare dintre noi merita sansa de a invata mai multe despre el, fortind tocmai acea limita. Nu cu brutalitate si spontaneitate, ci cu informatii pure, cu explicatii logice si pertinente, cu rabdare si tact, chiar cu umor, caci hazul de necaz ramine un procedeu valabil in multe situatii.
In timpul acestei analize despre voi, veti invoca, desigur, de multe ori, copilaria si adolescenta, caci de-acolo ne vin cele mai multe spaime, prost manageriate la vremea respectiva si nereusit instrumentate de anturaj si chiar de mintea voastra. N-ar fi rau, totusi, sa observam ca de-atunci si pina azi au trecut niste ani buni si mintea de azi e categoric mai bogata si mai pregatita spre intelegere si cunoastere decit atunci. Macar peste frica de intuneric poate ca s-a asternut descoperirea ca, de cele mai multe ori, in bezna nu e nimic infricosator, ci doar mintea noastra o populeaza cu stranii imagini. Oricare ar fi tema de pe lista pe care nadajduiesc ca o veti face, ea ar trebui analizata cu mintea de acum, cu experienta de pina acum si cu vointa de a invinge o himera, pina la urma.
Distrati-va cu lista aceasta, iar daca aveti macar curajul de a o afisa la vedere, ca sa va urmareasca zilnic, poate aveti norocul sa tot taiati de pe ea cuvinte-cheie. Da, ele sint chiar cheile cu care e posibil sa deschideti niste supape blocate, cu care ati trait prea mult. Lectia despre noi e gratuita, e incitanta si e folositoare mai mereu. Intre atitea lucruri si fiinte cu care ne batem capul, putina concentrare pe noi nu poate decit sa ne mai urce putin pe spirala propriei evolutii.
Have fun and learn your lesson! (in romana ar suna putin cam ironico-didactic si nu asta am vrut…).
Onorariul pentru acest articol este donat pentru ingrijirea copiilor de la Hospice – Casa Sperantei din Brasov.